EMEP DENİZLİ: HAREKETE GEÇ, ÖZAK İŞÇİLERİNDEN ÇALDIKLARINI GERİ VER LEVİ'S

EMEP Denizli İl Örgütü, Özak Tekstil işçilerine destek için basın açıklaması yaptı. Açıklama sırasında 'Direnişe destek Levi's'a boykot', 'Özak işçisi yalnız değildir', 'İşçilerin birliği sermayeyi yenecek' sloganları atıldı.

  • 14 Aralık 2023 - 21:21
  • Son Güncelleme : 14 Aralık 2023 - 21:34

Açıklamaya KESK'e bağlı Eğitim Sen, Tüm Bel-Sen, Denizli EYT Derneği, Toplumsal Özgürlük Partisi(TÖP) temsilcileri de destek verdi. Açıklama öncesi yapılan konuşmada Erdal Eren idamının yıl dönümüne dikkat çekilerek, "Erdal'ın idamı sınıf mücadelesinden azade değildi. O gün Erdal'ı idam edenler bugün Özak Tekstil işçilerine saldırıyor. Erdal işçi sınıfının emek ve demokrasi mücadelesinde yaşıyor. Gençlik darbecilerin değil emeğin saflarında yer alıyor" ifadeleri kullanıldı.

Basın açıklamasını EMEP Denizli İl Başkanı Havva Meşe okudu. Özak Tekstil işçilerinin mücadelesinin kararlılıkla sürdüğünü belirten Meşe,  "Jandarma ve polis, TOMA’larla, coplarla işçilere saldırarak işçilerin üye olduğu BİRTEK-SEN sendikası yöneticileri dahil onlarca işçiyi gözaltına aldı. Urfa Valiliği, 10 Aralık İnsan Hakları Günün’de yaptığı insan haklarına saygı içerikli basın açıklamasında Özak Tekstil işçilerini hariç tuttu. Urfa Valiliği ya Özak Tekstil işçilerini insan olarak görmüyor ya da Vali Bey’e göre haklar sadece patronlar için var. Gün aşırı şiddet uygulanarak gözaltına alınan Özak Tekstil işçileri anayasal haklarını kullanarak yaptıkları eylemlerinde haklarının tanınmasını, taleplerinin karşılanmasını istiyor" ifadelerini kullandı. "Özak Tekstil’in üretim yaptığı uluslararası şirketlerden Levi’s yaşananlara sessiz kalıyor" diyen Meşe sözlerini şöyle sürdürdü; "İşçiler #LevisTakeAction etiketiyle seslerini duyurmaya çalışırken, onlarca Levi’s mağazası önünde eylemler yapılmasına rağmen Levi’s’ın fabrikada yaptığı göstermelik denetimden sonuç çıkmadı."

Türkiye ve dünyanın birçok yerinden Özak işçileri ile dayanışma eylemleri olduğunu dile getiren Meşe, Denizli’den de Ağaç-İş üyesi Yonga Mobilya işçileri, KESK Denizli Şubeler Platformu, Tüm Bel-Sen ve SES Denizli Şubesinin Özak direnişine destek mesajları yolladığını ifade etti. 

"ÖZAK İŞÇİLERİ ÇALIŞMA KOŞULLARINDAN YAKINAN TÜM İŞÇİLER İÇİN DİRENİYOR"

Özak tekstil işçilerinin patron yandaşı sendika istemediğinin altını çizen Meşe, "Mücadeleci, haklarını alabilecekleri sınıf sendikacılığından yana tavır koyan işçilerin karşısında, yandaş sendika bürokratları, valilik, jandarma, müftülük patron yanında saf tutuyor. Patron sendikası haline gelen, işçilerin istifa ettiği Öz İplik-İş sendikası, işçilerin birliğini bozmak için Özak patronu ile birlikte basın açıklaması yaptı. İşçiler çalışırken hakkını aramayan Öz İplik-İş sendikal bürokrasisi, işçiler BİRTEK-SEN ile birlikte mücadeleye girişince megafonu eline alarak patron sözcülüğüne soyundu" sözleriyle sendikal bürokrasiye tepki gösterdi. "Özak Tekstil işçileri tüm bu baskı ve saldırılara karşı bir tek şeye güveniyor" diyen Meşe "O da: İşçilerin birliği ve dayanışması! Özak Tekstil işçileri kazanırsa, patron baskısından, düşük ücretlerden, çalışma koşullarından, sendikasızlıktan yakınan tüm işçiler kazanacak. Özak işçilerinin direnişine ses verelim. Tüm Türkiye’de Levi’s markasını boykot edelim, mağaza önlerinde protestoları sürdürerek Levi’s markasını harekete geçmeye zorlayalım" sözleriyle dayanışma ve mücadele çağrısı yaptı.