EĞİTİM MASRAFLARI ASGARİ ÜCRETLİLERİ ZORLUYOR

Eğitim İş Denizli Şubesi Başkanı Namık Kemal Aydoğan, 2023-2024 eğitim öğretim yılının başlamasıyla ilgili olarak yapılan okul hazırlıkları ve öğrencilerin günlük ihtiyaçlarının değerlendirildiği bir çalışmayı değerlendirdi. Bu çalışma, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamalarıyla desteklenmiştir ve ülkemizdeki asgari ücretle çalışan nüfusun yüzde 37'sinin bu gelirle yaşamak zorunda olduğu bir gerçeği yansıtmaktadır.

  • 11 Eylül 2023 - 03:12
  • Son Güncelleme : 11 Eylül 2023 - 03:18

Aydoğan, çalışmanın toplumun genelini yansıttığını düşünerek, asgari ücret içerisinde eğitim harcamalarının payının ve ailelerin geçim koşullarının ele alındığını belirtti. Ancak, bu harcamaların içerisine su, meyve, hijyen malzemeleri, gezi ve dersler için ekstra araç gereç gibi önemli ihtiyaçların dahil edilmediğine dikkat çekti.

Asgari ücretle geçinmeye çalışan bir aile için, okul ihtiyaçlarının bile maaşlarını aşabileceğini ve eğitim harcamalarını karşılayamayacaklarını vurguladı. Hatta bir çocuğu olan bir aile için bile durumun zor olduğunu ifade etti.

Aydoğan, çocukların sağlıklı beslenme imkanlarından yararlanabilmesi durumunda bile eğitim harcamalarının asgari ücretin önemli bir bölümünü oluşturduğunu söyledi. Ayrıca, toplu ulaşım kullanmanın ekstra maliyetler getirdiğini ve ailelerin bu harcamaları karşılamak için daha fazla gelire ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Sonuç olarak, Aydoğan, asgari ücretle yaşam mücadelesi veren ailelerin eğitim harcamaları ve temel ihtiyaçlarını karşılamak için yetersiz gelire sahip olduğunu vurgulayarak, bu durumun toplumun yaşam hakkını tehdit ettiğini ve çocukların eğitim hakkını engellediğini belirtti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2022 Temmuz istatistiklerine göre, ülkedeki işçilerin yüzde 62,54'ünün asgari ücret aldığını ve bu koşullarda yaşamın ve eğitimin tehdit altında olduğunu söyledi.