OKULLAR ÖĞRETMENE MEZAR OLAMAZ!

Eğitim-İş'ten Şiddet ve Güvenlik Konusunda Sert Eleştiriler: "Okullar Öğretmene Mezar Olamaz!"

  • 10 Mayıs 2024 - 15:16
  • Son Güncelleme : 10 Mayıs 2024 - 15:54

Eğitim-İş Denizli Şube Başkanı Namık Kemal Aydoğan, son dönemde okullarda artan şiddet olaylarına dikkat çekerek, okulların güvenlik sorunları karşısında yaşanan ihmalleri sert bir dille eleştirdi. Son olarak bir öğrencinin okula silahla girerek okul müdürünü öldürmesinin ardından, Aydoğan, eğitim çalışanlarının ve öğrencilerin can güvenliğinin sağlanması için acil adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Başkan Aydoğan, yaptığı açıklamada Türkiye genelinde öğretmenlerin yaşadığı şiddet olaylarına örnekler vererek, "Savaşlarda bile hedef alınmaması gereken okullar, ülkemizde şiddet sarmalının kucağına itilmiştir. İstanbul Eyüpsultan’da, Mardin’de, Samsun’da, Kocaeli’nde, Sivas’ta ve daha birçok ilimizde öğretmenlerimizin yaşamını yitirmesi, okullarımızın güvenlik açısından geldiği son durumu da gözler önüne sermiştir," ifadelerini kullandı.

Denizli'de de yıllar önce Yusuf Batur adlı bir öğretmenin öğrencisi tarafından silahla vurularak öldürüldüğünü hatırlatan Aydoğan, son yaşanan olayda, okuldan 5 ay önce atılan bir öğrencinin silahla okula girerek okul müdürünü makam odasında vurduğunu belirtti. Silahlı saldırıda ağır yaralanan müdür İbrahim Oktugan’ın hastanede hayatını kaybettiğini duyurdu.

Aydoğan, bu olaylara karşı gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığını ve sorumluların gereken adımları atmadığını dile getirerek şu soruları sordu:

    "İtibardan tasarruf” olmazken, güvenlikten neden tasarruf yapılıyor? Kaç eğitim emekçisinin ve öğrencinin can vermesi gerekiyor?

    Devleti yönetenler neden okulların güvenliğini sağlamada başarısız? Yıllar önce önerilen okul polisi uygulamasına neden devam edilmiyor?

Başkan Aydoğan, eğitime ve öğretmenlere yönelik saldırıları teşvik eden zihniyetin suçlu olduğunu belirterek, şiddeti teşvik eden politikaları eleştirdi. Eğitim-İş olarak alınması gereken acil önlemlerle ilgili taleplerini sıraladı:

    Eğitimde şiddet yasasının acilen çıkarılması ve faillerin caydırıcı bir şekilde cezalandırılması.

    Okullarda kadrolu güvenlik personeli istihdam edilmesi ve güvenlik önlemlerinin artırılması.

    Mafya ve suç temalı televizyon yapımlarının RTÜK tarafından sıkı denetlenmesi.

    Müfredatın şiddeti reddeden ve toplumsal yaşam derslerini içeren programlarla revize edilmesi.

Aydoğan, son olarak, "Okullarda şiddet olaylarındaki korkutucu tırmanışı engellemek için acil adımlar atılmalı. Kendimizin ve öğrencilerimizin can güvenliği olmadan okula gitmek istemiyoruz. Okullar öğretmene mezar olamaz!" diyerek açıklamasını sonlandırdı.