EŞİT-ÖZGÜR-SAVAŞSIZ VE LAİK BİR YAŞAMI BİRLİKTE KURACAĞIZ!

29 Ekim Kadınları Derneği, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında Bayramyeri Meydanı’nda stant açarak vatandaşlara turuncu balon ve rozetler dağıttı.

  • 26 Kasım 2023 - 23:04
  • Son Güncelleme : 26 Kasım 2023 - 23:06

Farkındalık oluşturmak amacıyla yapılan etkinlik kapsamında siyasi isimlerde standa gelerek etkinliğe destek verdiler.


Yapılan etkinliğin sonunda basın açıklaması yapan 29 Ekim Kadınları Derneği Başkanı Çiğdem Ayyavuz; “Ekonomik kriz nedeniyle gelecek kaygısının tüm toplumu sardığı bu koşullarda toplumsal şiddet arttığı gibi kadına yönelik şiddet de vahşileşiyor. Kadınlar hakları ve hayatları arasına sıkıştırılmak isteniyor. İktidarın baskı ve yasaklarının arttığı, kadınların kazanılmış haklarının gasp edildiği bir dönemdeyiz.” Dedi.


Başkan Ayyavuz açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“İstanbul Sözleşmesinin iptali, kadınları şiddetten koruyan yasaların hedef haline getirilmesi, nafaka hakkı, velayet hakkı, eğitim hakkı gibi en temel hakların tartışma konusu haline getirilmesi, çocuk evlilikleri teşvik ve meşrulaştırma politikaları, kadınları ikinci sınıf yurttaş haline getirecek her türden söylemin meşrulaştırılması, eşitlik hakkına yönelik saldırıların medya, diyanet, tarikat-cemaatler  eliyle yürütülmesi  kadın düşmanlığının en somut göstergeleri oldu. 


Seçim döneminde özellikle kadın ve LGBTİ’lerin temel yurttaşlık haklarına yönelik aleni saldırılarla kadınların temel haklarının pazarlık konusu haline getirilmesi öne çıktı. Nitekim; yeni meclisin ilk gündemlerinin son 10 yıldır anayasada, yasalarda kadınların haklarını koruyan maddelerin ortadan kaldırılmasına yönelik çeşitli girişimlerin gündeme getirilmesi kadınların içinde bulunduğu cendereyi daha da sıkıştıracağını gösteriyor. 

Oysa bize bu hayatı reva görenler ışıl ışıl saraylarda yaşamakta. Bizi karanlıkta şiddetin her türlüsüyle yüz yüze bırakanlar, işimizi, aşımızı, eğitimimizi, çalışma hakkımızı, sağlığımızı elimizden alanların hepsi bizden şükretmemizi, hatta hakkımızı helal etmemizi  istemekteler. 


Böyle gitmez! Değiştirebiliriz.

Karartılan geleceğimizi aydınlatmak için birleşmek, ortak taleplerimiz için her alanda her yerde bir araya gelmek tek çözüm yolu!

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele gününde; sesini sesimize katmanı, seninle birlikte güçlenmeyi ve birlikte yürümeyi istiyoruz.

Şiddetsiz, eşit, özgür, savaşsız ve sömürüsüz, laik bir yaşam taleplerimize gel, sen de bir ses ver! 

HAK ETMİYORUZ; EŞİT, İNSANCA BİR YAŞAM İSTİYORUZ!

● İşyerinde, sokakta, okulda, evde can korkusuyla yaşamaya

● Tacizcilerin, istismarcıların, kadın katillerinin kollanmasına

● “İşten atarız” tehditlerine, mobinge, tacize, baskıya

     İşsizliğe, yoksulluğa, sadaka  yardımlarına mahkum edilmeye,

● Cinsiyet eşitsizliğinin derinleştirilmesine, sermaye iktidarına da tek adamına da

ARTIK YETER DİYORUZ; ŞİDDETSİZ BİR YAŞAM İSTİYORUZ!

● Medeni haklara yöneltilen gerici saldırılara

● Çocukların, gençlerin tarikat karanlığına mahkûm edilmesine

● Diyanetiyle, tarikatıyla, medya organları ile kadınlara kölece bir yaşamı telkin edenlere

● Kadınların hayatlarını ve haklarını kazanma mücadelesinin karşısına yasaklarla dikilenlere

HAYIR DİYORUZ; ÖZGÜR BİR YAŞAM İSTİYORUZ!

YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI! 

BİRLİKTE KAZANACAĞIZ, KADINLAR KAZANACAK!”