ÜNİVERSİTELİ İŞÇİLER TBMM GÜNDEMİNDE

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, üniversiteli işçilerin taleplerini TBMM gündemine taşıdı.

  • 06 Nisan 2022 - 15:05
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sundu. Kamuda çalışan işçilerin taleplerini Meclis gündemine taşıyan Gülizar Biçer Karaca, üniversiteli işçilerin özlük haklarına kavuşabilmeleri, aynı işi yaptıkları personelle eşit haklara sahip olabilmeleri yönündeki taleplerin karşılanması yönünde bir çalışma planı olup olmadığını sordu. 

TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ GEREKLERİ NEDEN HALA YERİNE GETİRİLMİYOR?

“2015 yılında imzalanan kamu görevlilerine ilişkin üçüncü dönem toplu iş sözleşmenin 36/1 maddesi ile “Kamu kurum ve kuruluşlarının fabrika, şantiye, atölye, çiftlik ve arazi gibi işçi istihdamının zorunlu olduğu yerlerde istihdam edilen işçiler hariç olmak üzere, ilgili yer ve birimlerinde memur veya sözleşmeli personel eliyle yürütülmesi gereken işlerde sürekli işşçi kadrolarında çalışmakta olanların KİT’lerde sözleşmeli personel pozisyonlarına, diğer idarelerde ise memur kadrolarına geçirilebilmeleri konusunda çalışma yapılacaktır” şeklinde düzenleme getirildiğine dikkat çeken Gülizar Biçer Karaca, “Tecrübeli ve eğitimli bu personelden vazgeçilemediği halde; aynı okulu bitirip, aynı konumda çalıştığı diğer arkadaşlarıyla farklı statülerde bulunmaları ile tayin, nakil, görevde yükselme gibi özlük haklarından faydalanamamaktadırlar.” Dedi.  

YANIT BEKLEYEN SORULAR

1. 04.04.2022 tarihi itibarıyla kamu kurumlarında sürekli işçi pozisyonunda çalışmakta olan üniversite mezunu kişi sayısı nedir?

2. Kamu kurumlarında sürekli işçi pozisyonunda çalışan üniversite mezunlarının; aynı işi yapan ancak farklı statüde olan diğer personel arkadaşlarıyla aynı statüye getirilebilmeleri için bir çalışmanız var mıdır?

3. Tayin, atama, maaş farkı, eş durumundan tayin gibi özlük haklarından faydalanamayan üniversiteli işçilerin; en azından statü değişikliği için geçecek süre içerisinde bu ve benzeri özlük haklarına kavuşabilmeleri için kısa vadede yürürlüğe geçireceğiniz bir planınız var mıdır?