YAPILANDIRMANIN AYRINTILARINI ŞAHİN TİN VERDİ

Kapsamlı borç yapılandırması ve matrah artırımı getiren ekonomi teklifi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yapılandırmanın ayrıntılarını Ak Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin sosyal medya hesabından duyurdu...

  • 03 Haziran 2021 - 07:08
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Kabul edilen yasaya göre, Vergi Usul Kanunu'nda yapılan değişiklikle Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), il özel idareleri, belediyeler, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına (YİKOB) olan bazı borçlar yapılandırılacak.

Ancak düzenleyici ve denetleyici kurumlarca verilen idari para cezaları, Kovid-19 ile mücadele kapsamında verilen idari para cezaları ile tütün ve tütün mamulleri kullanımından kaynaklanan idari para cezaları kapsam dışında olacak.

Yapılandırmanın ayrıntılarını sosyal medya hesabından açıklayan Şahin Tin, madde madde sıralama yaparak hangi borçların kapsam dahilinde olduğunu açıkladı. 

İŞTE O PAYLAŞIM:

#TBMM Genel Kurulunda milyonlarca vatandaşımızı yakından ilgilendiren gelir vergisi, kurumlar vergisi, KDV, ÖTV, MTV, trafik cezası, kara yolu kaçak geçiş ücreti, yükseköğrenim kredi ve harç kredisi vb. kamu alacaklarının yapılandırılmasını içeren teklifi yasalaştırdık.

Düzenlemeyle, vatandaşlarımızın kamu kurumlarına olan borçlarının yeniden yapılandırılması, matrah ve vergi artırımı yoluyla vergilendirmede öngörülebilirliğin artırılması ve geçmiş vergi dönemlerine ilişkin olası risklerin ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

Kayıtlı ekonomiye geçişin teşvik edilmesi, işletme kayıtlarının işletmelerin içinde bulundukları fiili duruma uygun hale getirilmesi, işletmelerin bilançolarında yer alan gayrimenkuller, amortismana tabi diğer iktisadi kıymetler için yeniden değerleme yapılması imkanı sağlanıyor.

Karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemeyen kişilerin yükümlülüklerini yerine getirmeleri halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtların dikkate alınmamasının sağlanması amaçlanıyor.

Düzenlemeyle, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, il özel idareleri, belediyeler ile Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına 30 Nisan 2021'e kadar olan bazı borçlar yapılandırılacak.

Belediyelerin su, atık su ve katık atık ile sunduğu bazı hizmetlerden kaynaklanan ücret alacakları, aldığı bazı paylar; büyükşehir belediyelerinin katı atık ücretleri ile su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları da yapılandırma kapsamında yer alıyor.

Düzenleyici ve denetleyici kurumlarca verilen idari para cezaları, Kovid-19 ile mücadele kapsamında verilen idari para cezaları ile tütün ve tütün mamulleri kullanımından kaynaklanan idari para cezaları ise kapsam dışında oluyor.

Her bir taşıt için MTV, taşıta ilişkin idari para cezaları, geçiş ücretinin en az yüzde 10'unun ödenmesi şartıyla taksit ödeme süresince fenni muayene izni veriliyor. Matrah ve vergi artırımı üzerine hesaplanan vergiler, ikişer aylık dönem halinde azami 6 eşit taksitte ödenecek.

Yine yapılan bu düzenlemeyle, gelir testine girmemiş genel sağlık sigortalılarının, 30 Kasım 2021'e kadar gelir testine gitmeleri halinde, belirlenecek gelir durumlarına göre tescillerinin güncellenmesi sağlanıyor.

Yapılandırılacak borcun taksitle ödenmek istenmesi halinde ise borçlular, başvuru sırasında 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih edebilecek. Tercih edilen taksit süresinden daha uzun bir sürede  ise ödeme yapılamayacak.

Yapılan bu düzenlemeyle, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu, Türkiye Barolar Birliği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Türk Tabipleri Birliği ve Türk Diş Hekimleri Birliği'nin bazı alacakları da yapılandırılıyor.