KÖY ENSTİTÜLERİ'NİN RUHUNU YENİDEN YAKMALIYIZ

Eğitim-İş Denizli Şubeleri, Köy Enstitüleri'nin 84. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yazılı bir mesaj yayımladı.

  • 18 Nisan 2024 - 23:52
  • Son Güncelleme : 18 Nisan 2024 - 23:55

Mesajda, Köy Enstitüleri'nin Cumhuriyet'in aydınlanma devrimlerinin en önemli projelerinden biri olduğu belirtilerek, bu projenin dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç'un önderliğinde 17 Nisan 1940 tarihinde kurulduğu vurgulandı.

Mesajda, Köy Enstitüleri'nin, Türkiye'nin dünya eğitim tarihine kazandırdığı en özgün eğitim projelerinden biri olduğu ifade edildi. Enstitüler sayesinde iyi eğitimden geçmiş köy çocuklarının köylerine dönerek bilgiyi tüm yurttaşlara yaydıkları, bu sayede köylerde aydınlanmanın gerçekleştiği belirtildi.

Ancak, bu yüksek dinamizm ve Cumhuriyetçi kadronun kazandırdığı ivmenin gerici ve tutucu egemen güçlerden tepkiler almaya başladığı ve Köy Enstitüleri'nin kapatılarak Anadolu’nun en önemli aydınlanma projesinin ortadan kaldırıldığı hatırlatıldı.

Eğitim-İş Denizli Şubeleri, Köy Enstitüleri ruhunun yeniden yakalanması ve çağdaş, üretken, demokratik, bilimsel ve laik eğitim yöntemlerinin eğitim sisteminin her aşamasına uygulanması gerektiğini ifade etti. Bu şekilde Atatürk’ün ve Cumhuriyetin hedeflediği 'fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür' nesillerin yetiştirilebileceği belirtildi.

Mesajda ayrıca, günümüzde eğitim sistemini yeniden çok kutuplu hale getirecek uygulamalar ve yasal düzenlemelerin büyük bir hata olduğu vurgulandı. Eğitim-İş'in amacının, Köy Enstitüleri'nin felsefesini, heyecanını ve ruhunu okullarda yaşatarak, Cumhuriyet'in ve aydınlanmanın ateşini yeniden yakmak olduğu belirtildi.