TARAFINI SEÇ: ZEYTİN Mİ - KÖMÜR MÜ?

Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Avdan bölgesinde kurulma istenen açık kömür ocağı işletmesiyle ilgili ÇED olumlu kararı verildi. Kömür ocağına karşı kurulan Avdan Platformu açıklama yaparak ÇED olumlu kararı için hukuki mücadelenin başlayacağını belirtti. Ayrıca açıklamada katılımcılara Avdan bölgesinde yetişen zeytin ve çıkartılmak istenen kömür ikram edilerek ‘Hangisini yemek istersiniz?” sorusu soruldu.

  • 16 Ocak 2023 - 16:47
  • Son Güncelleme : 16 Ocak 2023 - 17:17

Tavas’ta açık kömür ocağı işletmesi kurulması için 3 milyon 764 bin metrekarelik alan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile 14 Ocak 2022’de acele kamulaştırıldı. Bölgeyle ilgili firmanın başvurusu üzerine 11 Ocak 2023 tarihinde Çevre, Şehircilik Ve İklim Bakanlığı Avdan 6 milyon 861 bin metrekarelik alan için ÇED olumlu kararı verdi.


“AVDAN ARTIK ESKİ AVDAN DEĞİL”

Avdan Platformu, konuyla ilgili Denizli Basın Merkezi’nde açıklama yaparak hukuki sürecin başlatılacağını belirtti. Avdan Platformu Sözcüsü Avukat Ozan Orpak açıklamada 13 Ocak 2022 tarihinde verilen acele kamulaştırma kararı ile birlikte Avdan’da açık kömür madenciliği yapılmaya başlandığını söyleyerek “Böylece Avdan artık eski Avdan değil. Verimli araziler sadece bir kömür yatağı haline geldi. Yüzlerce ağaç söküldü. Su kaynakları zarar gördü ve görmeye devam ediyor.” dedi.


ÇED OLUMLU KARARU YARGIYA GİDİYOR

Orpak açıklamasının devamında “Buradan yıllık 2 milyon ton kömür üretim planlayan şirket, üretilecek kömürün, proje alanına 130 km mesafede yer alan kurulu güç olan Yatağan Termik Santrali’ne hammadde olarak sevki planlanmaktadır. Bu karar ile toplam 30 milyon ton kömür  çıkarmak isteyen şirket 2032 yılına kadar Tavas ve Denizli’ye kömür tozu solutmaya devam etmek istemektedirler. Bu ÇED olumlu süreci içinde dava hazırlığına başlayıp bu kıyıma dur demek için mücadele edeceğiz.” diye konuştu.


ZEYTİN Mİ KÖMÜR MÜ?

Açıklamanın ardından basın açıklamasının katılımcılarına Avdan bölgesinde yetişen zeytin ve çıkartılmak istenen kömür ikram edildi. Zeytini almayı tercih eden katılımcılara ‘Zeytin mi kömür mü? Hangisini yemek istersiniz?” soruları da soruldu.