TBMM BAŞKANVEKİLİ KARACA: GENÇLERİMİZİN POTANSİYELİ GASP EDİLİYOR

Gençleri Eğitimdeki Zorluklar ve Sorunlar Konusunda CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca'dan Açıklama

  • 21 Ağustos 2023 - 17:34
  • Son Güncelleme : 21 Ağustos 2023 - 17:38

CHP Denizli Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, genç neslin eğitim sürecinde yaşadığı zorluklara ve karşılaştığı sorunlara dikkat çeken bir açıklama yaptı. Karaca, kuşaklararası yoksulluğun devredilmesi, kronik işsizlikle karşı karşıya kalan gençlerin yaratılması ve nitelikli beyin gücünün beyin göçüne dönüşmesine neden olan siyasal iktidarın sistem krizinin mağdurları olarak gençlerin görüldüğünü ifade etti.

Karaca, çürümüş bir eğitim sistemi içerisinde bile üniversite sınavında başarılı olan gençleri tebrik etti. Bu süreçte gençlerin eğitimli olmanın ve bilimin yol göstericiliğine olan inancını vurgulayan Karaca, toplumsal ve bireysel sorunların arttığı bir dönemde geleceksizlik ve kaygıyla baş başa bırakılan gençlerin hayallerine ulaşmak için emek verdiklerini ve özverili ailelerinin desteğiyle çarpık eğitim sisteminin zorluklarına karşı direndiklerini belirtti.

Karaca, gençlerin potansiyelini değerlendirmek yerine onları sorun yumağı olarak gören siyasi iktidarın işbilmezliğini eleştirdi. Bilimin yerine cehaleti, eleştirel düşünce yerine biatı tercih eden bir iktidarın yönetimine dikkat çeken Karaca, gençleri değerli bir insan kaynağı olarak görmek yerine sorun olarak gören bu yaklaşımın ülkeye zarar verdiğini ifade etti.

Ayrıca Karaca, üniversiteye yerleşen gençlerin karşılaştığı zorluklara da değindi. Yüksek yaşam maliyeti ve barınma sorununun öne çıktığı bu süreçte, sosyal devletin gerekliliklerini yerine getirmeyen yöneticilerin sorumluluklarını yerine getirmediğine dikkat çekti. Karaca, öğrencilere yönelik yetersiz destek ve niteliksiz eğitim uygulamalarının, gençleri cemaatlere ve merdiven altı yurtlara mecbur bıraktığını vurguladı.

Cumhuriyetin kazanımlarının korunması gerektiğini vurgulayan Karaca, laik, çağdaş ve bilimsel eğitimin önemine dikkat çekti. Gençlerin cemaat yurtlarına veya uygun olmayan koşullara mahkum bırakılmadan eğitim hakkına erişimlerinin sağlanması gerektiğini belirtti.

Karaca, eğitimdeki yoksulluğun ve sorunların çözümüne yönelik adımların atılması gerektiğini dile getirdi. Üniversiteye başlayan öğrencilerin barınma, beslenme ve ulaşım sorunlarına dikkat çeken Karaca, eğitim ve öğretimdeki yoksulluğun çözüme kavuşturulması için hızlı ve etkili önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Son olarak, Karaca, öğrencilere yönelik olarak yemekhane ücretlerinin düşürülmesi, beslenmenin temel bir hak olarak ele alınması, erişilebilir ve uygun fiyatlı yurtların sağlanması gerektiğini ifade etti.