EĞİTİM İŞ DENİZLİ ŞUBESİ BAŞKANI: YENİ EĞİTİM DÜZENLEMELERİ ENDİŞE VERİCİ

Eğitim İş Denizli Şubesi Başkanı Namık Kemal Aydoğan: "Eğitimdeki Son Değişiklikler Endişe Verici"

  • 06 Eylül 2023 - 11:41
  • Son Güncelleme : 06 Eylül 2023 - 11:47

Eğitim İş Denizli Şubesi Başkanı Namık Kemal Aydoğan, son yapılan eğitimdeki değişikliklere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Aydoğan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın son dönemdeki uygulamalarını değerlendirirken, eğitim sisteminin nitelikli olmaktan uzaklaşacağına dikkat çekti.

Aydoğan, "Eğitimi daha da gericileştirerek istediği kindar ve dindar nesli yetiştirmek için afet/salgın demeden uğraşan, her krizi fırsata çeviren iktidar ve onun eksenindeki Milli Eğitim Bakanlığı, bu kez gözünü yine seçmeli derslere dikmiştir." dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın seçmeli dersleri daha fazla kontrol altına almaya çalıştığını ifade eden Aydoğan, "Halihazırda etik dışı uygulamalarıyla bu dersleri seçmeli değil 'dayatmalı' haline getiren, okul yöneticilerine 'din derslerini seçtirmeleri konusunda' her yıl usulsüz talimatlar veren MEB, bu kez bu dayatmayı daha sistemli hale getirmeye yönelik kritik bir adım atmıştır." şeklinde konuştu.

Başkan Aydoğan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın tüm seçmeli dersleri "İnsan, Toplum, Bilim," "Din, Ahlak ve Değer," ve "Kültür, Sanat ve Spor" kategorileri altında topladığını ve her öğrencinin bu kategorilerden en az bir dersi seçmesini zorunlu kıldığını vurgulayarak, "Böylece öğrenciler artık zorunlu din dersinin yanında bir de 'seçmeli' zorunlu din dersleri almak durumunda bırakılmıştır." dedi.

Aydoğan, okulların açılmasına kısa bir süre kala yapılan bu değişiklikle ortaokullarda din dersinin haftalık 4 saate çıkarıldığını ve tüm ortaokullarda birinci sınıfta 18 saat Arapça dersi verilebilmesinin önünün açıldığını ifade ederek, "Bu değişiklik, Anadolu liselerinde ikinci yabancı dil olan Almanca/Fransızca derslerini zorunlu olmaktan çıkarıp seçmeli hale getiriyor. Yüzlerce Almanca/Fransızca öğretmeni norm dışı kalacaktır. Mağduriyet adaletsizlikle birleşerek okullarımızın düzenini bozuyor." dedi.

Aydoğan, yeni uygulama ile birlikte uzmanlaşmış birçok öğretmenin norm fazlası haline geleceğini ve görev yaptıkları okullardan ayrılmak zorunda kalacaklarını belirterek, "Bu sinsi düzenlemeler okulların açılmasına 5 kala yapılmayıp daha önceden bildirilerek hazırlansaydı, yaz aylarında tayin isteyerek mağduriyetten kurtulabilecek öğretmenler şimdi bir 'oldu bitti' mağduriyetiyle karşı karşıya bırakılmıştır." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Sonuç olarak Aydoğan, Milli Eğitim Bakanlığı'na çağrıda bulunarak, "Eğitimin tüm bileşenlerini mağdur edecek ve eğitimi daha niteliksiz, kaotik hale getirecek bu uygulamayı derhal iptal edin! Bilin ki bugün birkaç dersi seçme hakkı bile vermedikleri gençler, yarın ülke yönetimini belirleyen seçimlerde bugünleri unutmadan oy kullanacak bireylerdir. Dilinizden düşürmediğiniz 'milli irade' tekerlemesiyle daha fazla çelişmeyin." dedi.

Eğitim-İş olarak laik eğitimin savunucusu olduklarını ve yaşanacak her mağduriyetin hesabını sonuna kadar soracaklarını belirten Aydoğan, konunun takipçisi olacaklarının altını çizdi.