EN TEMEL İNSAN HAKLARINDAN YAŞAM HAKKI İHLAL EDİLMEKTEDİR

Kadın Politikalarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Meral Kocaman Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle yazılı açıklamada bulundu.

  • 25 Kasım 2020 - 13:06
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Kadın Politikalarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Meral Kocaman'ın yaptığı açıklama şu şekilde:

BM Genel Kurulu 1999 yılında 25 Kasım gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etti. Bu günün 25 Kasım olarak belirlenmesinin nedeni 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti'nde meydana gelen bir olaya dayanmaktadır. Ülkeyi diktatörlükle yöneten Rafael Trujillo'ya karşıtlığıyla bilinen Mirabal Kardeşler adlı üç kız kardeş, Trujillo'nun: "Ülkede iki tehlike var: Kilise ve Mirabal Kardeşler" şeklinde yaptığı açıklamadan günler sonra boğazlanıp dövülerek vahşice öldürüldüler.  Yıllar önce yaşanan kadına yönelik şiddet hareketleri azalması hatta bitmesi beklenirken malesef artarak devam etmektedir.

Yasal mevzuatımızdaki tüm düzenlemelere rağmen; ülkemizde kadına yönelik şiddetin giderek artış göstermesini endişeyle gözlemlemekteyiz. Kadınlar fiziksel, psikolojik, ekonomik, cinsel şiddete maruz kalmaktadır. En temel İnsan Haklarından YAŞAM hakkı ihlal edilmektedir.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde yasal mevzuatın varlığı önemli olmasına rağmen, daha da önemli olan ise mevcut yasaların ve uluslararası mevzuatın tam olarak, tutarlılıkla uygulanmasıdır. Bu konuda siyasilere ve özellikle devlet yönetimine büyük görev düşmektedir. Ülkemizin gündemi esas alındığında kadına yönelik şiddetle mücadelede halen istenilen seviyede başarı sağlanamadığı bir gerçektir. Her geçen gün gerek basından gerekse kamuoyunun dikkatle takip ettiği olaylardan görüleceği üzere kadına karşı şiddet oranı önemli ölçüde artmaktadır.

Kadına yönelik şiddet uygulayanların zihniyetinin değişmesi için devletin bir programının olmadığını üzülerek görmekteyiz. Bu zihniyetin eğitilmesi ve düzeltilmesi için her türlü çalışmanın yanında olacağız.

Kadının fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik bütünlüğünün dokunulamaz olduğunu belirtiyoruz. Kadının insan haklarının temel insan hakkı olduğunu bir kez daha hatırlatıyor; kadına yönelik her türlü şiddet sonlanıncaya kadar kararlılıkla mücadele edeceğimizi ifade ediyoruz.