TARİHİ HUKUK ZAFERİ İLE TÜRKİYE'DE BİR İLK YAŞANIYOR!

Danıştay, Avdan’daki tarım alanlarını tehdit eden Acele Kamulaştırma Kararını hukuka aykırı buldu.

  • 23 Kasım 2024 - 05:07
  • Son Güncelleme : 23 Kasım 2024 - 05:19

Denizli'nin Tavas ilçesi Avdan Mahallesi’nde, açık kömür işletmeciliği için Cumhurbaşkanlığı tarafından alınan Acele Kamulaştırma Kararı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından iptal edildi. Karar, 3 milyon 764 bin metrekarelik alanda yer alan 564 parseli kapsıyordu. Mahkeme, tarım topraklarına ve ekosisteme zarar vereceği gerekçesiyle kamulaştırma kararını hukuka aykırı buldu.


İki Yıllık Mücadele Zaferle Sonuçlandı

2022 yılında yayımlanan Acele Kamulaştırma Kararı’na karşı Avdan halkı, çevre örgütleri ve sivil toplum kuruluşları büyük bir dayanışma sergiledi. Danıştay, Türkiye’de çevre hukuku açısından örnek teşkil eden bir karara imza atarak bu kamulaştırmayı durdurdu.


Muhtar İlhan Kulaç: “Mücadelemizin Sonucunu Aldık”

“Bugün çıkan karardan dolayı çok mutluyuz. Bugün gelen avukatlarımıza ve Anka Haber’e desteğiniz için teşekkür ediyorum. 2019 yılından beri sürdürdüğümüz bu mücadelede kazanmamızın sebebi azmimiz, kararlılığımız ve mücadelemizdir. Bunu tüm köyüm adına, muhtar olarak gururla söyleyebilirim. Herkese saygılarımı sunuyorum.”


Avukat Ozan Orpak: “Avdan Bizimdir, Toprak Bizimdir”

“Bir acele kamulaştırma kararına karşı hukuki mücadeleyi burada başlatmıştık. Avdan halkı, bizlere vekalet vererek, 'Size güveniyoruz. Bu hukuksuzluğun önüne geçmek için her türlü hukuki mücadelede sonuna kadar yanınızdayız,' demişti. Bugün, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Avdan lehine karar vererek acele kamulaştırma kararını iptal etti.

Toprağımıza, havamıza, suyumuza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Unutulmasın ki toprak bizimdir, Avdan bizimdir. Yeşilimize, ağacımıza sonuna kadar sahip çıkacağız. Türkiye’de bir ilk olarak nitelendirdiğimiz bu karar, birçok yerde emsal teşkil edecek.”

Avukat Onat Ötnü: “Doğa ve Tarım Daha Güvende”

“Yıllar önce başladığımız bu mücadeleyi kazanarak bitirmiş olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bununla birlikte, bu karar Türkiye’de emsal niteliğinde bir karar olacaktır. Artık Türkiye’nin her yerinde ovalarımız, ormanlarımız, ağaçlarımız ve doğamız daha güvenli hale gelecek.

Baştan beri söyledik: Acele kamulaştırma kararı, istisnai bir usuldür ve yalnızca çok olağanüstü durumlarda kullanılabilir. Bu yöntemin idare tarafından bu kadar kolay kullanılmasının önüne geçebilmiş olmaktan dolayı hem çok mutluyuz hem de çok gururluyuz.”


Avdan’ın Sembol İsmi Hatice Kocalar: “Şirketleri Kovduk!”

“Bu başarı, başka hiçbir yerde olmaz! Atatürk’ün düşmanı kovduğu gibi, biz de şirketleri buradan kovduk. Bir daha da buraya dönemeyecekler. Onları bir daha asla kabul etmeyeceğiz.

Bundan sonra Anadolu’yu karış karış gezecek ve bu şirketleri tek tek kovalayacağız. Gitsinler, bir daha geri gelmesinler ve bu madenciliği yapmasınlar!”

Avdan Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Öztürk, mücadeleye katkı sunan herkese teşekkür ederek şunları söyledi:

“2019 yılından itibaren bu mücadelede emeği geçen, aramızdan ayrılan Mimar Cüneyt Zeytinci’ye, Gazeteci Yaşar Tok’a ve hukuk mücadelemizi yürüten avukatlarımıza, son olarak tavizsiz duruşu ile Avdan Muhtarı İlhan Kulaç’a ve toprakları için mücadele eden Avdan halkına ve bu mücadelede destek olan çevre örgütlerine teşekkürlerimizi sunuyoruz.”


Çevre Hukukunda Emsal Bir Karar

Danıştay’ın aldığı bu tarihi karar, Türkiye’de çevre hukukunda önemli bir dönüm noktası oldu. Avdan halkının direnişi, tarım topraklarının ve doğal yaşam alanlarının korunmasında örnek teşkil ederken, hukukun çevreye dair gücünü bir kez daha ortaya koydu.