TÜM ÇOCUKLAR EŞİTTİR VE EĞİTİM HAKLARI ENGELLENEMEZ

Aksaray'da özel eğitim sınıfındaki otizmli çocukların istenmedikleri ve veliler tarafından yuhalandıkları iddia edilen okul Türkiye gündeminde. Türkiye'nin bir çok noktasından konuyla alakalı tepkiler büyürken Denizli'de tepkisiz kalmadı.

  • 09 Kasım 2019 - 12:23
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Ortak Nokta Özel Eğitim Kurumları Müdürü Pınar Tıngır, yaşanan olayla ilgili yazılı Haberci Kuş'a konuştu.

Aksaray Merkez Mehmetçik İlkokulu'nda otizmli çocukların yuhalandığı iddialarıyla ilgili soruşturma sürüyor.

Diğer öğrenci velilerinin rahatsız olduğu gerekçesiyle otizmli çocukların eğitim gördüğü sınıfı kapattığı iddia edilen okul müdürünün açığa alındığı bildirildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Tıngır; "Aksaray’da gerçekleşen otizmli çocuklarımızın ötekileştirilme çabası büyük bir insanlık ayıbıdır. Olayı ve yaşananları eğitim camiası olarak üzülerek takip ediyoruz. Bu eylemi gerçekleştiren veliler ve bu olayın yaşanmasına göz yuman okul yönetimini vicdanlarını dinlemeye davet ediyorum. Camiamız ile ilgili gündeme gelmeyen bir çok olayın yaşandığını bu dönemde, otizmli çocuklarımıza ve ailelerine engelin bu tarz olaylarla gerçekleştiğini düşünüyorum" dedi.

OTİZM BİR ENGEL DEĞİL NÖRO BİYOLOJİK BİR FARKLILIKTIR.

Açıklamasında Otizm'in bir engel olmadığını kaydeden Ortak Nokta Özel Eğitim Kurumu Müdürü Pınar Tıngır, çocuklarımız ve ailelerimiz bu farklılığı bilinçli olarak seçmiyorlar. Normal gelişim gösteren çocukların ailelerine göre çok daha fazla emek harcıyorlar, daha fazla yoruluyorlar dedi.

Tıngır açıklamasının devamında; "Biz bu yolda onlara rehber, yoldaş, arkadaş, öğretmen, birer savunucu olmalıyız. Tek yapmamız gereken engel olmamak, değer vermek, sabırla desteklemek. Otizme bir eksiklik değil farklı yetenekler olarak bakmaya çalışalım.. Evet sohbet sırasında gözlerimize bakmıyor olabilirler ama yalan söylemiyorlar, hile yapmıyorlar hiç kimseyle alay etmiyorlar ve aşağılamıyorlar. Detaycı bakış açıları ve olağanüstü odaklanma kapasitesiyle bir sonraki Einstein, Mozart ya da Van Gogh olabilirler… İnanıyorum desteğimizle bir çok çocuğumuzun mucizelerine tanık olacağız. Yeter ki güçlü yönlerini keşfedelim ve destek olalım" dedi.

TÜM ÇOCUKLAR EŞİTTİR VE EĞİTİM HAKKI ENGELLENEMEZ!

Otizmli çocukların eğitim hakkının engellenemeyeceğini söyleyen Tıngır; "Otizm bozukluğunun ilaçla tedavisi bugünkü bilgilere göre mümkün değildir. Ancak otizm belirtileri erken yaşta başlanılan yoğun eğitim desteğiyle azaltılabilir, yeni beceriler kazandırılarak sorunlar ortadan kaldırılabilir. En iyi tedavi eğitimdir. Yaşamın ilk beş yılı beynin en hızlı gelişim gösterdiği dönemdir ve bu dönemde özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim programları ve yöntemleri ile destekleyerek bağımsız bir yaşam sürmelerine destek olacak davranışlar kazandırmayı hedeflemeliyiz" dedi.