KARACA: DEVRİM DİYE SUNULDU FİYASKO ÇIKTI

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan "Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" gündemi ile toplanan Komisyonda konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, TBMM çatısı altında kurulan ve 5 aylık çalışma sonrası, Komisyondaki tüm siyasi partilerin milletvekillerinin imzası ve uzlaşısıyla onaylanan 50 maddelik önerinin yer aldığı raporu değil kendi hazırladıkları hayvan hakları teklifini dayatan AKP’ye tepki gösterdi, Komisyon üyesi milletvekillerine imzanızın onurunu koruyun, imzalarınıza sahip çıkın çağrısı yaptı.

  • 07 Temmuz 2021 - 04:48
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

"Hayvanların Haklarının Korunması ile Hayvanlara Eziyet ve Kötü Muamelelerin Önlenmesi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu"nun üyesi olan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, 5 ay boyunca çalıştıkları, CHP adına sözcülüğünü yaptığı Komisyonu’un raporunu uzlaşıyla tamamladığına ve tüm siyasi parti temsilcisi milletvekillerinin raporda imzası bulunduğuna dikkat çekti: İmzamızı attığımız, tüm siyasi partilerin katılımıyla onaylanan hayvan hakları raporundaki 50 maddenin arkasındayız. AKP yine kendi teklifini dayatıyor.

İşte teklifin geneli üzerine dair konuşan Gülizar Biçer Karaca’nın konuşmasından dikkat çeken satırbaşları:

Bu kanun teklifi Komisyon raporumuzun madde ve önerilerinin birçoğunu içermiyor. Devrim yapıyoruz dedi AKP… Komisyon Raporu 1. Maddemizde de önerdiğimiz gibi Hayvan Hakları Kanunu olarak kanun adı değiştirilmelidir. Ancak Komisyonumuzun 1. Madde önerisi dikkate alınmamış, Koruma Kanunu değil hayvan hakları kanunu olması değişikliği yapılmamıştır.

Kendisi Komisyonun başkanı olan Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel’in tutanaklarda beyanları var, ne diyor “hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını sağlamayacak ceza öngörülmelidir. Mevcutta yok ancak ekleyeceğiz” demesine rağmen getirilen teklifte ne yazık ki yok.

Apartman Yönetim Planında kat mülkiyeti kanununda değişiklik yapacağız, keyfi düzenlemelere son vereceğiz diye önermiştik, getirdikleri teklifte bu da yok.

Kamu lojmanlarında hayvan beslenmesinin yasaklanmasının ortadan kaldırılmasını önermiştik. Bakıyoruz ki teklifte yok.

Belediye ve İl Özel İdareleri ile ilgili görev tanımı getirilerek görevini ihlal eden Belediye Başkan ya da yardımcıları hakkında cezai yaptırım getirilmeli dedik, herkesin imzası var ancak, bu düzenleme de bu teklifte yok.

Hayvan bakımevlerinde 24 saat çalışan kamera sistemi kuracağız, hayvan hakları gönüllüleri izleyebilecek diye önerdik ancak getirilen teklifte yok. 

Mobil kısırlaştırma ünitelerinin kaldırılması gerekir demiştik, bu kanun teklifinde yok.

Hayvanlara karşı cinsel ilişki” ifadesi var. Hayvanların rızası mı var ki cinsel ilişki tanımını kullanıyorsunuz! Hayvana karşı her türlü istismarın, tecavüzün denmesi gerekirken bu kanun teklifinin bir zihniyet değişikliği öngörmediğinin açıkça göstergesi…

STK’lara davalarda müdahil olma hakkı tanınacak demiştik, hayvan hakları mücadelesi verenlerin yüreklerine su serpen düzenleme önermiştik ancak o da yok!

Sahipli-sahipsiz ayrımına dair düzenleme önermiştik; vatandaşlar, hayvan hakları mücadelesi veren gönüllüler takip edebilecekti. Savcılık’ta özel birimler oluşturulacak, Hayvan Suçları Soruşturma Bürosu kurulacak, şikayetler doğrudan buraya yapılacaktı, bu düzenlemede bu da yok!

Cezalandırmada 6 ay ne demek? 6’da 1 takdir hakkıyla 5 aya düşer, ertelenir para cezasına çevrilir. Hayvanlara karşı suç işleyen kişi elini kolunu sallayarak dolaşır. Bu kanun bu haliyle yürürlüğe girerse, hayvana tecavüz eden kişi elini kolunu sallayıp dolaşabilecek. 

Kadın ve çocuğa karşı işlenen suçlara bakıldığında, geçmişte hayvana yönelik suçlar işlediklerine dair istatistikler mevcut. Biz ciddi yaptırımlar getirirsek hem hayvanlar hem de çocukları ve kadınları da korumuş olacağız. Haklarının teslimi için burada düzenleme yapılması gerekiyordu, yok!

Hayvanı korkutmanın cezası 10 bin pound

İsveç’te akvaryumdaki balığı evde yalnız bırakıp strese girmesi idari para cezası

Kedi köpek gibi evde hayvanları evde yalnız bırakırsanız aç bırakma vb. suçlar işlerseniz cezası var

Nesli tükenmekte olan hayvanı kasten öldüren ifadesi var teklifte… Hayvanın nesli tükenmiyorsa öldürmek getirdiğiniz teklife göre meşru mu olacak?

Yunus parkları mevcut hali korunacak deniyor, yeni bir hayvan devri tespit edilirse 25 bin TL cezası deniyor, yeni yunus için o cezayı öderler, devam eder. 

Biz yurtdışından sirklerin ülkeye girişi yasaklanmalı demiştik.

Özveriyle birlikte çalıştık, Komisyonda yerinde incelemeler yaptık, kanuna esas olabilecek, düzenlenmesi ve hazırlanmasında demokratik olarak biz Komisyonda yerine getirdik. Dünyada örnek olacak kanuna Türkiye’nin öncü ve lider olması için çalışma altyapısını Komisyon’da oybirliğiyle getirdik. Demokraside kanun yapma koşullarına uygun hazırladığımız Komisyon Raporu’ndaki 50 maddelik önerilerin bu kanuna derç edilmesi sağlanmalıdır.