EĞİTİM İŞ'TEN AVDAN TEPKİSİ

Avdan Termik Santrali için karşı çıkan eğitimiş Denizli Şube Başkanı Namık Kemal Aydoğan. “Avdan’a yapılmak istenen Termik Santrali Doğaya ihanettir” dedi.

  • 15 Mayıs 2020 - 23:56
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Eğitimiş Denizli Şube Başkanı Namık Kemal Aydoğan, Tavas’ın Avdan Mahallesine yapılması planlanan Termik Santrali için tepki gösterdi. Aydoğan, “Tavas Ovası da bir vatan toprağıdır ve kaderine terk edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Eğitim-iş tüzüğü gereğince insan sağlığını ve tarım alanlarını doğrudan etkileyen bu santrale karşı her türlü hukuki ve demokratik mücadele gücümüzü sonuna kadar sürdüreceğiz. Avdan’a yapılacak Termik Santrali doğaya ihanettir dedi.

İNSAN SAĞLIĞI YOK SAYILIYOR

Aydoğan yaptığı açıklamada, “Tavas İlçemiz, ilimizin en güzel ilçelerinden biridir. Tekstil ve tarım alanında kendini geliştiren ilçemizde bu sektörlerin gelişmesi için yatırımlar yapılırsa, bölge insanımızın gelir düzeyi artacak ve daha iyi koşullarda yaşayabilecektir. Ancak tarım ve hayvancılığın gelişmesi için yatırım beklerken bir de duyduk ki Tavas’a bağlı Avdan Köyü sınırlarında bir termik santral yapılacakmış. Gelişmiş ülkelerin teknoloji artığı olarak kabul ettiği ve kullanmadığı bu santraller nedense ülkemizde insan sağlığı yok sayılarak inşa ediliyor” dedi.

DOĞAYI ZEHİRLEYECEK, TARIMI YOK EDECEK

Aydoğan, “Hemen yanıbaşımızda Muğla’da Gökovave Yatağan termik santrallerinin bölgedeki insan sağlığını ne derece olumsuz etkilediğini biliyoruz. Kanser hastalarının sayısı arttı, kuş popülasyonu ve yaban hayatı azaldı, doğa zarar gördü. Tavas Avdan Köyünde yapılacak olan bu santral de aynı şekilde, insanlarımızın soluduğu havayı zehirleyecek, doğal kaynakları kirletecek ve tarım alanlarındaki üretim zarar görecektir.Yiyeceklerimiz, içtiğimiz su ve besin kaynağımız olan hayvanlarımız risk altına girecektir. Oysa Tavas Ovası verimli topraklardan oluşmaktadır. İnsanlarımızın çoğu geçimini bu verimli topraklardan karşılamaktadır” diye konuştu.

HİÇBİR ŞEY İNSAN HAYATINDAN DEĞERLİ DEĞİLDİR

Kalitesi düşük olan buradaki kömür yataklarının bu santralin yapımı için bir gerekçe olamayacağının altını çizen Aydoğan, “Bu santral yalnızca Tavas bölgesini değil, Acıpayam, Serinhisar, Kale, Beyağaç, Aydın Karacasu ilçelerini ve Denizli Merkezini doğrudan etkisi altına alacaktır. Rant uğruna, insan sağlığını yok saydığınız bu santralden vazgeçin. Hiçbirşey insan hayatından daha değerli değildir” dedi.

 MÜCADELEMİZİ SONUNA KADAR SÜRDÜRECEĞİZ

 Aydoğan, “Daha düne kadar tarım ve hayvancılığı teşvik için gelir getirici projeler diye etiket koyduğunuz projeler varken, şimdi bu projeleri öldürecek kömür santrali açıyorsunuz. Yaklaşık 9 bin futbol sahası büyüklüğünde, 3 bin 870 hektar alan bu santral için ruhsatlandırılmış durumdadır. Bunun 639 hektarlık alanı ise çalışma sahası olarak ayrılmıştır. Bu santral açılırsa, soğutma amaçlı olarak günde 5 bin 600 ton su yeraltından çekilecektir. Bu durumda kısıtlı olan su kaynaklarına ciddi bir darbe vurulacaktır. Tavas Ovası da bir vatan toprağıdır ve kaderine terk edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Eğitim-iş tüzüğü gereğince insan sağlığını ve tarım alanlarını doğrudan etkileyen bu santrale karşı her türlü hukuki ve demokratik mücadele gücümüzü sonuna kadar sürdüreceğiz” diye konuştu.