REİSİ İÇİN 1 GÜNLÜK MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalar yaptı. Türkiye'de doğum hızının düştüğüne işaret eden Erdoğan "TÜİK'in 2023 yılı doğum istatistikleri endişe vericidir. Bu, açık söylüyorum, Türkiye açısından varoluşsal bir tehdittir, bir felakettir" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin hayatını kaybetmesi üzerine Türkiye'de 1 günlük ulusal yas ilan edildiğini açıkladı.

  • 21 Mayıs 2024 - 03:11
  • Son Güncelleme : 21 Mayıs 2024 - 03:15

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Kabine Toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki basına kapalı toplantı, yaklaşık 3 saat sürdü. Kabine Toplantısı'nın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yapmak üzere kameralar karşısına geçti.

"DOĞUM İSTATİSTİĞİ ENDİŞE VERİCİ"

"TÜİK'in 2023 yılı doğum istatistikleri endişe vericidir. Buna göre 2001 yılında 2,38 olan doğurganlık hızı 2023 yılında 1,51'e gerilemiştir. Yani nüfusun kendini yenileme eşiği olan 2,1 seviyesinin altındayız. Bu, açık söylüyorum, Türkiye açısından varoluşsal bir tehdittir, bir felakettir. En az 3 çocuk çağrımızın önemi bugün daha iyi anlaşılıyor. Nüfus millet olarak en büyük gücümüzdür ve bunu korumak zorundayız. Önümüzdeki dönem bu konularda daha kararlı olacağız."

İRAN İÇİN 1 GÜNLÜK MİLLİ YAS KARARI

"İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı kardeşim Sayın İbrahim Reisi ve heyet üyelerinin vefatından derin üzüntü duyduk. Kabine toplantımız esnasında Cumhurbaşkanı Vekili Sayın Muhammed Muhbir ile telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Taziyelerimizi kendilerine ifade ettik. Merhum Reisi'yi 24 Ocak'ta Ankara'da ağırlamış, ilişkilerimizi ileriye taşımıştık. Helikopter kazasından sonra İran makamlarıyla temasa geçerek arama kurtarma çalışmalarına katkı vermek için tüm imkanlarımızı seferber ettik. Kabine toplantımızda, İran halkının yaşadığı derin acıyı paylaşmak üzere ülkemizde bir günlük milli yas ilan edilmesini kararlaştırdık"