ESKİ BAŞKAN VE YARDIMCISINA SORUŞTURMA İZNİ

Türkiye ve Denizli gündemini uzun süre işgal eden Pamukkale İlçesindeki Bağbaşı ve Aktepe Kültür Merkezlerine yönelik yapılan incelemeler sonucunda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından soruşturma izni verildi. Önceki dönem Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin ile Başkan Yardımcısı ve vekili Selim Arkan hakkında verilen izinde belediyenin toplamda 8 milyonu aşkın zarara uğratıldığı, yapılan usulsüzlüklerin yargılamayı gerektirdiği belirtilerek “Görevi kötüye kullanma” suçundan dolayı soruşturma açılması uygun görüldü. İzin doğrultusunda Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma açması bekleniyor.

  • 24 Mart 2021 - 11:03
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Gazete Duvarın haberien göre; Cumhuriyet Halk Partisi Pamukkale İlçe Başkanlığı tarafından 2019 yılı aralık ayında şikayet konusu edilen ve son olarak geçtiğimiz Şubat ayında ilçe başkanı Arda Arpacı ve Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca tarafından basın açıklaması ile yeniden gündeme getirilen usulsüzlük iddiaları, Bakan Soylu’nun soruşturma izni vermesi ile birlikte yargıya taşındı.

Bağbaşı ve Aktepe Kültür Merkezleri ihalelerini alan yüklenici firmaların hak ediş alacaklarını banka ve finans kuruluşlarına temlik etmiş olmalarına karşın ödemelerin belediyece bu firmalara yapıldığı, bu ödemeler nedeni ile belediyenin aynı paraları bu defa temlik alan banka ve finans kuruluşlarına ikinci kez ödemek zorunda kaldığı ortaya çıktı.

Pamukkale Belediyesi’nin bu şekilde ikinci kez ödemek zorunda kaldığı tutarın 8 milyon 384 bin 814 lira 16 kuruş kamu zararı oluşturduğu tespit edildi. Buna karşın yüklenici firmalar aleyhine bu zararın tazmine yönelik açılan icra takiplerinde herhangi bir tahsilat yapılamadığı, belediye zararının giderilemediği rapora yansıdı.

SÖZLÜ EMİR UYGULANMAYINCA YAZILI EMİR VERİLDİ

Haber merkezimizin ulaştığı bilgilere göre Mülkiye Başmüfettişlerince düzenlenen raporda Belediye başkanlık makamı tarafından ödemelerin alacağın devredilmiş olduğu bankalar yerine yükleniciye ödeme yapılmasının sözlü olarak emredildiği, kanunsuz olan bu emrin (ilgili personelce) uygulanmaması ve emrin yanlış olduğunun sözlü olarak makama bildirilmiş olmasına karşın, başkanlık makamınca usulsüz ödemenin yapılması için bu defa yazılı emir verildiği belirtildi.

Rapora göre 2014-2019 yılları arasında AK Partili belediye başkan yardımcısı ve vekili Selim Arkan’ın; “yapılacak iş ve işlemlerin ve doğabilecek sorumlulukların tarafımızda olduğunun bilinmesi” ibaresini içeren yazılı talimatlar ile usulsüz işlemi yapmaktan imtina eden personele ödemenin yapılması emrini verdiği görülüyor.

BAŞKAN ‘HABERİM YOK’ DEDİ, ÇEKTE İMZASI ÇIKTI

Dönemin AK Partili Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin’in mevzuata aykırı olarak yapılan ödemelerin kendisinin bilgisi dahilinde olduğunu gösteren memur ifadelerinin varlığı, ödemelere ilişkin bir kısım çeklerin kendi imzasını taşıdığı ve yapılan ödeme miktarlarının yüksekliği nedeni ile savunmasında belirttiği şekilde ‘bu ödemelerin bilgisi dışında’ yapılmasının hayatın doğal akışına aykırı olduğu saptandı. Saptama doğrultusunda savunmalara itibar edilmeyen Hüseyin Gürlesin ile Selim Arkan’ın eylemlerinin görevi kötüye kullanma suçunu oluşturduğu belirtilerek soruşturma izni verildiği öğrenildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Solu imzası taşıyan soruşturma izni verilmesine yönelik karar evrakında adı geçen iki eski yöneticinin görevin gereklerine aykırı hareket ederek yüklenici firmalara menfaat sağlandığının vurgulanması dikkat çekti.

Bakan Soylu tarafından verilen soruşturma iznine iki eski yöneticinin Danıştay nezdinde itiraz hakkı bulunurken, bu itirazın kabul edilmemesi halinde Denizli Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturmanın yapılarak yargı sürecinin başlayacağı öğrenildi.