ŞİMDİ ARABA ALMANIN TAM ZAMANI

Otonomi Denizli Yönetim Kurulu Başkanı Berzan Taşer 2. el araç alacaklara çağrıda bulunarak, mevcut durumdan istifa edilerek 2. el araba almayı düşünenler için en uygun zamanın olduğunu ve piyasada tekrar hareketliliğin olacağına dair uyarılarda bulundu.

  • 09 Nisan 2021 - 05:48
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

2021'in ilk aylarından itibaren en çok sorulan sorulardan birisi olan 2. el araç piyasasına cevap, piyasanın en etkin isimlerinden biri olan Otonomi Denizli yönetim kurulu başkanı Berzan Taşer'den geldi. Başkan Taşer; "Bildiğiniz üzere 2019’dan başlayıp 2020’nin son çeyreğine kadar ikinci el araç piyasası hiç görülmemiş bir yükselişle karşı karşıya kaldı. Bu durum tüketicinin alım gücünü daralttığı gibi biz tacir ve tüccarların da sermaye anlamında elini çok zayıflattı. Bu nedenle sektör olarak araç tedariğinde de ciddi sıkıntılar yaşadık. Bunun en büyük etkilerinden biri de kayıt dışı ticaret oldu" dedi.

Başkan Taşer açıklamasını şu şekilde sürdürdü: "2020 yılının Kasım ayından bu yana fiyat yükselişi durdu ve bu zamana kadar aşağıya doğru bir ivme gözledik. Bu düşüş yaklaşık yüzde 10 ile 15 arası oldu. Fakat yükselişi göz önünde bulundurduğumuzda bu oranın çok düşük olduğuda bir gerçektir. Geçtiğimiz 4-5 aylık süreci gözlemlediğimizde, bayilerin stok eksikliğinin biraz giderilemesi, yıl sonu kampanyaları ve en önemlisi ise pandemi öncesinde bayilerdeki stok eksikliği nedeniyle yaşanan sıfır araçlara yakın ikinci el araç modellerinin ciddi yükselişi, sıfır araçlara talebin artmasına neden olmuştur. Bu sebeple Ocak, Şubat ve Mart aylarında sıfır araç satışı son 10 yılın rekoruna ulaşmıştır.

Şu zamanlarda bayilerdeki stokların bitme noktasına gelmesi 2021 modellerinin çok daha ileri tarihlere gün verilmesi, çip olayının sıkıntısı kurun, yükselmesi ve bahar ayının gelmesi ile birlikte tatil köyü, kasaba seyahat programlarının başlaması, ikinci el araç piyasasını hareketlendirmek ile birlikte bir nebze de olsa yükselişe tekrar kapı açacaktır.

Araç almayı düşünenlere Otonomi Denizli olarak uyarımız; bu durgun piyasayı fırsat bilip bir an önce araç ihtiyaçlarını karşılamalarıdır. Mevcut şartlar altında ikinci el piyasasındaki yükseliş kaçınılmazdır!"