TAVAS GÜMÜŞDERE MAHALLESİNDE MERMER OCAĞINA TEPKİ GÖSTERİLDİ

Denizli’nin Tavas ilçesinde kömür ve mermer ocaklarına karşı tepkiler sürüyor.

  • 13 Ağustos 2022 - 15:55
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Avdan halkının kömür ocağına karşı yaptığı yürüyüşün ardından bu defa da Gümüşdere mahallesi mermer ocağına karşı açıklama yaptı. Mermer ocağı planlanan alanda yapılan açıklamaya Gümüşdere mahalle muhtarı, Nikfer mahalle muhtarı, Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Himmet Keysan, TMMOB İKK eski sekreteri ve Avdan Platformu Sözcüsü Mehmet Akköse, Büyük Menderes İnisiyatifi Sözcüsü Mustafa Çallıca ve CHP Tavas ilçe örgütü de katıldı.

Açıklamayı mahalleli adına Hıdır Öğünç okudu. Mermer ocağının bölgedeki hayvancılığı ve tarımı bitireceğini dile getiren Öğünç, "Gümüşdere mahallesi mevkiinde 16 mart 2022 tarihinde, şirket tarafından yapılması planlanan II-B grubu maden(mermer) ocağı işletmeciliği projesi ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliği’nin 17. Maddesi gereğince II-B grubu maden(mermer) ocağı işletmeciliği projesi'ne valiliğimizce 'çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir' kararı verilmiştir. Daha önceki ÇED gerekli değildir kararları itiraz edilerek mahkeme süreçleri başlatılmış olup dava devam etmektedir. Ayrıca 13 Ocak 2022 tarihinde ÇED sürecinde halkın katılım toplantısında Gümüşdere muhtarı ve yöre halkı mermer ocağı işletmesini istemediklerini dile getirmişlerdir" ifadelerini kullandı. 

"BÖLGEMİZDE MERMER OCAĞI İSTEMİYORUZ" 

Mermer ocağı istemediklerinin altını çizen Öğünç, "Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşın ödevidir. Şu gerçeği iyi biliyoruz ki, yapılacak doğa tahribatları sonucunda meydana gelecek kirlilik ve yıkımlar geleceğimize zarar verecektir. Bu nedenle tekrar üstüne basarak dile getiriyoruz ki bizler bölgemizde mermer ocağı istemiyoruz" dedi. 

"8 AYDA 16 RUHSAT ALANI 20'YE ÇIKTI" 

Açıklamanın ardından Büyük Menderes İnisiyatifi Sözcüsü Mustafa Çallıca ocak ayından itibaren artan ruhsat sayısı ve çalışma alanlarına dikkat çekerek yaşam hakkı için mücadele çağrısı yaptı. 8 ay önce 10 bölgede 16 ruhsat alanı olduğunu belirten Çallıca, "Aradan 8 ay geçti 10 bölge 15 bölgeye çıktı. Ruhsat alanları 20'ye çıktı. Halen ruhsatlar verilmeye devam ediyor. 20 bin dönüm alan ruhsatlı alan. 30 milyon ton üretim yapılacak. Bu ocaklar faaliyete geçerse her gün bin 500 ton su buralara verilecek. Biz çocuklarımızın geleceğini bitiriyoruz. Ormansızlaşmaya yol açtığımız için iklim dengesini bozuyoruz" dedi. Çallıca son olarak Tavas ve Kale halkına yaşam hakkı için birleşme çağrısı yaptı.