KÖYLÜLERİN SUSUZLUK İSYANI

SİYASİ BASKILARLA YAPILDIĞI İDDİA EDİLEN BENTİN BİR YANI SULANIRKEN DİĞER YANINDAKİ KÖY SUSUZ!

  • 20 Mayıs 2021 - 12:50
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Afyon Denizli sınırındaki Tekke köyünde, tarımsal sulama kanalına yapılan bent Tekke mahallesindeki çiftçileri isyan ettirdi. Yapılan bent nedeniyle tarlalarına su verilmeyen köylüler, buğdaylarının tarlada susuzluktan kavrulduğunu, tüm emeklerinin ve masraflarının heba olduğunu, susuz kalmasını siyasi nedenlerle olduğu iddialarını ve sorunlarını CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca’ya anlattı.

BENTİN BİR YANI SULANIYOR DİĞER YANI SUSUZLUKTAN KAVRULUYOR

Denizli Çivril ilçesinin Tekke köyünde, ekinleri susuzluktan yanıp kavrulan köylüler, siyasi nedenlerle Afyon Denizli sınırındaki köyde yapılan bent nedeniyle susuz bırakıldıklarını iddia ederek biz üvey evlat mıyız diye isyan etti. Normalde beline kadar boy vermesi gereken ekinlerin büyüyemediğini anlatan Tekke köylüler, “Mayıs sonuna geldik, dibimizdeki Dinar’a bağlı Duman köyüne su verilirken bu yapılan bentle bizim tarlalarımıza su verilmez oldu diyerek dertlerini CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca’ya anlattı.

LİYAKATLI YÖNETİCİ Mİ VAR SUSUZLUĞA ÇARE OLSUN!

Yaşananların kuraklıkla sadece açıklanamayacağını;   defalarca iklim krizine, kuraklığa dair uyarılarda bulunduğunu ve önlem çağrıları yaptıklarını hatırlatan Gülizar Biçer Karaca Mart ayında planlama yapılıp, münavebeli ekim ve planlı su dağıtımı için çalışma yürütülmesi gerekirken, liyakatlı kadrolar olmadığı için köylülerin Mayıs ayında susuzlukla baş başa bırakıldığını, Çivril ovasında yaşanan bu sıkıntıları CHP iktidara gelince çözeceklerini dile getirdi.

MİLLET ENAYİ DEĞİL, MAYMUN GÖZÜNÜ AÇTI!

“Su olmayınca ne yapacağız? Bu ekinin benim belime dek gelmesi, başak vermesi gerekirken yok. Yaktığım mazot, gübre, gübre fiyatları uçtu, iktidar enflasyon yüzde 12-13 diyor milletin aklıyla oynuyorlar. Afedersiniz 5 ay öncesi aldığım demir 40 TL idi şimdi 100 TL olmuş.” diyen Tekke köyünün ihtiyar heyeti azası, “Siz kimin aklıyla oynuyorsunuz” diye sorduğu iktidara şu sözlerle seslendi: Milleti oyalamaya çalışıyorlar. Millet enayi değil, teknoloji çağındayız… Köylü de kimse kusura bakmasın derler ya maymun gözünü açtı. Üreticiler de görüyor kimin ne olduğunu...”

SUYU ADALETLİ DAĞITIN, TOPLUMSAL BARIŞI SAĞLAYIN!

“3 ay önce siyasi baskılarla bent yapıldı, Tekke köyünün suyu kesildi. Denizli tarafı kurumuş Afyon tarafı çiftçileri suyu kullanabiliyor ama Çivril tarafı Tekke tarlalarındaki ekinler sulanamıyor. Bendin bir tarafında Çivril tarafındaki Tekke köyündeki tarlalar susuz, diğer tarafta Dinar’ın Duman köylüleri ise tarlalarını sulayabiliyor.” iddialarını dile getiren köylülere beklentilerini soran Gülizar Biçer Karaca’ya köylüler tüm sorunların birbiriyle bağlantılı olduğunu anlattı. Artan pahalılıktan yakınan köylüler hayvan yemini dahi başka şehirden getirttiklerini, hayvana yedirecek yemin dahi sorun haline geldiğini dile getirdi. Sorunları, şehirlere yansıyacak, arpa yok, buğday yok, ekmek fiyatı artacak diyerek örneklendirdi.

YAZIKTIR, GÜNAHTIR, SİYASİLER ÇARE BULSUN!

Şu taraf Afyon şu taraf Denizli… Yazıktır, günahtır, derdimize çare bulun diyen 1949 doğumlu Tekkeköy sakini ise 60’lı yıllardan beri kanalın var olduğunu, daha önce sulama yapabiliyorken bu yıl günlerdir susuzluktan kıvrandıklarını tarlalarını sulayamadıklarını anlattı. Bu taraf Duman, bu taraf Tekke köyü… Bu taraf Filistin, bu taraf İsrail mi? benzetmesi yapan köylülere sorunun çözümü için girişimlerde bulunma ve takipçisi olma sözü veren Gülizar Biçer Karaca şunları söyledi:

NEREDE ÇİVRİL’İN EVLADI?

Bu insanların ürünleri yanmış, kavrulmuş, üretici perişan… Beceriksizlik, yönetimsizlik. Bunu çözmesi gereken iktidar. Çivril’in evladıyım diyen Cahit Özkan… Yerel yöneticiler bu bendin yapılmasına nasıl izin verdi? 3 aydır bu sorunun çözümü için neden sessiz kaldılar?  Ben bu işin peşine düşeceğim. Çivril Belediyesi su hakkından vazgeçmiş, birincisi Çivril’in su hakkından vazgeçmesi sorun… Merak etmeyin CHP iktidarında gerekeni yapacağız.” diyen Biçer Karaca'ya çiftçiler "inşallah" diyerek sorunun çözümü umutlarının CHP olduğunu belittiler.