KEZBAN YENGE ESERİNİN SAHİBİ NAZARLIK YAPARAK GEÇİMİNİ SAĞLIYOR

Denizli'nin önemli değerlerinden biri dillere pelesenk olan 'Muhtar mı oldun Keban Yenge' yeni türküsünün yaratıcısı, hayatına çıtlık ağacından yaptığı nazarlıklarla, 3 telli curasını çalarak hayatına devam ediyor.

  • 02 Ekim 2020 - 10:24
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi Kültürel Miras Taşıyıcısı seçilen Hayri Dev’in yanında üç telli çalarken hatırlanan Durmuş Demirel 92 yaşında ve 80 yıldır çura çalmaya devam ediyor.

Ege yöresinde çok sevilen ve Denizlili sanatçı Özay Gönlüm’ün dilinden düşürmediği ‘Muhtar mı oldun Kezban Yenge’ türküsünü Türk Halk Müziği reparturına kazandıran Durmuş Yıldırım’ın türküsünün hikayesinin gerçek olması ise eser başka bir anlam katıyor. Türküde geçen ‘yenge’ Demirel’in Gökçeyaka Mahallesi’ndeki yengesi, Kezban Yenge türküsü yaşanmış bir hikaye.

ÇITLIK AĞAÇINDAN NAZARLIK YAPIYOR

Durmuş Dermirel sanatın yanında hayatını çitlembik, dağan, dağdağan, tağınaç gibi adlarla da anılan ağaçlardan 10 yaşından beri nazarlık yapan Durmuş Yıldırım ilerleyen yaşına rağmen halen nazarlıkyapmaya devam ediyor.Yaşlı olması nedeniyle satış yapamayan Yıldırım, pazarlarda sipariş üzeri çalışıyor ve uygun fiyata müşterilerine nazarlık satıyor.

3 TELLİSİNİ ÇALIYOR

Durmuş Yıldırım Aynı Zaman’da Hayri dev’i ilk çalgıyı başlatan kişi ve aynı zamanda hocası ve Saz Arkadaşı olan Yıldırım Rahmetli Hayri Dev ile birlikte 80 yıl boyunca çeşitli düğünlerde ve kına geceleri düzenleyip o yılların vazgeçilmez 3 telli ustaları idi. Yıldırım evinin bahçesinde oturup geçmişi yağ ederek 3 telli curasını alarak eserlerini söylemeye devam ediyor.İlçeye gelen yerli ve yabancı misafirleri kabul eden Yıldırım 3 Telli Cura’nın sesini yaşatmaya devam ediyor.