PAMUKKALE BELEDİYESİ'NİN İDDİALI PROJESİ: BAĞBAŞI KÜLTÜR SANAT MERKEZİ NEDEN TAMAMLANAMADI?

İYİ Parti Pamukkale İlçe Başkanı Türkay Berberoğlu AKP’nin eski Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin döneminde başlatılan ve VİZYON proje olarak adlandırılan Bağbaşı Kültür Sanat Merkezi projesini eleştiri bombardımanına tuttu.

  • 08 Ağustos 2023 - 13:50
  • Son Güncelleme : 08 Ağustos 2023 - 14:10

İYİ Parti Pamukkale İlçe Başkanı Türkay Berberoğlu; “AKP döneminde Pamukkale Belediyesi'nin önceki Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin tarafından "vizyon projemiz" olarak nitelendirilen Bağbaşı Kültür Sanat Merkezi, 2015 yılında ilk kez gündeme gelmişti. Toplam 26,000 m2 alan üzerine inşa edilmesi planlanan bu kompleks, sergi salonları, çok amaçlı salon, buz pisti, tenis kortu, 4 adet cep sineması, 7 işyeri ve 8500 m2'lik yeşil alan içerecekti. Başlangıçta, proje 2017 yılında (sadece 13 aylık kısa bir süre içinde) tamamlanacaktı.


2018 yılında projenin adı Bağbaşı Kültür Merkezi olarak değiştirildi ve 2017 Kasım ayında ihale edildi. Ancak projenin toplam maliyetinin 55 milyon gibi yüksek bir rakama ulaşması bekleniyordu. Bugüne kadar projenin üçte iki kadarı tamamlanmış olsa da, yüklenici firmanın projeden çekilmesi nedeniyle yapı tamir edilmeksizin çürümeye terk edilmiş durumda” dedi.


Türkay Berberoğlu'na göre, projenin bugünkü hali, 45 milyon TL ödemenin yapıldığı ancak hala tamamlanmadığı bir durumu yansıtmaktadır. Hatta 8 milyon TL gibi haketmediği bir ödemenin usulsüzce yapıldığına dair iddialar da mevcuttur. Bu konu şu anda yargı sürecinin içinde olduğundan dolayı detaylı bir şekilde ele alınmamıştır.


Bugünün kur değerleri ile hesaplandığında, Kasım 2017'de 11,658,000 USD ödeme yapıldığı belirtilmiştir. Bugünkü döviz kuruyla (1 USD = 27 TL) bu ödemenin yaklaşık olarak 314,767,000 TL'ye denk geldiği ifade edilmiştir.

Türkay Berberoğlu'nun ifadelerine göre, günümüzde sorulması gereken bazı sorular şunlardır:

1. Eğer bu proje şu anda hayata geçirilmek istense, artan maliyetlerle ne kadar bir maliyetle karşılaşılacaktır?

2. İller Bankası tarafından kredibilitesi sarsılmış, hiçbir bankanın finansman sağlamak istemediği bir belediye, bu projeyi nasıl finanse edebilecektir?

3. Bu projenin hala tamamlanmamış olması, seçim aylarında yapılan hızlı hizmetler gibi sadece göstermelik mi yoksa gerçekten tamamlanacak mı?

4. Vatandaşın gözünü boyamak için mi bu proje hayata geçiriliyor, gerçek niyet nedir?

Türkay Berberoğlu'nun ifadelerine göre, Bağbaşı Kültür Sanat Merkezi projesinin şu anki durumu ve yaşanan sorunlar, kamuoyunda ciddi bir endişe kaynağı olarak öne çıkmaktadır.