İDRAR KAÇIRMA TEDAVİSİNDE DÜNYADA BİR İLK PAÜ'DEN

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR) AD. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Yıldız ve arkadaşları tarafından “idrar kaçırma tedavisinde kullanılabilecek yeni bir tedavi yöntemi” geliştirildi.

  • 21 Temmuz 2023 - 16:49
  • Son Güncelleme : 21 Temmuz 2023 - 16:56

İdrar kaçıran kadın hastaların tedavisinde ayak tabanından elektrik verilerek uygulanan ve sinir uyarımı ile etkisini gösteren bu yöntem (medial plantar sinir uyarımı) dünyada ilk kez Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, FTR AD.’da Prof. Dr. Necmettin Yıldız ve  arkadaşları tarafından tanımlanmış oldu. 

Prof. Dr. Yıldız, tedavi hakkında açıklama yaptı; medial plantar sinir uyarımı yönteminin ayrıntıları tanımlanarak; yetişememe tipinde idrar kaçırması olan kadınlarda etkinliği gösterildi ve bu inovatif çalışmanın sonuçları 2023 Temmuz ayında önemli bir uluslararası dergide (Investigative and Clinical Urology) yayımlandı. Yöntemin, 30’ar dakikalık seanslar şeklinde haftada 2 gün toplam 12 seans uygulandığında etkinlik sağladığı bildirildi.

İdrar kaçırma tedavisinde kullanılmakta olan diğer yöntemlere alternatif olabilecek bir yöntem geliştirmiş olmaktan çok mutlu ve gururlu olduklarını ifade eden Dr. Yıldız, yöntemin henüz yeni tanımlanmış olması nedeniyle farklı idrar kaçırma tiplerinde ya da başka benzer durumların tedavisinde de kullanılmaya aday olabileceğini dile getirdi.