YILIN EN RENKLİ FESTİVALİ BAŞLADI

Denizli'de Ticaretin Derin Kökleri: Uluslararası Ahilik ve Altıneller Festivali'nin açılışı yapıldı. 27'si Türkiye’den 13’ü ise Türk dünyasından olmak üzere toplam 40 el sanatları ustası birbirinden özel performanslarını 1 hafta boyunca Denizlililer için sergileyecek.

  • 13 Eylül 2021 - 16:46
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Ahi Evran-ı Veli Yılı etkinlikleri kapsamında Denizli'de düzenlenen "Denizli'de Ticaretin Derin Kökleri: Uluslararası Ahilik ve Altıneller Festivali" resmi açılışı yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı'nın desteklediği, Denizli Valiliği, Denizli Büyükşehir Belediyesi, Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Türk Ocakları Denizli Şubesi işbirliğinde düzenlenen festival kortejle başladı. 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'ndan Ulu Cami yanındaki festival alanına kadar yapılan korteje Denizli Valisi Ali Fuat Atik, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş, AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, AK Parti Denizli İl Başkanı Yücel Güngör, Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Ali Erbeği, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı.  Denizli Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde düzenlenen kortej renkli görüntülere sahne oldu. Protokol üyeleri esnaf ve vatandaşları selamlayarak Ahilik Haftası'nı kutladı. 

Etkinlikler hafta boyunca sürecek

Ulu Cami yanındaki festival alanında düzenlenen açılış programı Denizli Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları gösterisi ile başladı. Daha sonra Denizli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu tarafından temsili şed kuşanma töreni yapıldı. Türk Ocakları Denizli Şube Başkanı Prof. Dr. Turgut Tok, hafta boyunca birçok etkilik yapılacağın belirterek, "Ahilik Haftası'nda atalarımızı, ecdadımızı anmış olacağız. Bunların hatırasını yaşatmış olmanın bize bırakmış oldukları mirası gelecek nesillere aktarma ve hatırlatma görevimizi yerine getirmiş olacağız" dedi. Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan ise, festivalde emeği geçen herkese teşekkür ederek, "Köklü bir geçmişi olan Ahilik bizi biz yapan değerlerin vücut bulmuş halidir. Cimriliği yasaklayıp eli açıklığı öğütleyen açgözlülüğü değil kanaat etmeyi hile ve yalanı değil doğruyu ve doğru olmayı öğreten örnek bir yaşam tarzıdır" dedi. Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Ali Erbeği de, "Ahilik demek kardeşlik demektir, birbirine yardımcı olmak demektir. Ahilik Haftası'nda bize destek veren Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Zolan'a, Valimiz Ali Fuat Atik'e, Genel Müdürlüğümüze çok teşekkür ediyorum. Ahilik Haftamız kutlu olsun" dedi.

"Ahilik bizim özümüz, kültürümüz"

Başkan Zolan, uzun yıllardan beri Denizli'de Ahilik ile ilgili etkinliklerin yapıldığını belirterek, "Bu yıl, bir haftaya yayılan bir etkinlik olsun istendi ve bizde canı gönülden katıldık. Ahiliğin temelini, güzelliğini yaşamış olan şehrimizde bu kültürü daha da artırmak ve bilinilirliğini sağlamak adına etkinliklerimizi başlatıyoruz" dedi. Başkan Zolan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ahilik bizim özümüz, kültürümüz, bizi biz yapan değerler topluluğudur. Ahilik esnaf teşkilatı gibi görünüyor olsa da bizi biz yapan değerlerimizle donanmıştır. Üretimde kaliteyi, iyi ahlakı, dürüstlüğü ve değerlerimize sahip çıkmayı bizlere öğretmiştir. Bu değerlerimizle bugün dimdik ayaktayız. Denizlimizde birçok ahimiz var. Denizlimiz bugün Türkiye'de en önemli şehirler arasında. Bunun altında Ahilik anlayışı vardır. Ahilik bizim için olmazsa olmazdır, yürüyüşümüzdür, ruhumuzdur, bedenimizdir." Ahiliğin ilelebet bu topraklarda yaşamaya devam edeceğini işaret eden Başkan Zolan, "Bu kültürü gelecek nesillere aktarmak birinci vazifemizdir. Bugüne kadar Ahilik ile ilgili birçok etkinlikler yaptık. İnşallah bu hafta da dolu dolu etkinlikler gerçekleştireceğiz. Bu, kültürü gençlerimizle buluşturmak geleceğe taşımak adına büyük bir vesile olacak. Allah’ım yolumuzu açık etsin" dedi. 

"Milletimize has bir kültür hazinesidir"

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, "Bugün çok önemli bir etkinlik içerisindeyiz. Türk halkının Asya'dan Anadolu'ya gelip burada gelenek ve görenekleri ile Ahilik geleneği ile hem esnaf ve zanaatkarlarımızı çiftçilerimizi imar eden aynı zamanda eğiten ve gerektiğinde asker olan gerektiğinde zanaatkar olan büyük bir teşkilattan bahsediyoruz. Bugün bu görev Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve değişik odalar olarak yerine getirilmeye çalışılmakta. Bunu yaparken de Ahilik geleneğinden şaşmamak gerekiyor" dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş, "Ahilik kültürü ve teşkilatı, Selçukludan günümüze canlı tutulan akıl, ahlak, bilim, çalışma prensipleri üzerine kurulu, sevgi kardeşlik ve karşılıklı dayanışma kurallarını benimseyen milletimize has bir kültür hazinesidir. Asırlar öncesinden bugüne evrensel değerlerin taşınmasında önemli rolü olan Ahilik kültürünü yaşatan esnaflarımızın sanatkarlarımızın ve toplumumuzun Ahilik Haftası'nı bu vesile ile kutluyorum" dedi.

"Biz hakikaten büyük bir şehiriz"

Denizli Valisi Atik, "Burada bir ateş bir kıvılcım yakacağız ve geçmişte unuttuğumuz değerleri tekrar hatırlayacağız. Biz Anadolu topraklarına geldiğimiz zaman Hacı Bektaşı Veli'nin erenleri Alperenler bu topraklara geldiler. Biz bu topraklara gelirken kültürümüzü getirdik, sevgimizi getirdik, hak hukuk kavramlarını getirdik. Bu kavramları bu topraklara Ahilik teşkilatımızla yaydık. Biz Denizli'yi tarif ederken Denizli, büyükşehir diye söylüyoruz. Biz hukuki bir terim olarak büyükşehir değiliz. Biz hakikaten büyük bir şehiriz. 50’den fazla Ahi ocağına sahip Anadolu'nun yurt olmasında çok önemli katkısı olan bir şehirde yaşıyoruz. Buna katkı sağlayan herkese canı gönülden teşekkür ediyorum" diye konuştu. Konuşmaların ardından yılın Ahisi Hüsnü Genç, yılın kalfası Hüseyin Altuntaş ve yılın çırağı Hüseyin Alkınç'a ödülleri verildi. Daha sonra protokol üyeleri festival alanındaki stantları gezdi, demir dövüp, Türk dünyasına ait kültür hazinelerini inceledi, el sanatları ustalarının çok özel performanslarını izledi. 

Festival Denizlilileri bekliyor

Ulu Cami yanındaki festival alanında 1 hafta boyunca sürecek etkinliklere tüm Denizlililerin davetli olduğu belirtildi. Her gün sabah saat 10.00 ila saat 22.00 saatleri arasında açık olacak festivalde 27'si Türkiye’nin çeşitli kentlerinden, 13’ü ise Türk dünyası ülkelerinden olmak üzere toplam 40 el sanatları ustası birbirinden özel performanslarını Denizlililer için sergileyecek. Alışveriş de yapılabilen festivalde performans gösterilerinin yanı sıra sergiler, panel ve etkinlikler olacak. Festivalin açılışına özel (13 Eylül) saat 21.00’de TRT Ankara Radyosu Ses Sanatçısı Eliz Avaroğlu’nun Türk Sanat Müziği konseri gerçekleştireceği belirtilirken, müzik dinletilerinin 1 hafta boyunca süreceği belirtildi.