LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ!

Eğitim İş Denizli Şube Başkanlarından Ortak Açıklama: Milli Eğitimde Tehlikeli Adımlar Atılıyor

  • 15 Haziran 2024 - 21:31
  • Son Güncelleme : 15 Haziran 2024 - 21:35

Eğitim İş Denizli Şube başkanları, son dönemde milli eğitim sisteminde yapılan değişikliklere ilişkin ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada, iktidarın eğitim sistemini sistematik olarak gericileştirdiği, ticarileştirdiği ve niteliksizleştirdiği belirtilerek, yeni müfredat ve Öğretmenlik Meslek Kanunu taslaklarının tehlikelerine dikkat çekildi.


Başkanlar, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli isimli müfredat taslağı ve Anayasa Mahkemesi’nden daha önce dönen Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağının, laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşma, Atatürk ve Cumhuriyet’i yok sayma, öğretmenlerin diplomalarını geçersiz kılma ve öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştırma gibi tehlikeli adımlar içerdiğini vurguladı.

"Cumhuriyetin Temel İlkeleri Yok Sayılıyor"

Yeni müfredatın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hayalini gerçekleştirmek amacıyla hazırlandığını belirten başkanlar, bunun kabul edilemez olduğunu ifade etti. Açıklamada, “Cumhuriyet sizden 'fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür' nesiller ister.” diyen Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nde bu müfredatın kabul edilemeyeceği belirtildi.

"Laiklik ve Bilimsel Eğitimden Uzaklaşılıyor"

Açıklamada, yeni müfredatın bilimsellikten uzak, dini derslerin arttığı, bilimsel derslerin azaltıldığı ve tarihimizin çarpıtılarak anlatıldığı bir içerik taşıdığı belirtildi. Başkanlar, iktidarın sorgulamayan nesiller yaratma gayretinin bu müfredatta vücut bulduğunu söyledi.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’na Tepki

Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağına da sert eleştiriler getiren başkanlar, bu taslağın öğretmenlik mesleğini yok saydığını ve öğretmenlerin diplomalarını geçersiz kıldığını ifade etti. Taslağın, öğretmenleri unvanlarla kategorize ederek eğitim barışını bozduğunu, belirsiz ifadelerle idareye disiplin hükümleri üzerinden ceza verme yetkileri verdiğini belirttiler.

"Anayasayı Yok Saymak"

Açıklamada, iktidarın kendisini devletin sahibi yerine koyduğu ve kamuda personel alımında anayasaya aykırı köklü değişiklikler yapmaya çalıştığı ifade edildi. Başkanlar, bu girişimin AKP’nin kendi memurunu seçme yöntemi olduğunu ve Anayasayı yok saymak anlamına geldiğini belirtti.

"Sessiz Kalmayacağız"

Son olarak, bu taslaklara karşı sessiz kalmayacaklarını belirten Eğitim İş Denizli Şube başkanları, laik ve bilimsel eğitimden taviz vermeden, Atatürk ve Cumhuriyeti savunarak, öğretmenlik mesleğinin saygınlığını korumak için hep birlikte mücadele edeceklerini vurguladı. Başkanlar, “Sesimizi yükselterek, bu gerici adımları hep birlikte durduracağız. Eğitim sistemimizin laik ve bilimsel kimliği için, öğretmenlik mesleğinin onuru için hep birlikte mücadele edeceğiz. Atatürk'ün izinden yürümeye, Cumhuriyet değerlerini korumaya devam edeceğiz!” dedi.