ÜRETİCİ İLE MARKET ARASINDAKİ FARK 9 KATINA ÇIKTI!

Denizli Tarım Platformu tarafından düzenli izlenen market-üretici fiyat farkı, temmuz ayı çalışması yayınlandı. Üretici ile market arasındaki fiyat farkı 9 kata yaklaştı.

  • 02 Ağustos 2022 - 01:41
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Raporla ilgili değerlendirmede bulunan Denizli Tarım Platformu Başkanı İrfan O. Hatipoğlu “girdi maliyetlerin yüksek olması üreticide de fiyat artışına neden oldu. Marketler buna fırsat bilerek, kurban bayramını da bahane ederek fiyatlarını yükselttiler. Üretici-market fiyat aralığı bazı ürünlerde 9 kata kadar çıktı. Üretici ve tüketiciler marketler tarafından limon gibi sıkıldı” dedi

Denizli Tarım Platformu tarafından temmuz ayı üretici-market fiyat aralığı raporunda: Üreticide 2 lira olan elma 17 lira 38 kuruşa, 2 lira 8 kuruş olan marul 8 lira 85 kuruşa, 1 lira 7 kuruş olan maydanoz 4 lira 1 kuruşa, 8 lira 20 kuruş olan yeşil mercimek 30 lira 13 kuruşa, 8 lira 40 kuruş olan nohut 28 lira 44 kuruşa marketteler de satıldığı saptandı. Başkan Hatipoğlu “Üreticiler açısından değişen bir şey yok. Girdi maliyetin olağan üstü artmasına karşın, tekelleşen marketler üreticilere boğmaya devam etti. Fiyat aralığı 9 kata kadar çıktı. En fazla artış limonda oldu. Domates, marul, sivri biberde fiyat artışı aynı düzeyde. Üretici ve tüketiciler limon gibi sıkıldılar. Tarımsal üretim kamucu yaklaşımla ele alınmalıdır Yeni bir dağım ağı kurulmalıdır. Üretici kooperatifleri güçlendirilmeli, aktif çalışmalarının önü açılmalıdır.” dedi. 

 Başkan Hatipoğlu ‘TÜİK Mayıs ayı girdi fiyat endeksi rakamlarının, mazot, gübre, elektrik, tohum, ilaç ve yem endeksindeki anormal artışları gösterdiğini” belirterek “Bu durum, üreticilerin üretmekten vazgeç diyor. Girdi maliyetleri düşürülmez ise üretim dörtte üç azalacaktır. Kış aylarında domatesin, biberin fiyatı 100 liraya çıkacak, tüketmek için kuru fasulye, nohut, mercimek gibi bakliyatı tüketici parası olsa da bulamayacak. Üreticilerimizin maliyetlerini düşürme önlemlerini bir an önce alalım” çağrısında bulundu.