NEŞELİ DENİZLİ'DEN 'BEN KİMİM' / BÜŞRA BALCI BAYKAL

Resim Öğretmeni Büşra Balcı Baykal: Resim Analizi Uygulaması katılımcıların resimlerinin analizini yaparak kişinin iç dünyasını ve ruh halini anlama fırsatı tanır.

  • 12 Nisan 2022 - 14:59
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Denizli Sanat ve Müzik Atölyesinde Resim öğretmeni olan Büşra Balcı Baykal,Resim analizi eğitimi ile ilgili bilgilendirmede bulundu.

Çocuklarımızın ruh halini anlayıp değerlendirebilmenin önemine değinen Baykal, 

Resim analizinin temel amacı çocuğun ifade edemediği iç dünyasını ve çatışmalarını ortaya çıkarmaktır dedi.

Çocukların 2 yaşından 14 yaşına kadar gelişim evrelerinin bulunduğunu belirten Büşra Balcı Baykal,

Resim Analizini her yaşa kolaylıkla uygulayabiliyoruz diye belirtti.

Resim analizi yapılan çocuğa onu teste tabi tutuyormuşsunuz hissi vermeden uygulama yapılmasının önemine vurgu yapan Baykal,Bu durum onların gerilmesine sebep olacağından çizecekleri resim objektif olmayacak ve dolayısıyla doğruları yansıtmayacaktır dedi.

Resim analizini uygulamaya başlamak için çocuğunuzla başbaşa ve rahat bir ortamda bulunmalısınız şeklinde örnekler veren Büşra Balcı Baykal,

Sıradan bir resim saati havası vererek ona resim defterini boya kalemlerini temin etmeli daha sonrasında resim analizi testlerinden birini seçebilirsiniz. Örneğin “Ailemizin resmini çizebilir misin?” sorunu yöneltmelisiniz. Çocuğunuz bir resmi çizmek istemiyorsa bu konuda onu zorlamamalı ve eleştirmemelisiniz. Çünkü kendi özgür çizimleri de resim analizinde yorumlanmak için uygundur ifadelerine yer verdi.

2012 yılında 3 ila 90 yaş arasında bulunan 5000 kişinin resimleri üzerinde çizgisel analiz çalışmaları yapan Büşra Balcı Baykal: Çocuğun çizdiği resimde kalemin sert bastırılarak çizilmesinden tutun,

çizilen  kafanın gözün dişlerin boyutu ,görüntüsü ve her bir ayrıntısı bize çocuğun iç dünyası ve ruh hali ile ilgili detaylı bilgi verir ifadelerine yer verdi.

Baykal ,

Çocuklarımızın ruh hallerini ve iç dünyalarını anlayabilmek,onlarla daha iyi iletişim kurmak  ve çocuklarımızı daha iyi tanımak onlara yeterli ve gerekli desteği  sağlayabilmek  için böyle bir uygulamayı mutlaka deneyimlemenizi öneriyorum dedi.


Haber Foto Galeri