KASIM AYI İHRACAT RAKAMLARI AÇIKLANDI

Kasım ayı ihracat verileri açıklandı. İhracat verilerine ilişkin yazılı açıklama yapan Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu ülkemiz ihracatının kasım ayında yüzde 1,9 artışla 21,9 milyar dolar, TİM tarafından açıklanan Denizli ihracatının yüzde 7,9 azalışla 370 milyon dolar, DENİB üyelerince gerçekleştirilen ihracatın ise yüzde 15,5 azalışla 272 milyon dolar olduğunu belirtti.

  • 02 Aralık 2022 - 13:50
  • Son Güncelleme : 02 Aralık 2022 - 13:52

Kasım ayı ihracat verilerini 2020 yılı ile de karşılaştıran Başkan Memişoğlu, bu sene kasım ayında 370 milyon dolar olan Denizli ihracatının 2020’nin kasım ayında 335 milyon dolar olduğunu ifade ederek şunları paylaştı:

“Bilindiği gibi geçen sene özellikle yılın son aylarında rekor seviyelerde ihracat değerlerine ulaşmıştık. Bu sebeple ihracat verilerimizi değerlendirirken 2020 yılı verilerine de bakıyoruz. Bu sene kasım ayında 370 milyon dolar olan ihracatımız, 2021 yılı kasım ayında 402 milyon dolar, 2020 yılı kasım ayında ise 335 milyon dolardı.

Ocak-Kasım dönemini kapsayan yılın ilk 11 aylık döneminde ilimiz ihracatı yüzde 5 artışla 4 milyar 320 milyon dolar oldu. 2022 yılına ihracat kanadında çok iyi bir başlangıç yaptık. Bu başarılı performansımız yılın 3. çeyreğine kadar hız kesmeden devam etti. Rekorlar yılı olan 2021’de ise 402 milyon dolar olarak kayıtlara geçmişti. Ancak son aylarda ihracat pazarlarımızda süren yüksek enerji maliyetleri, gelişmiş ekonomilerdeki enflasyonist baskı, uygulanan sıkı para politikalarının beraberinde getirdiği faiz artışları, hane halklarının taleplerinde yaşanan gerileme ve öncelikli tercihlerinin değişmesi gibi sebepler ihracatımızı son aylarda etkiledi.”

Döviz Kurlarının Enflasyonun Altında Artması

Rekabeti Zorlaştırıyor

Kurlarda yaşanan gelişmelere değinen DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, “Döviz kurlarındaki artışın enflasyon seviyesinin altında kalması ihracatta rekabet koşullarını zorlaştırıyor. Mevcut ekonomik konjonktürde, enflasyon oranında artacak döviz kurları ihracatta rekabetçiliğimizi artıracaktır.” dedi.

“Küresel Ekonomi Güçlü Rüzgârlarla Sarsılıyor”

Dünya Ticaret Örgütü tarafından açıklanan Küresel Mal Ticareti Barometresi’ni yakından takip ettiklerini belirten Başkan Memişoğlu, “Kasım ayı raporunu incelediğimizde, ekimde 100 olan değerin kasım ayında 96,2’ye gerilediğini görüyoruz. Raporda “Küresel ekonominin güçlü rüzgârlarla sarsıldığı” ifadesi dikkat çekiyor. Buna göre, 2022’nin son çeyreğinde süregelen daralmanın 2023 yılında da devam edebileceği öngörülüyor.” dedi.

İhracatçılarımızın Yanında Olmaya

Devam Edeceğiz

Denizli İhracatçılar Birliği olarak farklı etkinliklerle ihracatçı sektörleri güçlendirme hedeflerinin olduğunu belirten DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu şunları iletti:

“Daha önceki değerlendirmelerimizde, mevcut konjonktürden ihracatçılarımızın en az etkilenmesi için çeşitli faaliyetler gerçekleştirdiğimizi belirtmiştik.

Bu kapsamda farklı sektörlerimize yönelik yurt dışı organizasyonlarımıza yılın son çeyreğinde de devam ediyoruz. İtalya’da dünyanın en önemli doğal taş fuarlarından biri olan Marmomac’a katılarak ilimizin doğal taş sektörünü uluslararası oyunculara tanıttık. Tekstil makineleri sektörüne yönelik farklı ülkelerden alıcıları ülkemizde ağırlayarak tekstil makinesi sektöründeki ihracatçılarımızla buluşturduk. İspanya’nın başkenti Madrid’de kablo sektörüne yönelik ticaret heyeti organizasyonu gerçekleştirdik. İstanbul’da düzenlenen Helal Expo’ya katılarak ilimizin gıda sektörü hakkında bilgilendirmelerde bulunduk.

Gerçekleştirdiğimiz etkinliklerde katılımcılarımızdan aldığımız olumlu geribildirimlerin verdiği güç, daha fazla sayıda üyemizin dâhil olduğu kapsamlı etkinliklere olan heyecanımızı artırıyor. Bu kapsamda, halihazırda aktif olarak yürütülen 5 UR-GE projemize makine ve aksamları sektörümüzü de ilave ediyoruz. Turkish Towels Turquality projemizle Türk havlusunun uluslararası arenada bilinirliğini artırmak amacıyla tanıtım faaliyetleri düzenliyoruz.

2023 yılının ilk yarısındaki yurt dışı etkinlik planlamalarımız da şekillenmeye başladı. Gerek ticaret ve alım heyeti gerek fuar katılımı noktasında ihracatçı sektörlerimizin yanında olmaya yeni yılda da devam edeceğiz.”