MÜTEAHHİTLER REST ÇEKTİ

Denizli’de hazır beton firmalarının sözleşme iptalleri ve fiyat farkı talep etmeleri müteahhitleri kızdırdı. Ödemesini aylar öncesinden yapmalarına rağmen hazır beton firmalarının kendilerinden fark istediğini söyleyen müteahhitler, “Bu davranışın ticari ahlakta yeri yok” vurgusu yaptı.

  • 22 Mart 2022 - 12:03
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Kentin büyük müteahhitlerinden Ahmet Selvi, “Kendilerine çeki düzen versinler. Hazır beton firması kurmak zor değil” uyarısında bulundu. Türkiye’nin en pahalı betonunu kullanan Denizlili müteahhitler hazır beton firmalarından rahatsız. İnşaat maliyetlerinin art arda gelen zamlarla daha da arttığını belirten müteahhitler hazır beton firmalarının da kendi aralarında anlaşarak müşterek hareket ettiklerini ileri sürdü.  Bu firmaların aylar öncesinden sözleşmesi yapılmış, ücreti ödenmiş anlaşmaları gerekçesiz feshettiklerini ya da fiyat farkı istediklerini belirten Denizli’nin büyük müteahhitlerinden Ahmet Selvi, “Hazır beton firmaları ortak hareket ediyorlar. Daha da önemlisi ticari ahlak kurallarının da dışına çıkıyorlar. Aylar öncesinden planlanmış, parası ödenmiş anlaşmaları tek taralı feshediyorlar. Maliyetlerin arttığını gerekçe göstererek fiyat farkı talep ediyorlar” diye isyan etti. 

“HUKUKİ YAPTIRIMLARI OLUR”

Selvi sözlerini şöyle sürdürdü, “Benim ödememi altı ay boyunca kullandıktan sonra çıkıp şimdi fiyat farkı talep etmek ya da sözleşme feshetmek ahlaki bir davranış değil. O zaman oturup bu işten müteahhidin zararı ne onu da çıkarmak lazım. Böyle ticaret olmaz. Ticarette herkes verdiği sözün arkasında durur. Ticarette ahlak olur. Bizler planlamalarımızı aylar öncesinden yaparız. Beton fiyatları zaten bir yıl içinde 4 katına çıktı. Geçen yıl 230 liradan attığımız betonu şimdi bin 100 liraya atıyoruz. Karşımıza bu şekilde gelmesinler. Bunun ciddi hukuki yaptırımları da olur. Ticarette kimse kimseye mecbur değildir.” 

“HAZIR BETON FİRMASI KURMAK ZOR DEĞİL”

Piyasadaki belirsizliğin ve hazır beton firmalarının tutumunun pek çok küçük müteahhidi zor durumda bırakacağını hatırlatan Selvi, “Piyasa şartları iyi değil. Artık kimse temelden iş alamayacak. Ancak öz sermayesi güçlü olan firmalar iş yapabilecek. Maliyetlerin her geçen gün arttığı bu ortamda hazır beton firmaları tutumlarını gözden geçirsinler. Biz müteahhitler projeleri durdurmayı, icabında birkaç ay beton atmamayı da düşünebiliriz. Eğer bu iş bize yük olmaya devam ederse 5-10 müteahhit bir araya gelip hazır beton firması da kurabiliriz. Hazır beton firması kurmak zor değil. Hem de bir değil iki tane kurarız. O gücümüz var” diye konuştu.