KIZILYER KÖYLÜLERİ TAVUK ÇİFTLİĞİNE KARŞI: 785 İMZAYLA DİRENİŞ
Denizli’nin Honaz ilçesinde kurulması planlanan tavuk çiftliği projesine karşı çıkan köylüler, 785 imza ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne dilekçe verdi.


- 11 Mart 2025 - 03:54
- Son Güncelleme : 11 Mart 2025 - 03:58
Denizli’nin Honaz ilçesi Kızılyer Mahallesi’nde Abalıoğlu Balık ve Gıda Ürünleri A.Ş. tarafından kurulmak istenen 1 milyon 470 bin kapasiteli yarka (genç tavuk) yetiştirme tesisiyle ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci devam ediyor. Ağustos 2024’te düzenlenen Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı sırasında projeye karşı olduklarını açıkça belirten köylüler, nihai karar öncesinde görüşlerinin alınması üzerine harekete geçti. Köylüler, topladıkları 785 imzayı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne teslim etti.
Dilekçeyi teslim eden köylüler arasında Kızılyer Muhtarı Cengiz Türk ile Avukatlar H. Ozan Orpak, Onat Ötnü, Gizem Erdoğan ve İrem Bağadır da yer aldı.
Biyogaz Tesisi Kapasitesinin Üzerinde Atık Üretilecek
Projeye göre, çiftlikte yetiştirilecek 1 milyon 600 bin tavuğun günlük üreteceği 86 ton gübrenin, Denizli Biyogaz A.Ş. tarafından işletilen biyogaz elektrik santraline gönderileceği belirtiliyor. Ancak, Avukat Onat Ötnü daha önce yaptığı açıklamada, Denizli Biyogaz’ın ÇED raporuna göre yalnızca 98 ton atık işleme kapasitesine sahip olduğunu vurgulamıştı.
Ötnü, "Bu proje gerçekleşirse, sadece Kızılyer’de değil, Kocabaş’ta kurulması planlanan 3 milyon 600 bin kapasiteli çiftlik ile birlikte, biyogaz tesisinin işleyebileceğinin iki katı kadar atık ortaya çıkacak. Bu hesaplar hiç gerçekçi değil" diyerek projenin çevresel risklerine dikkat çekti.
Köylüler: "Çevresel Riskler Büyük"
Dilekçelerinde projeye daha önce de yazılı olarak karşı çıktıklarını belirten köylüler, çiftliğin tarım alanlarının ortasında yer aldığına dikkat çekti. Daha önce aynı şirketin bölgede büyükbaş hayvancılık yaptığı dönemde ciddi çevresel sorunlar yaşandığını hatırlatan köylüler, yeni projenin daha büyük riskler taşıdığını ifade etti.
"Köyümüzde bu kadar büyük bir tesis istemiyoruz. Çevreye vereceği zarar çok büyük olacak. Daha önce yaşadığımız sorunlar ortada. Aynı sıkıntıları tekrar yaşamak istemiyoruz" şeklinde konuşan köylüler, sürecin yakından takipçisi olacaklarını belirtti.
Av. Orpak: "Davalık Olmadan Çözmek İstiyoruz, Ama Hazırız"
Dilekçelerin teslim edilmesinin ardından köylüleri bilgilendiren Avukat Hasan Ozan Orpak, sürecin 3 ila 6 ay arasında tamamlanacağını belirterek şunları söyledi:
"Bu imzalar bakanlığa iletilecek ve kurul değerlendirme yapacak. Daha önce 800 imzayla başvurmuştuk, şimdi de süreci takip ediyoruz. Amacımız davalık olmadan çözüm sağlamak ama eğer gerekirse hukuki mücadeleye de hazırız."
Kızılyer’de tavuk çiftliği projesine karşı çıkan köylüler, projeye engel olabilmek için mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.