BARDAN SORUYOR NEYİN GEÇİCİSİ?

DSMMMO DEGİŞİM Grup Başkanı NECDET BARDAN ; "Bakanlık ve Gelir İdaresi Başkanlığı bu yaptıkları hatayı düzeltmeli, ve Geçici Vergi Beyannamesinin verilme ve ödeme sürelerini Temmuz ayının sonuna ertelemelidir."

  • 16 Mayıs 2020 - 00:11
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

DSMMMO Değişim Gurubu Başkanı Necdet Bardan yazılı bir basın bildirisi yayınladı ve hatadan dönülmesini istedi. Bardan Açıklama şu ifadelere yer verdi.

DSMMO DEGİŞİM GRUP BAŞKANI ; "Bakanlık ve Gelir İdaresi Başkanlığı bu yaptıkları hatayı düzeltmeli, ve Geçici Vergi Beyannamesinin verilme ve ödeme sürelerini Temmuz ayının sonuna ertelemelidir."

Değerli meslektaşlarım; Dün akşam saatlerinde Gelir İdaresi Başkanı imzasıyla yayımlanan V.U.K. 130 Nolu sirkülerle 1.Dönem Geçici Vergi Beyannamesinin verilme ve ödeme süresi 28 Mayıs 2020 tarihi olarak belirlenmiştir.

Bu uzatım akılla izah edilemeyecek bir durumu beraberinde getirmiştir. Daha önce 2019 Yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesinin verilme ve ödeme süreleri 1 Haziran 2020 tarihine, 2020 Yılı Mart, Nisan ve Mayıs Aylarında verilecek KDV Beyannameleri 27.07.2020 tarihine ertelenmişti.

2019 Yılı hesapları kesinleşmeden (özellikle zarar eden işletmelerin mahsup edilecek geçmiş yıl zararları netleşmeden) ve 2020 Mart ayı KDV Beyannamesi verilmeden Geçici Vergi Beyannamesinin doğru ve sağlıklı hazırlanması mümkün değildir. Tarihimizde ilk defa beyan edilmemiş bir hasılatın kar-zararı hesaplanıp beyan edilecektir.

Bu süreçte meslek mücadelesi yapması gereken üst kurulumuz olan TÜRMOB da sürecle ilgili çalışmaları yapmış ancak ilgili bakanlıklarımız almış oldukları karar ve çıkardıkları kanun tebliğ sirkülerle mükelleflerimizin ve meslektaşlarımızın kafaları ıyıce karışmış uygulamada karşılaşılan sorunlar ve tarihlerle ilgili bir çok sorun çözülememektedir.

Son olarak GEÇİCİ VERGİLER le ilgili;

Beyanname verme ve hazırlama süreçlerinin birbirleriyle bağlantılı olduğunu ve bu nedenle ortada verilmemiş beyannameler varken, kar-zarar hesaplamasının yapılıp beyanname hazırlanmasının mümkün olamayacağını bilmeleri gerekirdi.

Bu süreçleri bilmeyen bir yönetim yapısı ile işlemlerin yapılması mümkün değildir. Bu dönemde işin ehline verilmesinin ne kadar önemli olduğunu da görmekteyiz.

Bakanlık ve Gelir İdaresi Başkanlığı bu yaptıkları hatayı düzeltmeli, ve Geçici Vergi Beyannamesinin verilme ve ödeme sürelerini Temmuz ayının sonuna ertelemelidir. Yanlışdan dönmekte bir iradedir.

3 MART 2020 Tarihindeki haberimizde ; Dünya sevmeyi ögrendi ama BAKANLIĞIMIZ BİZİ SEVMESEDE BİZ ONLARI SEVİYORUZ DEMİŞTİK,

İçişleri Bakanlığının 12/05/2020 Tarihinde Yayınladığı '' SAĞLIK ÇALIŞANLARI VE GÜVENLİK ÇALIŞANLARI FIRINCILAR GİBİ ACİL İHTİYAÇLARA CEVAP VEREN SEKTÖRLERE İLAVETEN SOKAĞA ÇIKIP ÇALIŞSINLAR DİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLERİNDE'' DAHİL EDİLMESİYLE İLGİLİ GENELGE VALİLİKLERE GÖNDERİLMİŞTİR. Biz demiştik oldu demek istemiyoruz ama bu son genelgeyle CORONANIN BİZİ SEVMEDİĞİ TESCİL EDİLMİŞ OLDU…