HALI İZDİHAMI TARTIŞMALARA NEDEN OLDU!

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen iki büyük deprem Türkiye’nin kalbinde derin yaralar açtı. An itibariyle 24 bini geçen ölüm sayısı Türkiye’nin asrın felaketi olarak hafızasına kaydettiği bir olay olarak tarihimize geçti.

  • 12 Şubat 2023 - 14:23
  • Son Güncelleme : 12 Şubat 2023 - 14:30

Depremle birlikte mili yas ilan edildi ve 12 Şubat akşam güneş batana kadar bayraklar yarıya çekildi. Türkiye büyük bir travma yaşarken ülke seferber oldu ve deprem bölgesine yardımlar yağmaya başladı. Dünyanın bir çok ülkeside deprem bölgesine yardımlar gönderirken arama kurtarma ekipleri de göndererek enkaz çalışmalarına yardımcı olma kararı çıkardı. Tüm dünyanın gözü Türkiye’nin üstündeyken Denizli’de yaşanan bir olay bu kadarı da olmaz dedirtti. 

Denizli’de bir zincir market grubu depremin 4. gününde başlattığı halı satışı kampanyası ile reklamlarını yayınlamaya başladı. Vatandaşlar ise halı alma sırasında yoğun bir izdiham yaşanmasına sebep oldu. Bu görüntüler sosyal medyada paylaşılınca gündem bir anda değişti ve “bu kampanyanın sırası mıydı?” sorusu ortaya çıktı. 

İndirim kampanyasından önce sosyal medyada yapılan reklamlarda; “400 yerine 199 TL’ye halı satışı” yazıldı ve marketin sosyal medya adreslerinden paylaşıldı. Reklamlar sosyal medyada yayılınca marketin Albayrak şubesinin önünde izdiham yaşandı. O anları bazı vatandaşlar sosyal medya hesaplarından paylaşılınca elden ele dolaşan görüntüler büyük tepkiye neden oldu.

Marketin Albayrak şubesi önünde yol üzerine atılan bir kamyon dolusu halı sokak üstünde kapış kapış satılınca ve bu görüntüler sosyal medyaya düşünce tepkiler kısa zamanda büyüdü. Market işletmesi gelen yoğun eleştirilerin ardından sosyal medya hesabından yaptıkları açıklamayla “Bugün şubemizde yapılan halı satışlarından elde edilen kazanç deprem bölgesine bağışlanmıştır” denildi. Halbuki firma sosyal medya üzerinden yaptığı ilk reklamlarda halıların gelirinin bağışıyla ilgili hiçbir şey paylaşmamıştı…

Açıklama tepkileri bastırmazken market yetkililerinin videoyu paylaşan sosyal medya hesaplarına ulaşarak kaldırılması için aramalar yaptığı, kaldırılmaması durumunda hukuki süreç başlatılacağını söyledikleri öğrenildi. 

Konuyla ilgili açıklamada bulunan gazeteci Mehmet Özden; “Market yetkilileri beni arayarak videoyu kaldırmamı rica ettiler. Bende videonun haber değeri taşıdığını ama cevap haklarının olduğunu, isterlerse yapacakları resmi açıklamayı yayınlayacağımı dile getirdim. Buna rağmen videoyu yarım saat içerisinde kaldırmazsam adli makamlara başvuracaklarını dile getirdiler. Kendilerine hukuk ve yargı yolu açıktır diyerek cevap verdim. Okurlarımızın haber alma özgürlüğünü kimse kısıtlayamaz. Kendileri yaptıkları indirimli halı satışı kampanyasıyla depremin 4. Gününde, milli yas ilan edildiği bir zamanda, olumsuz bir görüntü çıkmasına neden olmuşlardır” diyerek tepkisini ortaya koydu.