KARTAL GÖLÜ DENİZLİ’NİN

Denizli’nin Beyağaç ilçe sınırları içinde bulunan Kartal Gölü geçtiğimiz aylarda yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile gündem oldu. Resmi Gazete’de de yayımlanan karara göre, Kartal Gölü’nün Muğla’nın Köyceyiz ilçe sınırlarına dahil edildiği yönündeki haberler üzerine Beyağaç Belediyesi’nden resmi bir açıklama geldi.

  • 29 Eylül 2021 - 12:04
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Denizli’nin Beyağaç ilçe sınırları içinde yer alan Kartal Gölü, Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle gündem oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı  3728 nolu kararnamede “Muğla İli, Köyceğiz İlçesi sınırları içerisinde bulunan Kartal Gölü Doğal Sit Alanının koruma statüsünün yeniden değerlendirilmesi sonucunda, ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesine, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109 uncu maddesi gereğince karar verilmiştir” denilmesi “Denizli’nin sınırı sessiz sedasız değiştirildi” şeklinde yorumlandı.

BELEDİYEDEN İLK AÇIKLAMA GELDİ

Konuyla ilgili Beyağaç Belediyesi’nden resmi bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada bahsi edilen 79 hektarlık bölgenin Ekim 1995’de alınan bir kararla “Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı” ilan edildiği ve alanın da 1203 hektara çıkarılarak 1. Derece Arkeolojik ve 1. Doğal Sit Alanı ilan edildiği belirtildi.

KORUNACAK ALAN 3 BİN HEKTARA ÇIKARILMIŞ

1995 yılından bedi bin 300 yıllık anıt karaçam ağaçlarının bulunduğu 1203 hektarlık alanın koruma altında olduğunun da belirtildiği açıklamada ayrıca şu bilgilere yer verildi:

“Cumhurbaşkanı Kararı ile ‘Kartal Gölü Doğal Sit Alanı’ Koruma Statüsü ‘Kartal Gölü Doğal Sit-Kesin Korunacak Hassas Alan’ şekline dönüştürülmüş ve korunacak alan miktarı 1203 hektardan yaklaşık 3000 hektara çıkarılmıştır. Bu alanın 700 hektarlık bölümü Beyağaç İlçe sınırları içinde, 2 bin 300 hektarlık bölümü ise Muğla sınırları içinde bulunmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı  burada olduğu gibi birden fazla il ve ilçe sınırları içerisinde yer alan koruma alanlarını en fazla alanı işgal eden bölüm hangi il ve ilçe sınırları içinde ise onarın ismiyle adlandırır. Burada da böyle bir durum söz konusudur. Sonuç olarak Kartal Gölü ve Anıt Karaçam Ormanları Denizli İli Beyağaç İlçesi mülki ve orman sınırları içinde kalmaktadır.”