KOYUN CAN KASAP ET DERDİNDE!

Mehmet Özden'in kaleminden; "Koyun Can Kasap Et Derdinde" adlı köşe yazısı İletişim: mbomedya@gmail.com

  • 03 Ocak 2023 - 14:45
  • Son Güncelleme : 04 Mart 2023 - 13:44

Türkiye’nin gündemi bir süre dezenformasyon yasasıyla çalkalandı. Yasa 29. Madde nedeniyle gündemimize gelirken, insanlar bunu bir sansür yasası olarak değerlendirdiler. Haklılar mı? Haklılar ama eksik bir tarafı var…

Bu başlı başına oluşturulan ve önümüze sürülen bir kanun değil. Basın kanununda bazı değişiklikleri yapan bir yasa teklifi. Kabul edildi ve meclisten geçti. O şekilde konuşmamız gerekiyor. Çünkü bu şekilde yasalaştı. Belli başlı maddelerle birlikte 40 madde halinde basın kanunda bir değişiklik paketi olarak sunuldu. 

İnternet medyasında bulunan birçok gazetecinin en büyük sorunu gazeteci olarak resmiyette görülmedikleriydi. Kendileri bu yasa ile önceden sarı ama şimdilerde ise turkuaz olan basın kartına ulaşabilecekler. 

Mesleki yeterliliklerini bu şekilde ispatlayacaklarını düşünüyorlar ki altına imzalarını attılar.

Bu şartlar altında tavlanan internet medyasının bu yasaya uyum gösterme istekleri ve arzuları günden güne artarak ilerliyordu…

Türkiye’nin 90’lı yıllarında bu basın kartı özellikle çok fazla ilgi görmüş. Meslek büyüklerinin söyledikleri bu yönde. 

Fakat günümüz şartlarında bu kartın çokta bir espirisi kalmamış. Çünkü bu basın kartına sahip olunca özel imtiyazlara sahip olmayacaklar. Özellikle haber yapmak için. 

Bugün bile haber yapmayan, habere gitmeyen, sadece lobileşmek için çaba gösteren, sizlerinde tanıdığı bazı internet medyası sahipleri, ağızlarına sürülen bir parmak bal ile veya kendilerince planladıkları bazı durumları göz önüne alarak bu yasaya şimdiden gönüllerini kaptırmış durumdalardı…

Fakat yönetmelikler ortaya çıkmaya başladıkça işin rengi biraz değişmeye başladı. 3 eleman çalıştırmak yerine 8 eleman çalıştıracaksınız diyen yönetmelik bir anda dengeleri alt üst etti…

Dengelerin allak bullak olduğunun açık ispatı Denizli medyasının tanıdığı isimlerden Yeni Medya Derneği Başkanı Serkan Urgancı tarafından geldi.

Taslak yönetmeliğe göre haber siteleri bulundukları illere göre 5 kategoriye ayrılıyor. 

Adana, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mersin, Ordu, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon’da bu kategoride yer alıyor.

Resmi İlan alabilmek için istenilenler en az 8 kişiyi istihdam etmek, günlük 50 haber girmek, tekil 20 bin ziyaretçiye ulaşmak ve 60 bin sayfa görüntülenme sayısına ulaşabilmek.

Şimdi bu rakamlar taslak ile önümüze gelmeden önce 3 eleman çalıştırma zorunluluğu olur diye konuşulurken, 8 rakamını duyanların gözleri fal taşı gibi açıldı. 

Onlar 3 eleman çalıştırmayı bile şirket evlilikleri yaparak düşünürlerken 8 kişi çalıştırma zorunluluğunu duyunca hemen yazılı basın açıklamaları devreye girdi.

Gelelim Serkan abinin açıklamalarına:

Özetle o diyor ki;

-Taslak yönetmelik bizlerle resmi ilan gelirini paylaşmak istemeyen gazete kartelinin açık müdahalesi

-Haklarımızı kazanmak üzereyken masada kaybetmek üzereyiz

-2 yıl boyunca sıfır gelir ile 8 kişiyi nasıl istihdam edeceğiz

-İnternet haber sitelerini oyun dışı bırakmak istiyorlar

-Tıklanmak için bize saçma sapan haberler yaptırmayın

-İstediğimiz olmazsa yargıya gideriz… Bla Bla Bla…

Anlayacağınız KASAP et KOYUN can derdine düştü. KASAP kasaplığından vazgeçmemek için elinden geleni yapıyor…

29. Maddeyi hala ağzına almayan, bunun için yargıya laf yetiştirmeyen, üstüne üstlük 29. Madde hariç bu yasanın altına imza attıklarını dile getirdikleri masadan kalkıp, bugün REST diyorlar…

Bu arada sizleri okurken daha çok yormak istemem ama sadece 29. Madde değil…

5187 sayılı kanunun 7. maddesinin 1. fıkrasında Cumhuriyet Başsavcılığının, Basın İlan Kurumuna şeklinde değiştirmeye aldırış etmeyip…

5187 sayılı kanunun 8. maddesinin Basın İlan Kurumu (BİK)’e nasıl geniş yetkiler verildiğini konuşmayıp…

5187 sayılı kanunun 14. Maddesinde oluşan muammaları tanımamazlıktan gelip…

5187 sayılı kanununa ek madde eklenmesiyle (11. Madde) “Medya alanında faaliyet göstermeleri şartıyla sendikalar ile kamu yararına faaliyette bulunduğu Cumhurbaşkanı kararıyla tespit edilen dernek ve vakıfların yöneticilerine verilebilir (f maddesi)” olayına takılmayıp…

5187 sayılı kanuna eklenen madde 8 ile oluşabilecek keyfiliğe susup

Herkesin dilinde olan “sansür yasası” 26.9.2004 tarihli ve 5237 sayılı TCK’nın 217 .maddesinden sonra gelmek üzere eklenen maddeler ile 29. Maddeyi sallamayıp

31. maddeyi hukukçular bile doğru düzgün anlamazken sen bunu anlayıp üstüne bize anlatmaya kalkıp

32. maddenin sadece uygulamalarda ne olduğunu anlayacağımız kör bir dalışı bilip

33. madde (5651 sayılı kanunun 9. Maddesinin 9. Fıkrası) ile erişim engeli verecek olan hakime hakkımızı ispatlamak için nasıl bir alın teri dökeceğimizi söylemezken 

34. maddeyle (Bu madde asıl sansürün önünü açabilecek bir madde) oluşabilecek bant daraltılması yüzünden çıkacak sorunları görme… 

Sonra gel buraya de: “Vay sakalım vay bıyığım”

Yargıya giderim… 

Böyle yönetmelik mi olur… 

Yahu kardeş asıl böyle yasa değişikliği mi olur?

Yemezler be güzel abicim gerçekten yemezler…

Dün itibariyle sosyal medya üzerinden yazan çizen görürseniz bilin ki dertleri başkadır…

Gazeteler için kartel diyenler düne kadar lobi faaliyetleriyle yanıp tutuşuyorlardı…

Bu yasa değişikliğini bize anlattıkları anlardan sizlere kısa bir kesit sunarak yazıma son veriyorum ve şu öneri de bulunuyorum…

8 kişi çalıştırma zorunluluğuna bu kadar takıldıysanız konfeksiyon işinde güzel para var…

Şirket evliliklerini 4’e çıkarın 40 kişilik güzel bir tekstil firmasıyla Denizli halkını daha iyi temsil edersiniz… LOGO tasarımınız Sosyal Medya görselleriniz benden….

Başaracağınıza eminim, umudum yüksek… 

Yorumlar (1)

  1. Namık Kemal Aydoğan
    • 10 Ocak 2023 - 21:11

    Basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğünün kısıtlanması, basında tekelleşmeye gidilmesi kabul edilemez.