MİMARLAR HAFTASI KOKTEYL İLE KUTLANDI

Ekim ayının ilk Pazartesi günü olan ve her yıl farklı bir tema ile kutlanan Dünya Mimarlık Günü Denizli Mimarlar Odası tarafından düzenlenen etkinlikle kutlandı. Denizli’deki mimarları bir araya getiren etkinlikte konuşan Mimarlar Odası Başkanı Özlem Kabel tüm mimarların gününü kutladı. Başkan Kabel, “Nitelikli mimarlık ve planlama hizmetlerine toplumun tüm kesimlerinin erişim sağlandığı, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda esenlik ve toplumsal refahın temin edildiği bir gelecek dileğiyle” dedi.

  • 04 Ekim 2022 - 16:13
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi gününün Dünya Mimarlık Günü olması nedeniyle Denizli’deki mimarlar Denizli Mimarlar Odasında bir araya geldi.


Mimarlık gününü kutlayan Denizli Mimarlar Odası Başkanı Özlem Kabel konuşmasında şunları söyledi;


“1985 yılında kutlanan Dünya Mimarlık Günü her yıl farklı bir tema kapsamında çeşitli etkinlikler ile mimarlığın kentlerimizdeki ve yaşam alanlarımızdaki sorunların toplum gündemine getirilmesine farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır. Mimarlık Günü bu yıl 3 Ekim 2022 tarihinde ‘Esenlik için Mimarlık Teması’ ile Uluslararası Mimarlar Birliği üyesi yüzden fazla ülkede bir milyondan fazla mimar tarafından kutlanıyor. Mimarlar Odası olarak bu çerçevede tüm birimlerimiz ve 70 bini aşkın meslektaşımız ile Dünya Mimarlık Günü ile başlayan hafta Ekim ayı boyunca Mimarlık Haftası etkinliklerimizi gerçekleştireceğimizi tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz.


Sağlıklı güvenli bir çevrede yaşam hakkının korunması, birime ve çevrecilik ilkelerine uygun planlama ve nitelikli mimarlık hizmetleri ile şekillenen yaşam alanlarının oluşturulması, yapılı çevrenin sağlıklı ve kamu yararını gözeten politikalar çerçevesinde üretilmesi, kamu yönetiminin merkezi ve yerel yönetimlerin mesleki kuruluşların ve ilgili tüm kuruluşların ortak sorumluluğudur.


Tüm dünyada ve ülkemizde insanlığın, yapılı doğal ve kültürel çevrenin geleceği, ilim değişikliği, çevre sorunları, savaş ve çatışma, sömürü, açlık, yoksulluk, eşitsizlik ve ayrımcılık gibi nedenlerle tehdit altındadır. Dünya genelinde sağlıksız kentleşme çevre sorunları afetler ve buna benze nedenlerle yaşam alanları hızla yok olmakta, göç etmek zorunda kalanların sayısı hızla artmaktadır.


Tüm dünyada etkili olan Kovid-19 salgının ardından uluslararası mimarlar birliği 2022 yılını Sağlık için Tasarım yılı olarak ilan etmiş ve tüm üye ülkeleri, mimarları ve meslek ortamını yapılı çevre üretiminde toplum sağlığını öncelik kabul etmeye, kamu yararını gözeten tasarım anlayışından yararlanmaya çağırmıştır.


Ülkemizi ve tüm dünyayı etkileyen salgın, hastalık ve afetlerin giderek arttığı, ekonomik krizle birlikte toplumsal ve siyasal kriz koşullarının ağırlaştığı, süreçlerin en fazla yoğun yapılaşma ve rant amacıyla yapılaşmaya öncelik verilen büyük kentlerimizde görülmüştür. Yoğun yapılaşma koşulları alınması gereken önlemlerin uygulanmasını neredeyse imkansız hale getirmiş, tasarımdan uygulaya her yönüyle sermaye ve tüketim odaklı politikaların bileşeni haline, planlama ve mimarlık uygulamalarının toplumun sağlığı konusunda öneli tehditler oluşturduğunu orta koymuştur.


Mimarlar Odası olarak, sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşama hakkının korunması konusundaki sorumluluğumuzu yerine getirmek üzere mesleki deneyim, bilgi ve birikimimizi tüm yaşam alanlarımız ve toplumun esenliği için kullanmaya kararlı olduğumuzu vurguluyoruz. Nitelikli mimarlık ve planlama hizmetlerine toplumun tüm kesimlerinin erişim sağlandığı, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda esenlik ve toplumsal refahın temin edildiği bir gelecek dileğiyle. Meslektaşlarımızın ve toplumumuzun Dünya mimarlık gününü kutluyoruz. Hepinize çok teşekkür ediyoruz”