EN BÜYÜK ENGEL SEVGİSİZLİKTİR

  • 10 Mayıs 2022 - 18:00
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

10 – 16 Mayıs Engelliler haftasına geldik yine


Açtım tarayıcıyı, arama motoruna yazdım “Türkiye’de yaşayan Engelli birey sayısı” diye. Karşıma çıkan ilk bağlantı adresine tıkladım. Başladım okumaya. Orada verilen rakam bayağı şaşırtıcı ve inanmayacağım bir rakam idi. Site içerisinde belirtilmiş Engelli birey sayısı 4 milyon 876 bin yazıyordu. Veriyi hazırlayan ve veriyi paylaşan kurum nereleri diye sayfanın en üstüne çıktığımda, veriyi hazırlayan kurumun “TÜİK” paylaşan kurumun da “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı” olduğunu gördüm. Haliyle inanmadım, çünkü ülkemizde yaşayan Engelli birey sayısının tıpkı enflasyon verileri gibi düşük tutulduğunu ve engelli bireylerin neredeyse yarısının yok sayıldığını düşünmeye başladım.


Araştırmalarıma devam ederken Engelsiz Yaşam Derneğinin sayfasında paylaşılan rakamların daha doğru olduğunu anladım. Dünyada 1 milyar Engellinin yaşadığını, Türkiye’mizde ise (resmi olmayan rakamlara göre) 9 milyonun üzerinde olduğu söylenilmekte.


Dün AK Parti Genelbaşkanının bir TV kanalında yapmış olduğu açıklamada, Suriye’li mültecilerle ilgili “Biz bu ülkede iktidarda olduğumuz sürece bize sığınan Allah’ın kullarını biz katillerin kucağına atmayız. Bu kadar açık söylüyorum” dedi. Dünyanın en büyük ansiklopedisi Vikipedi’ye göre ülkemiz sınırları içerisinde 3 milyon 750 bin Suriye’li, “geçici koruma” kapsamında yaşamakta. Suriye’lilere verilen imtiyazların gerek Engelli bireylerimize gerekse de Emeklilerimize verilmemesi de bir o kadar acı verici bir durum. 83 milyon nüfusunun neredeyse 22 milyonunu Engellilerimiz ve Emeklilerimiz oluşturmakta. Kendi koltuğunun sürekliliğini sağlamak için Halkına dokunmak yerine, devşirme halk ile devam etmekte kararlı AK Parti Genelbaşkanı.


Engellilerin istihdam edilemediği, eğitim haklarından mahrum bırakıldığı, sosyal ve kültürel faaliyetlerini yapmak için yeterli imkanların sağlanmadığı ülke sınırları içerisinde sadece özel günlerde hatırlıyoruz. Gelip geçtiğimiz dünya içerisinde Engellilerimiz hayata 10-0 mağlup başlıyor olmasına rağmen; kendisinin, ailesinin ve çevresinin özverisiyle durumu eşitlemeye çalışması yadsınamaz bir gerçek olarak tüm iktidar sahiplerinin ve bürokratların yüzüne çarpılıyor.


Engelli bireylerin siyaset yapması da bir şekilde engelleniyor, sürekli. İktidar partisi vermiş olduğu bazı kısıtlı hakları kesmekle tehdit ederken, muhalefet içerisinde de “Sen ne bilirsin ?” edasıyla bazı koltuk sahiplerinin engellemeye çalışması da cabası.


Tüm bu zorluklara rağmen insanca hak, hukuk ve adalet için uğraşan tüm Engellilerimize ve onlara destek olanlara…


10 - 16 Mayıs Engelliler Haftası, tüm insanlığa kutlu olsun


#EnBüyükEngelSevgisizliktir.