KAYYUM REKTÖR İSTEMİYORUZ!

Boğaziçi Öğrencilerinin başlattığı ‘Kayyum Rektör’ protestoları sürüyor. Türkiye’nin dört bir yanından protestolara destek gelirken son destek Pamukkale Üniversitesi Öğrencileri’nden geldi. Öğrenciler basın açıklaması yaparak Boğaziçi protestolarında tutuklanan ve ev hapsi cezası alan arkadaşlarının serbest bırakılmasını isterken Melih Bulu, PAÜ Rektörü Ahmet Kutluhan’ın istifa etmesini istedi.

  • 09 Şubat 2021 - 13:03
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Boğaziçi protestoları gözaltı, tutuklama ve ev hapsi cezalarına rağmen sürüyor. Türkiye’nin dört bir yanında protestoları destekleyen açıklamalar yapılırken PAÜ Öğrencileri’nden de açıklama geldi. Pamukkale Üniversiteli Dayanışması platformunda biraraya gelen öğrenciler Denizli Eğitim-Sen Şubesi’nde basın açıklaması yaparak Boğaziçili öğrencilerin yanlarında olduklarını ve tüm kayyum rektörlerin istifa etmesi gerektiğini söyledi.

“Yasakların asıl sebebi toplumsal muhalefeti bastırmak”

Basın açıklamasını grup adına yapan Elif Kavili “Covid 19 pandemisi gerekçe gösterilerek eylem ve gösteri yasaları ilan ediliyor. Bu yasaların esas sebebinin hastalığa karşı tedbir almak değil, toplumsal muhalefete karşı bir baskı oluşturmak olduğunu biliyoruz. Eğer pandemi ile mücadele esas gündeminizde olsaydı sağlık çalışanları "tükendik" dediğinde tedbir alırdınız, milyonlarca işçi her sabah işe giderken "ya hastalıktan ya açlıktan öleceğiz" derken tedbir alırdınız. Mitinglerde "hastalığa rağmen salonu dolduranlar teşekkür etmez" önlem alırdınız” dedi.

Kavili, basın açıklamasını Candoğan Parkı’nda yapacaklarını ancak Denizli İl Umumi Hıfzısıhha Kurulu tarafından 1 ay boyunca toplu gösteri ve eylemlerin yasaklanmasıyla, basın açıklamasını büroda yapmak zorunda kaldıklarını belirtti.

“Kayyum aklı hiçbir yerde değişmiyor”

Açıklamanın devamında “Başta Boğaziçi olmak üzere biliyoruz ki yapılan bütün atamalar antidemokratiktir. Melih Bulu ve Türkiye'nin birçok üniversitesinde işletilmeye çalışılan Kayyum Rektörler süreci bir kez daha bize şunu gösterdi ki; herkesin bildiği üzere Melih Bulu'nun AKP’ye sadakati ve daha öncesinde yaptığı AKP milletvekili aday adaylığı ile diğer Kayyum Rektörlerin geçmişleri birbirlerinden farklı değil. Kayyum aklı hiçbir yerde değişmiyor” dedi.

PAÜ’de yapılanları unutmadılar

Melih Bulu'nun ilk olarak okulun Kadın Araştırmaları Kulübünün alanı kullanması engellediğini ve LGBTİ+ Çalışmaları kulübünü kapattığını söyleyen Kavili “Pamukkale Üniversitesi'nin eski kayyum rektörü Hüseyin Bağ'ın yaptıkları dün gibi aklımızda. Okul içinde yapılmak istenen projeyle ağaçların kesilmesine engel olmaya çalışan hocalarımıza saldırdıklarını unutmadık! Eşine özel atamalar yaptığını ve özel kadrolar açtığını üniversitemizi aile şirketine çevirmeye çalıştığını unutmadık! Görevden alınmasının hemen ardından ise kayyum yolsuzlukları gün gibi ortaya çıktı!

Yeni kayyum rektörümüz Ahmet Kutluhan ise üniversitemizin öğrencisi iki kadın arkadaşımızın katledilmesinin sebebini tüm erkek egemen ve kadın düşmanı politikaları hiçe sayarak "apartlara" bağlamıştır! Yine bir diğer icraat ise okulumuzun İlahiyat Fakültesi'ni ilk sırada tercih eden öğrencilere bilgisayarlar hediye edilmesidir! Uzaktan eğitim süreciyle koşulları uygun olmayan, bilgisayar, İnternet gibi araçlara ulaşımı sağlanmaya binlerce arkadaşımız varken bu İlahiyat teşviki ve ödüllendirilmesi siyasal İslam’ın okullarımıza yansımalarından sadece biridir” ifadelerini kullandı.

Kavili Boğaziçi protestolarına katılan 24 kişinin ev hapsine maruz bırakıldığını, 10 kişinin ise tutuklu yargılandığını belirtti.

“Mücadelemiz meşru bir zemindedir”

Açıklamanın devamında grup adına söz alan Yağız Aydın ise “Doğu, Selo, Anıl, Şilan, Ömer, Akın, Murat Can, Necmettin, Muhammed, Beyza hukuksuzca tutuklulardır! Arkadaşlarımızın bir an önce özgürlüğüne kavuşmasını istiyoruz! Demokratik üniversite mücadelemiz meşru bir zemindedir. Bu haklı mücadelemizi savunmaktan vazgeçmeyeceğiz!

Bizler üniversiteliler olarak, LGBTİ+ öğrenciler olarak nefret söylemlerine karşı üniversitelerimizi, gökkuşağının renkleri ile birlikte ileri taşıyoruz, taşıyacağız! Bir kez daha söylüyoruz cesaretimizi, dayanışmamızdan ve verdiğimiz meşru mücadeleden alıyoruz” sözlerini kullandı.

“Özgür ve demokratik üniversite talebimizden vazgeçiremezler”

Aydın açıklasında “Mücadelemizi marjinalleştirmeye çalışanlara, YÖK’ün ve havuz Medya’nın ablukası bizi özgür ve demokratik üniversite talebimizden vazgeçiremez.

Bu süreçte dayanışmamıza destek verenlere,  üniversitelerimiz de akademinin biat etmeyeceğini bir kez daha ortaya koyan barışın çağrıcısı akademisyenlere uygulanan her türlü anti-demokratik tavrı ve uygulamayı bulunduğumuz hiçbir üniversitede izin vermeyeceğimizi söylüyoruz” dedi.

“Bütün kayyumlar istifa etsin”

Pamukkale Üniversiteli Dayanışması öğrencileri son olarak taleplerini şu şekilde sıraladı;

-Tüm gözaltındakiler ve tutuklananlar derhal serbest bırakılsın!

-LGBTİ+'lar başta olmak hedef gösterilen bütün gruplara yönelik nefret politikaları ve itibarsızlaştırma çalışmaları derhal sonlandırılsın!

-Melih Bulu, Ahmet Kutluhan ve bütün kayyumlar istifa etsin!

-Üniversitelerin tüm bileşenlerinin katıldığı, karar alama mekanizmasında yer alabileceği seçimler yapılsın!