ÖZTÜRK KONTENJAN BOŞLUKLARINI MECLİSE TAŞIDI

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin ÖZTÜRK Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri ve Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri'nde yaşanan kontenjan boşluklarını meclis gündemine taşıdı. Milli Eğitim Bakanlığı'na 2 ayrı soru önergesi veren ÖZTÜRK, özellikle öğrencilerin Ağırlıklı orta öğretim başarı puanı ve iş bulma olanaksızlığı nedeni ile okul değiştirmek zorunda kalmasının araştırılmasını talep etti.

  • 18 Şubat 2022 - 22:16
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Denizli’de bulunan Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri'nde kontenjan boşluklarına değinen İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin ÖZTÜRK, İlköğretimden ortaöğretime geçiş sınav sistemi olan LGS’de yüksek puan alan öğrenciler tarafından tercih edilen fen liseleri ve sosyal bilimleri liselerinde kontenjan boşlukları oluşmasının nedenini Milli Eğitim Bakanı Mahmut ÖZER'e sordu. Yasin ÖZTÜRK, soru önergesinde "Denizli’de Milli Eğitim Bakanlığına bağlı fen liselerine LGS puanı ile yerleştirilen kaç öğrenci, okul değiştirerek farklı eğitim kurumlarından mezun olmuştur.  Denizli’de fen liselerinde okuyan öğrencilerin okul değiştirmesine neden olan sebepler araştırılmış mıdır? Bu öğrencilerin kaçı özel okullara, kaçı düz liselere, kaçı Açık Öğretim Lisesine geçiş yapmak üzere okulundan ilişiğini kesmiştir" dedi.

AĞIRLIKLI ORTA ÖĞRETİM PUANI NEDENİ İLE ÖĞRENCİLER OKUL DEĞİŞTİRMEK ZORUNDA MI KALIYOR?

Mevcut eğitim sisteminin fen lisesi mezun sayısını düşürdüğüne dikkat çeken ÖZTÜRK, "Denizli’de fen liselerinde okuyan öğrencilerin okul değiştirmelerinde, yüksek öğretim giriş sınavı hesaplamalarında kullanılan “Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı'nın Fen Liselerinde dezavantajlı hale gelmesi, Fen Liseleri eğitim vizyonundan uzaklaşması, laboratuvarların etkin kullanılmaması ve benzeri gibi nedenlerin etkisi nedir? Sınavla girilen liselerde taban puan sınırlaması nedeniyle doldurulamayan kontenjanlardan dolayı birçok nitelikli lisemizde okul mevcutları yeterli sayının altına düşmektedir. Nitelikli okullardan daha fazla öğrencimizin yararlanması için her eğitim-öğretim döneminde yeni taban puanları belirlenmesi ve başarı sıralaması dikkate alınarak bu okullardaki boş kontenjanların doldurulması için bir çalışmanız bulunmakta mıdır?" şeklindeki sorularının Milli Eğitim Bakanı tarafından cevaplanmasını istedi.

"MESLEK LİSELERİNDEN KAÇIŞIN NEDENİ İŞ KAYGISI VE BAŞARISIZLIK MIDIR?"

Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liseleri'nde yaşanan sorunların yanı sıra Meslek Liselerinde yaşanan problemlere de değinen Yasin ÖZTÜRK  "Ülkemizde işsizlik oranlarının yüksek olmasına ve vasıflı ara eleman ihtiyacına rağmen mesleki ve teknik liselerde kontenjan boşlukları oluşmasının nedenlerinin araştırılıp araştırılmadığı merak konusudur" dedi.

Denizli özelinde Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde yaşanan sorunları soru önergesi olarak Milli Eğitim Bakanlığı'na sunan ÖZTÜRK  "Denizli’de Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine LGS puanı ile yerleştirilen kaç öğrenci, okul değiştirerek farklı eğitim kurumlarından mezun olmuştur?  Denizli’de Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde okuyan öğrencilerin okul değiştirmesine neden olan sebepler araştırılmış mıdır? Denizli’de Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde okuyan öğrencilerin okul değiştirmelerinde; başarısızlık, Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinin eğitim vizyonundan uzaklaşması, alan değişikliği, iş kaygısı, üniversite sınavlarında başarısızlık kaygısı gibi nedenlerin etkisi nedir? Denizli sanayisinde vasıflı ara eleman ihtiyacının tespitine yönelik bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Bu kapsamda bir çalışma yapılmış ise, mesleki ve teknik liselerde ihtiyaç doğrultusunda bölümler açılmış mıdır?                 Mesleki ve Teknik liselerde okuyan öğrencilerin istihdamına yönelik olarak yürütülen bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Bu kapsamda Denizli gibi sanayisi gelişmiş bir ilimizde kaç öğrencimiz mezun olduktan sonra işe yerleştirilmiştir?" sorularını sordu.

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin ÖZTÜRK , soru önergelerinin takipçisi olacağını ve devlet liselerinin öğrencilere gelecek sunması için acil adımlar atılması gerektiğini söyledi.