YASAKLARA TEPKİ GÖSTERDİLER!

Denizli Ekmek ve Gül; Yasaklara cevabımızı örgütlenerek taleplerimizi sahiplenerek vereceğiz

  • 10 Şubat 2021 - 18:04
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Denizli’de valilik kararıyla 1 ay süreyle eylem ve basın açıklaması yasağı getirilmesinde Denizli Ekmek ve Gül Kadın Grubu tepki gösterdi. Grup sözcüsü Seher Zeytun Doğan, “Yasaklara cevabımızı örgütlenerek vereceğiz” dedi.

Denizli İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi koronavirüs tedbirleri gerekçesi ile 1 ay süreyle tüm açık alanlarda eylem, basın açıklaması ve gösteri yürüyüşlerini yasakladı. Açıklamaya göre yasak 8 Mart’ı da kapsayacak.

Denizli Ekmek ve Gül Kadın Grubu Sözcüsü Seher Zeytun Doğan konuya ilişkin açıklama yaparak salgın bahane edilerek hak ve özgürlüklerimiz kısıtlandığını ifade etti. Doğan açıklamasında “9 Şubat günü biz Denizlili emekçiler; Denizli Valiliği’nin internet sitesinden yapılan açıklamayla, ilimiz sınırları içerisinde tüm açık alanlarda her türlü açık hava toplantısı, gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, oturma eylemi, protesto eylemi ve benzeri etkinliklere bugünden itibaren 1 ay süre ile yasaklandığını öğrendik” ifadelerini kullandı.

“8 MART’I KAPSAYACAK OLMASI TESADÜFİ DEĞİL BİZZAT KADINLARIN TALEPLERİNİ HAYKIRMASININ ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN YAPILMIŞTIR”

Pandemi sürecinde çeşitli bahanelerle AKP iktidarı tarafından hak ve özgürlüklerin kısıtlandığı bir sürecin yaşandığına dikkat çeken Doğan sözlerini şöyle sürdürdü; “Tek adam iktidarı ve temsilcisi bakan ve yöneticiler tarafından salgın sürecinin halk sağlığı açısından tam bir keşmekeşe dönmüş olması bir yana bir de her türlü kriz tek adam tarafından “şahsının” iktidarını garantiye almak için kullanılıyor. Emekçilerin salgından korunmasını sağlayamayanlar, aşılanmaları ile ilgili en ufacık bir plan yapmayanlar, söz konusu emekçilerin hak talepleri, sendikalaşma özgürlükleri, grev hakları olunca onların sağlığını ne kadar çok düşündüklerini(!) grevlerini yasaklayarak gösterdiler. Tıpkı bugün Boğaziçi üniversitesinde başlayan demokratik, özerk üniversite talebinin kayyum rektör Melih Bulu’nun istifası istemiyle ülkenin dört bir yanında karşılık bulması sonucunda valilikler eliyle destek eylemlerinin devamının engellenmesi için yasaklamaların gelmesi gibi. Bu yasağın tam da bugün açıklanması ve 8 martı kapsayacak şekilde olması tesadüfi değil bizzat kadınların alanlarda taleplerini haykırmanın önüne geçmek için yapılmıştır. Şehrimizdeki bu yasaklamanın da emek ve demokrasi güçlerinin, işçi ve emekçilerin, kadınların faaliyetlerinin kısıtlanmasına yönelik olduğunu biliyoruz.”

“KADINLARIN TALEPLERİNİ GÖRMEZDEN GELENLER, KADINLARIN ALANDA OLMASINI PANDEMİ BAHANESİYLE ENGELLEMEK İSTİYOR”

Doğan yasakların esas olarak emek ve demokrasi güçlerine yönelik olduğunun altını çizerek “Kadınlar her gün fabrikalarda ucuz iş gücü olurken, ekonomik krizin yükünü omuzlarken, her gün öldürülürken kadınların güvenceli iş, güvenli yaşam taleplerini görmezden gelenler kadınların alanlarda olmasını pandemi bahanesi ile engellemek istemektedir. Salgına yönelik hiçbir gerçekçi önlem almayanların, fabrikalarda çarklar her şeye rağmen dönmeli diyenlerin hakkını arayan kesimlere yönelik tutumu ikiyüzlülüktür” dedi.

Son olarak talepler ve mücadeleye sahip çıkarak örgütlenme çağrısı yapan Doğan açıklamasını şu ifadelerle noktaladı; “Buradan bir kez daha ifade ediyoruz ki; bizler ne bu yasaklamalardan yılgınlığa düşeriz ne de ‘Güvenceli iş, şiddetsiz yaşam ve örgütlü mücadele’ talebimizden geri adım atarız. Her türlü krizi kendi iktidarının bekası için fırsata dönüştürme çabasındaki AKP iktidarının tüm çabalarına rağmen her koşulda, taleplerimize, mücadelemize sahip çıkacağız. Tüm yasaklara cevabımızı, mahallemizde işyerlerimizde örgütlenerek, daha yüksek sesle taleplerimizi haykırarak vereceğiz.”