HAZAL ERTEMUR'UN KALEMİNDEN - CUMHURİYETİN İNŞASI: KURUCU DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKMAK

Hazal Ertemur'un Kaleminden - Cumhuriyetin İnşası: Kurucu Değerlerimize Sahip Çıkmak

  • 23 Ağustos 2023 - 20:26
  • Son Güncelleme : 23 Ağustos 2023 - 20:31

Uzun bir aradan sonra tekrar yazmak hem inat hem de sebat istiyormuş. Ülke gündemi bu kadar karanlık iken, neyi nasıl konuşalım kararı elbette kolay alınmıyor. Ancak şüphesiz en zoru, doğruyu eğip bükmeden söylemekten geçiyor. 

“Ama fakat” demeden, “şu olmasaydı” ya da “bu olsaydı” demeden, onlarca ihtimalle suyu bulandırmadan, buz gibi bir çıplaklık ile gerçekle yüzleşmek olduğumuz yerden daha kötü bir yere götürmeyecektir bizi. Aksine, farkındalık bir ışık bir can suyu olacaktır. Sorunun varlığını kabul etmek, çözüme kavuşturmanın birinci ve en önemli basamağıdır. 

Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinde olduğu gibi daha en temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çeken, temel gıda dahi alırken iki kez düşünen, bu memleketin vatandaşına niçin hukuk güvenliğinin gerektiğini,  Akbelen’de neye karşı çıkıldığını, nafakanın ne için var olduğunu, kontrolsüz göçün ne olduğunu, niçin sürekli şiddet haberleri aldığımızı anlatmak elbette kolay olmayacaktır. 

Bu süreçte, gerçek gündem bağlamından da uzaklaşmadan cumhuriyetimizin kurucu değerlerini ekseriyetle hatırlatmak kritik önem taşıyacaktır. Bu ülkenin kurucu değerlerine sahip çıkmak, cumhuriyete sahip çıkmaktır. Unutmamak gerekir ki bu toprağı vatan yapanlardan biri de, birlikte yaşama ve var olma iradesi gösteren halktır. Ki bu halk sadece kan veya soy bağı ile değil; toprak esası ile değil; kurucu ilkeleriyle de bir aradadır. Bu toplum bir değerler toplumudur ve bu değerlere atıfla yapılan her hareketin halkta karşılığı olacaktır. Öte yandan bu durum, şu zamana kadar anlaşılmadığını, dinlenmediğini iddia eden herkes için bu rüştünün ispatı şansıdır. Ancak tabidir ki, artık bu heyecanı ve güveni yaratamayanlar için ise veda ve hesap verme vakti gelmiştir. 

Önümüzdeki süreçte kazanan; kırgın, öfkeli ve yalnız bırakılan vatandaşın karşısında gerçek sorumluyu açık yüreklilikle işaret eden ve bu süreçteki payını omzuna yük edenler olacaktır. Unutmayalım ki, geleceğin aydınlık kapısını gerçeği bilmek ve kabul ederek ilerlemek açacaktır.