ORMANDA 10 MİLYONLUK VURGUN

Denizli İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Beyağaç’taki Eskere Orman İşletme Müdürlüğü ve Uzyenger Tarımsal Kalkınma Kooperatifine operasyon düzenledi.

  • 01 Şubat 2021 - 08:10
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Sabahın erken saatlerinde işletme müdürü, kooperatif başkanı, yöneticileri ve bir nakliyeci gözaltına alındı. Kale Cumhuriyet Savcılığı’nın bilirkişi ile nezaret ettiği operasyonda evler, işyerleri, kooperatif merkezi, kereste fabrikası ve işletme müdürlüğü eş zamanlı arandı. Şüphelilerin belgeler üzerinde ve kesim işlerinde usulsüzlük yaptığı devleti en az 10 milyon lira zarara uğrattıkları iddia ediliyor. Denizli’de jandarmanın bir yıllık takibi devleti milyonlarca lira zarara uğratan bir organizasyonu ortaya çıkardı. Yapılan operasyonla aralarında kamu görevlisi, belediye meclis üyesi ve kooperatif yöneticilerinin bulunduğu 5 kişi gözaltına alındı. Devletin 10 milyon lira zarara uğradığı iddia ediliyor. Şebekenin geriye dönük 4 yıl boyunca usulsüz işlemler yaptığı ileri sürüldü.

1 YIL BOYUNCA VERİ TOPLANDI

Bir yıl önce Beyağaç ilçesindeki Eskene Orman İşletme Müdürlüğü ile ismi bölgedeki üç mahallenin adlarının ilk hecelerinden oluşan Uzyenger Tarımsal Kalkınma Kooperatifi yetkililerinin kamuya ait keresteleri kaçak yollarla kooperatife sokarak oradan usulsüz satış yaptığı ve çıkar sağladığı ihbarı alındı. Hemen teknik ve fiziki takip başlatılarak tespit yapılmaya başlandı. Yaklaşık bir yıl süren hazırlıklar sırasında suça karıştığı öne sürülen kişiler tespit edildi, hangi yollarla kazanç sağladıkları belirlenmeye çalışıldı. Jandarma yeterli veriyi topladıktan sonra Kale Cumhuriyet Savcılığının talimatıyla operasyon için düğmeye bastı.

DEVLETİN KERESTELERİNİ SATIP PARASINI CEBE ATTILAR İDDİASI

Yapılan çalışmalarda şebekenin devlete ait keresteleri kooperatif üzerinden satarak kazancı ceplerine attıkları iddia edildi. Orman emvalinin yüzde 90’ının kaçak yollarla kooperatife sokulduğu öne sürüldü. Yüksek miktarda kamu zararına yol açan sanıkların hileli hareketler yaptıkları, belgeler üzerinde emvali gerçek dışı miktar ve kalitede gösterdiği, yasal olarak kesilen ağaçları kooperatif aracılığı ile Muğla’da kereste atölyelerine sattıkları öne sürülüyor. Ayrıca yüksek kalite kerestelerin evraklar üzerinde düşük kalitede gösterildiği ve bu yolla da kazanç sağlandığı iddialar arasında yer aldı. Yapılan kesimlerin ilçedeki anıt ormanlara kadar uzandığı kaydedildi.

10 MİLYON LİRA KAMU ZARARI OLUŞTU

Sanıkların devleti yaklaşık 10 milyon lira zarara uğrattığı ifade ediliyor. Jandarma ekiplerinin 4 yıllık geriye dönük incelemelerinde bu miktarın ortaya çıktığı belirtiliyor. Daha eski kayıtların incelenmesi ile birlikte zararın boyutunun daha da büyümesi bekleniyor. Cumhuriyet Savcılığı operasyonu genişleterek sürdürüyor. İlk etapta 5 kişinin gözaltına alındığı operasyonda olayla bağlantılı başka kişilerin de varlığı tespit edildi. Yeni gözaltların da olabileceği belirtildi.

JANDARMADAN ŞAFAK BASKINI

Jandarma ekipleri komandolar eşliğinde önceki gün sabahın ilk ışıklarıyla şüpheli sanıklara yönelik operasyon gerçekleştirdi. Cumhuriyet savcısının katıldığı operasyona bilirkişiler de dahil edildi. Eşen Mahallesi’ndeki Eskene Orman İşletme Müdürlüğü, Uzunoluk Mahallesi’nde bulunan Uzyenger Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve kooperatife ait kereste fabrikası, işletme müdürünün, kooperatif yöneticilerinin ve bir nakliyecinin evi aynı anda basıldı. Operasyonda şebekenin başı olduğu ileri sürülen Eskene İşletme Müdürü M. P. (47) ile kooperatif başkanı H. T. (51), kooperatif yöneticileri A. D. (44), Ş.C. (67) ve nakliyeci Ö.K. (33) gözaltına alındı. Sanıklardan dördü Kale’de çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Nakliyeci Ö.K. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bir kişi de savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

HER YER DİDİK DİDİK ARANDI

İşletme Müdürü P. evinde yapılan aramanın ardından müdürlük binasındaki makam odasına getirildi. Arama işlemleri burada da devam etti. Jandarma bilgisayar kayıtlarının yer aldığı sistem odasını da incelemeye aldı, kayıtlara el koydu. Kooperatif üyeleri evleri arandıktan sonra kereste işleme tesisine getirilerek burada da arama gerçekleşti. Yapılan aramalarda 230 metreküplük tomruk emvali, suçtan elde edilen 140 bin lira para, çok sayıda belge, 4 adet ruhsatsız tüfek, Muğla’da ise 10 metreküplük kaçak kereste ele geçirildi. İşletme Müdürü M.P’nin kayınbabası adına kayıtlı olan Milas’taki villada da kaçak kerestelere rastlandı. Diğer yandan kooperatif başkanı H.T’nin Beyağaç Belediye meclisi üyesi olduğu belirlendi.