NAMIK KEMAL AYDOĞAN'IN KALEMİNDEN - SAĞLIK MESLEK TAŞINSIN, TARIM LİSESİ AÇILSIN

Namık Kemal Aydoğan'ın Kaleminden - Sağlık Meslek Taşınsın, Tarım Lisesi Açılsın

  • 17 Ocak 2024 - 19:20
  • Son Güncelleme : 17 Ocak 2024 - 19:31

Okullarımız toplumun gereksinimleri doğrultusunda bir plan çerçevesinde açılırsa bölgeye katkı sağlar. Bölge halkıyla bütünleşir. Öğrencileri hedefleri doğrultusunda geleceğe hazırlar.

Irlıganlı mahallemizde bulunan Sağlık Meslek Lisesi (Pamukkale MTAL) bu konuda plansız açılan okul örneği olarak karşımızda duruyor. Dönemin siyasileri, “Mahallemize sağlık meslek lisesi açtık.” Diyerek siyasi propaganda yaptılar. Bir okul seçim stratejisi oluyorsa orada ciddi bir yanlışlık var demektir. Yine aynı dönemde okulun Irlıganlı’ya taşınmasında büyük rol oynayan kişi okul müdürü rahmetli Nihat TOPKARA idi. Daha önce Denizli Devlet Hastanesi yanındaki binada yer alan Sağlık Meslek Lisesi önce 2007 yılında Yaşar Saniye Gemici Anadolu Lisesi’nin şimdiki binasının olduğu yere taşındı. Çok kısa bir süre içinde 2008 yılı başında Bağbaşı’ndan Irlıganlı’ya taşındı.

Oysa Irlıganlı’ya Tarım Lisesi açılsa yöre halkı için çok daha verimli olurdu. Irlıganlı’dan Buharkent’e kadar Sarayköy Ovasını da içine alan binlerce dönüm tarım arazisinin başlangıcı olan bir bölgeye çok yakışırdı Tarım Lisesi. Gençlerimizin çoğu Anadolu Lisesini ( eski düz liseler1) bitirdikten sonra ne iş bulursa orada çalışıyor. Bu da çoğunlukla ya mermer ocağı ya da çoğunlukla ailesinin yanında tarım ve hayvancılık işlerinde oluyor. Oysa bu çocuklar tarım ve hayvancılıkla ilgili bir eğitim alsalar işlerinde daha verimli olurlar. Hedefleri olur. Geleceğe ilişkin olan kurarlar.

Gelecek planı kurabilen insan hayatını planlamış ve bunun için alın terinin hesabını yapmış demektir. Bugün bir samanın bile ithal edildiği(!) ülkemizde gençlerimizin üretime yönlendirilmesi gerekmektedir.

Bu kadar verimli topraklar, tarım ve hayvancılık yapabilmek için gerekli alanlar atıl durumdayken, karnımızı doyuracak temel gıda maddelerini yetiştiremez olduk. Bu da beraberinde dışa bağımlı bir ekonomiyi oluşturdu. Kendi gencini yetiştiremeyen ve tolumun gereksinimlerine göre eğitimini yönlendiremeyen toplumlar önce yoksullaşır, sonra dışa bağımlı olur. 

Çocuklarımızın geleceğine kıymayın efendiler. Her gün yüzlerce öğrenciyi Irlıganlı’ya gönderiyoruz, Öğretmenleri Irlıganlı’ya gönderiyoruz. Ama çocuklar Irlıganlı ve çevre köylerde yaşamıyor. Denizli’de oturuyorlar.

Bu okuldaki 308 öğrenci yalnızca bir ayda yalnızca ulaşım için 182.000 lira para harcıyor. Bir yılda 1.590.000 lira. Öğretmenlerin masrafını da eklersek bir yılda bu ulaşım gideri 1.920.000 lira yapmakta.

Hesap ortada. Elinizi vicdanınıza koyun ey yetkililer. 

Sağlık Meslek bir sağlık kurumu yakınına taşınmalı. Yerine Irlıganlı Tarım Lisesi açılmalı. Aklın yolu bir. Aklının sesini dinleyene!