FAHRETTİN KOCA'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca canlı yayınla son dakika açıklamalarda bulundu.

  • 01 Nisan 2020 - 16:53
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Sağlık bakanı Fahrettin Koca kameraların karşısına geçerek son dakika açıklamalarda bulundu. Geçici günler yaşadığımızı dile getiren Fahrettin Koca, izolasyon vurgusu yaptı.

Bugün yaşanan kayıplarımız ile ilgilide açıklamada bulunan Koca; "Son 24 saatte yapılan test sayısı 14.396. Bugün vaka sayısı 2148, bugün hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı ise 63 olmuştur" dedi.

Bakan Koca açıklamasının devamında:

Aile hekimlerimize de ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Bu dönemde pozitif veya şüpheli görülen vakanın kimlerle temas ettiğini bilmek, o kişileri özellikle izole etmek bu mücadelede önemli bir unsur olarak karşımıza çıkmakta...

Özellikle virüs çok kolay bulaşıyor. Başka hastalıklarda görmediğimiz bir hızla ilerliyor. Biz daha önce bunu böyle bilmiyorduk. Ortalama 2.6, 2.7 kişiye bulaştırır diye düşünüyorduk. O nedenle izolasyon ve hareketsizliğin son derece önemli olduğunun tekrar altını çizmek istiyorum. Bu virüsün dünyaya yayılımı 3 ayda oldu.

Yaptığımız test sayısı 100 bini geçti. Japonya'da yapılan test sayısı bugüne kadar 30 bin. Çin'den getirdiğimiz hızlı tanı kitleri de devreye girdi. Test konusunda haftaya 20-25 bin aralığına çok rahatlıkla çıkacağız.

Günde ortalamada 10 bine vardı taradığımız filyasyon hasta sayısı. Bu süreçte toplam takibini yaptığımız pozitifi gördüğümüz vakaları taradığımızda ortaya çıkan tabloda 47 bin 156 kişi olmuş oldu. Özellikle sahayı çok taramak istiyoruz. Filyasyonu yaygın yapmak istiyoruz. Test sayısı artacak pozitif vaka sayısı artacak ama önemli olan hayatını kaybeden hasta sayınını minimalize etmek. Bu dönemde herkes kendisini pozitifmiş gibi izole ederek önümüzdeki dönemi geçiriyor olmalı.

Vaka sayılarının %60'ı İstanbul'da olduğunu dile getiren Koca, o şehrimizi İzmir 2. olarak takip ediyor dedi.

Ayrıntılar gelecek...