HATİPOĞLU: HÜKÜMET ÇİFTÇİ KARŞISINDA MÜFLİS TÜCCAR

TÜİK tarafından haziran ayı Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık yüzde 148.90 olarak gerçekleşti açıklanması sonrası; gıda fiyatlarının artışının süreceği, ilgili sivil toplum kuruluşları (STK) tarafından ucuz gıda için tarımsal üretimdeki girdi maliyetlerinin düşürülmesi çağrısı yapıldı.

  • 21 Temmuz 2022 - 14:17
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Konu ile ilgili Denizli Tarım Platformu Başkanı İrfan O. Hatipoğlu değerlendirmede “Girdi fiyatlarının artışı tarımda üretimi sürdürülemez duruma getirmiştir. Asıl sorun hükümetin çiftçiye karşı müflis tüccar rolüne oynamasıdır. Çiftçiye olan borcunu ödememesidir” dedi.   

Başkan Hatipoğlu açıklamasında, tarımsal üretimin sürdürülmesi ve ucuz gıda için nelerin yapılması gerektiği çok konuşulduğunu, fakat hükümetin çiftçiye olan borcunun atlandığını belirterek “Hükümet çiftçilere müflis tüccar anlayışı ile yaklaşıyor. Kendi çıkardığı yasaya uymuyor.  25.4.2006 tarih ve 26149 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5488 sayılı Tarım Kanununun “Tarımsal desteklerin finansmanı” başlıklı maddesi tarım desteği için bütçeden ayrılacak tarımsal destek miktarının gayrisafi milli hasılanın yüzde birinden az olamayacağını belirtir. Başka bir değişle Tarım Kanunu, tarıma bütçeden yapılacak desteğin, yıllık milli gelirin %1’inden az olamayacağını emreder. Buna karşılık hükümet Tarım Kanununun yürürlüğe girdiği 2006 yılından bu yana hiçbir yıl, çiftçiye kanunla verilmesi zorunlu kılınan tutarda destek vermedi. Çiftçi her yıl, alması gerekenin çok altında tarımsal destek aldı. 2006-2021 döneminde, eksik ödenen tarımsal destek tutarı 231,1 milyar TL’dir. Hükümetin çiftçilere olan borcunu derhal ödemesini istiyoruz” dedi.

Başkan Hatipoğlu açıklamasında hükümetin ‘sermaye sahibi olanlara yönelik desteklere, müteahhitlere olan borcunu bekletmeden ödediğini, çiftçilere karşı olumsuz yaklaştığını, dış alım tehdidiyle sopa saldığını’ vurgulayarak “Çiftçilere karşı bu yaklaşım sürerse, üretim duracaktır. Önümüzdeki kış yurttaşlarımız, karınlarını doyurmak için ‘fırın delmek’ zorunda kalacaktır” uyarısını yaptı.