SAVCI AKBULUT'A BAŞKAN İLHAN'DAN DESTEK

Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, Viranşehir Savcısı Eyyüp Akbulut, pandemi kısıtlamalarını eleştiren bir video yayınlaması ardından hakkında başlatılan soruşturmayı sert bir dille eleştirdi. Haberci Kuş'a konuşan İlhan, "Suç örgütü liderlerinin yer, zaman ve mekan bildirerek yaptığı açıklamalar hakkında harekete geçilmezken Viranşehir Savcısı hakkında yapılan soruşturma büyük bir çelişkidir" dedi.

  • 18 Mayıs 2021 - 16:34
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Habercikus.com 'un sorularını yanıtlayan Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan gündemle ilgili kritik açıklamalar yaptı. Urfa'da Viranşehir Cumhuriyet Savcısı Eyyüp Akbulut, YouTube üzerinde yayınladığı videoda pandemi sürecine ilişkin birçok uygulamanın hukuk devleti ile bağdaştırılamayacağını ve mağduriyetlere sebep olduğunu belirtmesi üzerine geçirdiği soruşturmayı sert bir dille eleştiren İlhan; "Ülkenin yaşadığı pandemi süreciyle ilgili hukuka aykırı genelgelerle uygulamalara yönelik savcının vermiş olduğu beyan şu an yürürlükteki kanunlarımızla paralel bir açıklamadır" dedi.

İlhan açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

Savcu Eyüp Akbulut'un bu konuyla ilgili yorumunu, mevcut mevzuatımızın dışında değerlendirmek, hukuka aykırı bir sonuç çıkarmak, bu genelgeleri hazırlayan siyasilerin yürürlükteki yasaları katlinden başka bir şey değildir.

Hele hele günlerdir dizi film çevirir gibi açıklama yapan mafya liderlerinin, isim, zaman ve mekan bildiriyor olmasına rağmen henüz bu konularla ilgili hiç bir soruşturma başlatılmazken, Viranşehir savcısıyla ilgili soruşturma başlatmak en büyük çelişkidir. Hukuk herkese lazımdır. Bu düşünceyle tüm ilgililerin hukuka uygun davranış sergilemelerini beklemeye devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.

NE OLMUŞTU?

Urfa'da Viranşehir Cumhuriyet Savcısı Eyyüp Akbulut, YouTube üzerinde yayınladığı videoda pandemi sürecine ilişkin birçok uygulamanın hukuk devleti ile bağdaştırılamayacağını ve mağduriyetlere sebep olduğunu belirtti. AK Parti kongrelerinin ve kalabalık cenaze törenlerinin alınan tedbirleri boşa çıkarttığını söyleyen Akbulut'la ilgili inceleme başlatıldı.

Viranşehir Savcısı Eyyüp Akbulut ‘Esenlik Bildirisi’ başlığıyla yayınladığı videoda “Pandemi genelgeleri hukuki değil” derken ‘’Bunları söylediğim için muhtemelen işimi kaybedeceğim” ifadesini kullandı. Sokağa çıkma yasağı, maske takma zorunluluğu ve seyahat yasaklarının tamamının hukuka aykırı olduğunu ileri süren Akbulut mesleğini kaybetme pahasına videoyu yayınlama gereği duyduğunu belirtti.

'KANUNİLİK İLKESİ CARİDİR...'

Uygulanan yasaklar ve yargı ile ilgili kabul edilemeyecek sorunlar olduğunu söyleyen Akbulut, kanunda “Vali gereken tedbirleri alır ifadesinin” gerekçe gösterilerek yapılan uygulamaların hiçbir şey ifade etmediğini kaydetti. Kabahatler kanunun 32. maddesinin istismar edildiğini söyleyen Akbulut, emrin yahut yasaklamanın kanunda açıkça düzenlenmesi gerektiğini fakat burada böyle bir unsur bulunmadığını dile getirdi.

Alınan önlemlerle alakalı olarak il idaresi yasasının zikredildiğini ve işlemlerin 11C ve 66. maddeler uyarınca yapıldığını ifade eden Akbulut, “Ancak bir yasada “Vali gereken önlemler alır” denmesi bu kısıtlamalar için hiçbir şey ifade etmez. Yoksa vali bizlere aklımızın almayacağı şeyler de emredebilir. Temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılmasında dar yorum esastır. Kanunilik ilkesi caridir. Bunu bu yasaya istinaden yapamazsınız” dedi.

Aşı karşıtı olmadığını ancak aşılama yöntemlerinin de yasal olmadığını belirten şu ifadeleri kullandı:

İMZALATILAN BELGE EKSİK: Aşı ikna timleri kurulup insanlar aşılanıyor ve onay belgesi isimi altında bir belge imzalatılıyor. Benim incelediklerimde biyotıp sözleşmesi, hasta hakları yönetmeliği gibi mevzuatın ön gördüğü koşulları sağlayan ibareler o metinlerde yer almıyor. Bu metinler hukuken çöp. Çünkü pek çok insanın tereddütleri varken ve bu tereddütler yetkililer tarafından giderilmezken, ortada soruşturma açılmasını gerektirir pek çok iddia varken aydınlatılmış rızanın varlığından bahsedilemez."

İNSANLAR CESARET EDEMİYOR: Aşının prospektüsünde yer verilen yan etkiler, ikazlar dahi o metinde yazmıyorken, ortada aydınlatılmış rıza var denemez. Ben aşı karşıtı birisi değilim, mesleğim icabı ismime aşı tanımlandığı için incelemeye başladım. Ve araştırırken de medyada bilimsel verilerle de desteklenen, tıp sahasında uzman kişilerin beyanlarını, raporlarını gördüm. Bunlar kan dondurucu ifadeler. Cumhuriyet savcısı bunları ihbar kabul edip soruşturma yapmak mecburiyetinde. Ancak bu dillendirildiği zaman insanlar cesaret edemiyor. Ben işim gereği lüzumlu cesareti gösteriyorum. Çıkıp cesurca konuşmak gerek. Viranşehir uyuşturucu güzergahı... Burada esrar gibi maddeler kullanılıyor. Personelimiz yetersiz. İşim bitmesine rağmen gece aramalar yapıyorum. Fakat bu personel sokağa çıkma yasağına göre denetleniyor. Zaten personelimiz az. Ben personel bulamazken metropollerde polis maske mesafe denetimi yapıyor. Bu kabul edilir değil. Hiç kimse bizi kedi köpek gibi aşılayamaz.

Akbulut son olarak, "Bu işin her türlü ceremesini çekmeye hazırım. Şu anda özgür olması gereken basın kendiliğinden bir sansür uyguluyor. İnsanları cesaretlendirin. Hukuk çerçevesinde gerekli mücadele verilsin" ifadesini kullandı.

İNCELEME BAŞLATILDI

Şanlıurfa Valiliği, sosyal medya hesabından korona virüsü tedbirleri kapsamında alınan önlemlerin yasal olmadığını belirten savcı Eyüp Akbulut hakkında idari ve adli inceleme başlattığını duyurdu.

VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN