JES DAVASINDA BİLİR KİŞİ HEYETİ BÖLGEYE GELDİ

Geçtiğimiz ay Sarayköy’ün Demirci deresi olarak adlandırılan bölgede jeotermal santrali için sondaj çalışmaları başlatılmasının ardından, yapılan çalışmaları bölgelerinde istemeyen vatandaşların yürütmeyi iptal ettirmek için açtıkları dava neticesinde bölgede bilir kişi heyeti incelemede bulundu.

  • 06 Kasım 2019 - 12:22
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Jeotermal Elektrik Santrali (JES)’nin bölgede açılan 8 sondaj kuyusu ile ilgili verilen izninin iptali için köylülerin, sivil toplum kuruluşlarının ortaklaşa, Denizli 1. İdari Mahkemesine açtığı Yürütmeyi Durdurma davasında heyet bugün bölgeye geldi.  Sondaj kuyularının açıldığı bölgeyi  incelemek için mahkeme başkanı, bilir kişi heyeti, davacıların avukatı Hasan Ozan Orpak, Onat Ötmü ve davalı tarafın vukatı Esma Kocatepe katılımı ile yapıldı.  Keşif ve bilirkişi incelemesine çok sayıda vatandaş, siyasi ve sivil toplum kuruluşu üyeleri katıldı.

Yapılan incelemenin ardından davacı ve davalı tarafın avukatları açıklamalarda bulundu. Davacı tarafın avukatının açıklamaları sırasında katılımcılar tepki gösterdi. Davalı tarafın avukatları JES’in çevreye ve köylülere ciddi zararlar verebileceğini iddia etti. Davalı tarafın avukatı ise JES’in kurulduğu yerlerde doğanın her hangi bir zarar görmediğini savundu.

Katılımcılar biz köylüler ve katılımcılar olarak bu heyetin parasını cebimizden verip bölgeye çağırdık, buranın ne hale getirildiğini görsünler, çevreye olan zararını görsünler ve karar verirken ellerini vicdanlarına koyup doğayı, bizi ve geleceğimizi düşünerek karar versinler dedi.  Ellerinde taşıdıkları Kanser Olmak İstemiyoruz, Köyümüzde JES istemiyoruz dövizleri ile sloganlar atarak JES’e tepki gösterdiler. Heyetin yaptığı incelemeler açılan davanın görüleceği tarihte rapor olarak sunulmasının ardından karar çıkması bekleniyor. 

NE OLMUŞTU? 

Sarayköy’ün  Demirci deresi olarak adlandırılan bölgede jeotermal  santrali için sondaj çalışmaları başlatılmış.  Santrali istemeyen bölge halkı da bu duruma tepki olarak harekete geçmişti. Bölge halkı santral için gerekli izinlerin verildiğini  ama gerekli araştırmaların yapılmadığını dile getirmesinin ardından   konuyu yargıya taşıyarak yürütmeyi durduma davası açacaklarını açıklamışlardı.  

Bölge halkı  jeotermalin açılabilmesi için bölgede detaylıca bir çalışma yapılmasını, çevre etki  ve değerlendirme raporlarının hazırlanması  gerektiğini vurguladı.  “ tüm bu incelemeler yapılmadan bakanlık nasıl onay verebiliyor anlamadık.  Bölgenin geleceğini uzun yıllar boyunca etkileyecek bir santrale izin veriliyorsa etkileri de bilinmeli.  Jeotermalin buraya kurulmasını istemiyoruz sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.