SGK İL MÜDÜRÜ MERSİN: YÜZDE 90 İNDİRİM UYGULANACAK!

7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamında yapılacak indirimler netlik kazandı. Denizli SGK İl Müdürü Abdullah Mersin, yaptığı toplantı ile A’dan Z’ye yapılandırmadan kimlerin ve nasıl faydalanabileceğini ve ne kadar indirimler sağlandığını tek tek anlattı. Mersin yapılandırmadan faydalanacaklara yüzde 90 gibi bir indirimim uygulanacağını söyledi.

  • 13 Temmuz 2021 - 15:03
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

SGK borçları için 2021/ Nisan ayı ve öncesi dönemlere ait kesinleşmiş olan borçlar için tekrar yapılandırma fırsatı doğdu. Yapılandırma için başvurular başladı ve 01 Kasım 2021 tarihine kadar devam edecek. Denizli SGK İl Müdürü Abdullah Mersin, konu ile ilgili bir açıklama yaptı ve yapılandırma ile ilgili bilgi verdi.

Borç Cezalarının Yüzde 90’ı Silindi

Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde toplantı yapan ve yapılandırmadan kimlerin hangi şartlarda faydalanabileceğini anlatan Mersin, yapılandırma yapacakların bu kanun ile borç cezalarının hemen hemen yüzde 90’nının silindiğini belirtti.

Denizli SGK İl Müdürü Abdullah Mersin, yapılandırma fırsatından kimlerin ve nasıl yararlanacakları konusunda şu bilgileri verdi ve


- Sigorta primleri,


- Genel sağlık sigortası primleri,


- İşsizlik sigortası primleri,


- 30.04.2021'den önce (bu tarih dahil) işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları,


- Bağ-Kur sigortalılarının daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğan alacaklar,


- İş kazası veya meslek hastalığı sonucunda doğan rücu alacakları,


- Yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar,


- İsteğe bağlı ve topluluk sigortası primleri,


- 6183/48. madde kapsamında taksitlendirilen alacaklar,


- Kanunun yayımı tarihinden önce asılları ödenmiş alacakların; henüz ödenmemiş fer’ileri,

- 5510/Ek-5, Ek-6 ncı maddeleri ile 2925 sayılı Kanun kapsamındaki sigortalılıklardan doğan primlerin yapılandırma kapsamında olduğunu belirtti.

Son Tarih 1 Kasım

Yapılandırılan borçlara ilişkin olan gecikme cezası ve gecikme zamları silinerek yerine Yİ-ÜFE ( Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ) oranında güncelleme yapılacak yapılandırılan borcun    peşin olarak ödenmesi  halinde ise hesaplanan tutardan da %90 oranında indirim yapılacak, diyen Mersin, “Yapılandırılan borçlar, ikişer aylık dönemlerde 6, 9, 12 veya 18 taksit şeklinde de ödenebilecektir. Genel Sağlık Sigortası prim borçları ile Bağ-Kur sigortalılarının daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğan alacaklar hariç olmak üzere Vatandaşlarımızın bu imkanlardan yararlanabilmeleri için; 31.08.2021 tarihi bitimine kadar Müdürlüğümüze veya ilgili Sosyal Güvenlik Merkezlerine şahsen veya internet üzerinden başvuruda bulunmaları ve başvuru üzerine yapılandırılan alacaklara ilişkin ilk taksit (peşin ödeme seçeneği tercih edilmiş olanlar dâhil) ödemelerini (31.10.2021 tarihinin tatile rastlaması nedeniyle) 01.11.2021 tarihi bitimine kadar yapmaları gerekmektedir.

Bağ-Kur sigortalılarının daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğan alacaklar için sigorta dosyalarının olduğu yerdeki SGİM/SGM’ye 01/07/2021 – 01/11/2021 tarihleri arasında başvuru yapmaları gerekmektedir.

Prim Borcunu Ödeyen, Gecikme Cezası ve Zammını Ödemeyecek

Genel Sağlık Sigortası prim borçları için Başvuru şartı aranmadığından 2021 yılı Nisan ayı ve önceki aylara ilişkin olup bu Kanunun yayımı tarihinden önce Genel Sağlık Sigortası kapsamında tahakkuk ettiği hâlde ödenmemiş olan prim borçlarının 31/12//2021 tarihine kadar ödenmesi hâlinde gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecek, ayrıca  Genel sağlık sigortası kapsamına alınan sigortalılarımızdan tescili yapılmış olup da gelir testine hiç başvurmayanların 30/11//2021 tarihine kadar gelir testine başvurmaları halinde genel sağlık sigortası primleri, gelir testi sonucuna göre ilk tescil başlangıç tarihinden itibaren tahakkuk ettirilecektir” dedi.