TAM KAPANMADA TEKSTİL SEKTÖRÜ TAM KAPASİTE ÇALIŞIYOR

Denizli’de pandemi döneminde yukarı ivmelenen tekstil sektörü kısıtlamalarda da tam kapasite çalışıp mal yetiştiriyor.

  • 05 Mayıs 2021 - 15:59
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

İhracatı 11 aydır artış gösteren sektör Avrupa pazarına yakın oluşu ve hızlı servis olanağı ile rakip ülkelerin önüne geçmeyi başardı. Kentin Nisan ayı ihracatı 277 milyon dolar oldu. Denizli’de tekstil sektörü altın günlerini yaşıyor. Corona salgını nedeniyle Çin, Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerden siparişler azalırken pazara yakın Türkiye sektörün yükünü sırtlıyor. Özellikle hazır giyim ve ev tekstilinde firmalar siparişleri yetiştirmeye çalışıyor. Kısıtlama döneminde tam kapasite çalışan firmalar bir yandan istihdamını artırıyor bir yandan da yeni yatırımlara hazırlanıyor.

MART VE NİSAN’DA REKOR KIRDI

Denizli ihracatı Mart ve Nisan aylarında rekor kırdı. Büyük bölümünü tekstilin oluşturduğu 27 farklı sektörün Mart ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46,4 artarak 259 milyon dolar olarak gerçekleşti. 11 aydır aralıksız artış gösteren ihracat Nisan ayında ise geçen yıla göre yüzde 128,6 artışla 277 milyon dolar oldu. Denizli 2019 Nisan’ında 207 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmişti. DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, geçtiğimiz yıl Haziran ayından itibaren ihracatta artışın yaşandığını kaydetti.

COŞKUN: ŞU AN İYİ GİDİYORUZ

Denizli’nin önemli ihracatçı firmalarından Hürsan Tekstil İşletme Müdürü Murat Coşkun salgında ilk kez geçtiğimiz yıl Nisan ayında ciro olarak düşüş yaşadıklarını belirterek, “O da müşterilerin yaşadığı panikten kaynaklandı. Siparişler durdu. O dönemde market ve online satış yapan müşterilerimize yükleme yapabildik. Sonrasında normale döndük. Bir önceki yılki ciromuzu yakaladık. Bu yıl ilk dört ayda 2019’un yüzde 16, geçen yılın da yüzde 25 üzerindeyiz. Şu an iyi gidiyoruz” diye konuştu.

PAZARA YAKINLIK TERCİH NEDENİ

Türk tekstil firmalarının şu sıralar daha çok tercih edildiğini söyleyen Coşkun, “Pazara yakın oluşumuz, esnek oluşumuz, hızlı servis verebilmemiz tercih sebebi oluşturuyor. Ayrıca Avrupa ve Amerika’da daha çevreci ürünlere ilgi oldukça arttı. Bu konuda geçmişte yaptığımız çalışmaların ekmeğini yiyoruz. Uluslararası sertifikalara sahibiz. Dünyanın sayılı markalarına ürün yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“GEÇMİŞ KRİZLERİN DENEYİMİYLE PANDEMİYİ ATLATIYORUZ”

Denizli’nin bir ihracat şehri olduğunu hatırlatan Coşkun geçmişte yaşadıkları krizlerin deneyimi ile pandemi sürecini atlattıklarını belirtti. Sektörün pandemi sonrası büyümesinin devam edeceğini söyleyen Coşkun, “Bizler grup olarak yeni yatırımlar yapıyoruz. Sürekli kadromuzu yenileyip istihdamı artırıyoruz. Burada 900 çalışanımız var. Yüzde 60’ı kadın ve yaş ortalamamız 35. Geniş bir aileyiz. Büyümeye devam ediyoruz” diye konuştu.