DTO MECLİSİ TOPLANDI

Başkan Erdoğan, Elektronik Ticarete Dikkat Çekti

  • 01 Temmuz 2020 - 15:15
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Denizli Ticaret Odası’nın haziran ayı olağan Meclis Toplantısı, internet üzerinden dijital ortamda gerçekleştirildi. Toplantıdaki konuşmasında, Covid-19 salgınından sonra elektronik ticarete ilginin arttığına dikkat çeken Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, “E-ticarette, hızla daha etkin hale gelmemiz gerekiyor… Ülkemizde, yılın ilk 5 ayında e-ticaret işlem hacmi, %48 yükseldi. İnternetten satışı olmayan işletmelerin e-ticaret çözüm ve uygulamalarına ilgisi ise, yılın ilk çeyreğinde, 2019'un aynı dönemine göre %1400 arttı. Biz de bu yeni durumu iyi değerlendirebilirsek, e-ticaretle ilgili girişimlerimiz zamanla ihracatta da etkili bir enstrümanımız haline gelecektir.” dedi. Başkan Erdoğan ayrıca, Nefes Kredisi ve Can Suyu Kredisi olarak, Denizli Ticaret Odası üyelerine, pandemi sürecinde 81 milyon 342 bin TL’lik maddi destek sağladıklarını açıkladı.

DTO’nun haziran ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Salih Sarıkaya’nın, meclis gündemini üyelere aktarmasıyla başladı. Gündeme dair görüşmelerin ardından Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, son bir aydaki gelişmeleri değerlendirdi; son dönemdeki çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

DTO MECLİSİ, ONLINE TOPLANDI

Başkan Erdoğan, Meclisteki konuşmasına dünya, Türkiye ve Denizli’deki sosyoekonomik gelişmeleri özetleyerek başladı… Haziran ayında, yurt içinde, korona virüsün ekonomiye etkilerini önlemek için alınan tedbirler, 1 Haziran’dan itibaren yeni bir sürece girilmesi ile otomobil ve konut satışlarının dikkat çektiğini, yurt dışında ise Amerikan Merkez Bankası (FED)’nın ve Avrupa Merkez Bankası’nın politika faizi kararlarının gündemde yer tuttuğunu kaydetti.

BAŞKAN ERDOĞAN: “TÜRKİYE, EN GÜÇLÜ BÜYÜME PERFORMANSI GÖSTEREN ÜLKE OLDU” 

Avrupa Birliği (AB) ekonomisinin, salgın sebebiyle, yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla %3,2 küçüldüğünü ifade eden Erdoğan, “Almanya Merkez Bankası, salgın nedeniyle bu yıl Alman ekonomisinin %7,1 küçüleceğini açıkladı. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's ise, Euro Bölgesi ekonomisinin bu yıl %8,5 daralacağını açıkladı. Ayrıca, G20 ülkelerinin ekonomilerinin küçülme tahminini, salgın sebebiyle, %4’ten %4,6’ya çıkardı. ABD ekonomisinin de, bu yıl % 5,7 küçülmesini öngördü. Türkiye ekonomisi ise, ilk çeyrekte %4,5 büyüdü. Avrupa Birliği, G-20 ve OECD ülkeleri arasında, en güçlü büyüme performansı gösteren ülke olduk. Öte yandan, ülkemizde tüketicilerin genel ekonomik duruma ilişkin beklentileri, haziranda %4,5 arttı; 85,5’e ulaştı. Ekonomik Güven Endeksimiz, haziranda aylık bazda %19,1 artarak, 73,5'e kadar çıktı. Tüketici Güven Endeksimiz de, aylık bazda % 5,2 arttı; 62,6’ya yükseldi. Tüketici Güven Endeksi’nde, mayıstan sonra haziran ayında da yaşanan artış, toparlanmanın seyrinin pozitif yönde olduğunu gösterdi! Reel Kesim Güven Endeksi ise, haziranda bir önceki aya göre %22,2 artarak 89,8'e tırmandı. Reel sektörümüzün güçlenmesi demek, Türkiye'mizin güçlenmesi demektir!” diye konuştu.

BAŞKAN ERDOĞAN: “KREDİ MALİYETLERİNDEKİ DÜŞÜŞ, PİYASAYA DA YANSIYACAKTIR”

Konuşmasında, yurt içindeki gelişmeleri de değerlendiren Başkan Erdoğan, “Kredi maliyetlerindeki düşüş, sevindirici bir gelişme… Haziran’ın başında, konut ve taşıt kredisi faizlerinin düşük seviyelere çekilmesiyle, gayrimenkul ve otomotiv sektöründe önemli oranda bir hareketlilik başladı ve devam ediyor. Salgını önlemek için alınan tedbirlerle birlikte getirilen kısıtlamaların kaldırılmasıyla, iç piyasamız, kısa zamanda daha da canlanacaktır.” dedi. 

BAŞKAN ERDOĞAN: “E-TİCARET, İHRACATTA DA ETKİLİ BİR ENSTRÜMANIMIZ OLMALI”

Öte yandan, konuşmasında, Mayıs’taki 1.117 yeni firma ile Türkiye’nin 32 bin 651 ihracatçıya ulaştığını ve bunlardan 2.601’inin Denizli’den olduğunu vurgulayan DTO Başkanı Erdoğan, “Ülke olarak, güvenli bir üretim merkezi ve Doğu ile Batı arasındaki önemli bir lojistik merkeziyiz.” diyerek, dünyanın artık küresel tedarik ve değer zincirinde yeni adresler aradığını, Türkiye’nin de bu anlamda jeopolitik konumunun avantajlarını kullanılabileceğini belirtti. E-ticaretin, hızla ek bir iş ya da alternatifmiş gibi değil, yeni bir sektörmüş gibi, daha etkin hale getirilmesiyle bu konuda daha hızlı yol alınabileceğine de dikkat çeken Başkan Erdoğan, “E-ticarette hızla daha etkin hale gelmemiz gerekiyor… Ülkemizde, yılın ilk 5 ayındaki e-ticaret işlem hacmi, %48 arttı. İnternetten satışı olmayan işletmelerin e-ticaret çözüm ve uygulamalarına ilgisi ise, yılın ilk çeyreğinde, 2019'un aynı dönemine göre %1400 çoğaldı. Biz, bunu iyi değerlendirebilirsek, e-ticaret, ihracatta da kısa zamanda etkili bir enstrümanımız haline gelecektir. Bu konuyu, daha önce de defalarca dile getirdim. Bununla ilgili internet ortamında etkinlikler de başlattık. Geride bıraktığımız ay içinde, önemli organizasyonlara imza attık… AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Dr. Christian Berger ile webinar düzenledik. Bu görüşmemizde, ülkemizin Euro Bölgesi ile ticari ilişkilerini etkileyen, ihracatçılarımızın sıkça karşılaştığı sorunlarını dile getirdim ve en kısa zamanda çare bulunmasını istedim. Üyelerimizden sorular da aldığımız toplantımız, oldukça verimli geçti. İnternet ortamında ayrıca, üyelerimizi Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü E-Ticaret Daire Başkanı Mehmet Mücahit Arvas’la da buluşturduk. Ticaret Bakanlığımızın, tüm dünyayı etkisine altına alan salgının KOBİ’lerimiz üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak ve KOBİ’lerimizin bu dönemde ticaretinin devamını sağlamak amacıyla başlattığı, E-Ticaret Olarak KOBİ’lerin Yanındayız Kampanyası’nın ayrıntılarını anlattırdık. Yurt genelinde 135 bin KOBİ'mizin yararlandığı bu kampanya sayesinde, hiç e-ticaret yapmamış 3.000 küçük işletmemiz, e-ticaret yapmaya başladı. 7.000 de yeni istihdam oldu. Öte yandan, Mayıs’ta, 160’ı ülke olmak üzere 205 bölgeye, Türkiye’den 2 milyar 926 milyon TL tutarında ihracat gerçekleştirildi. 16 ülkeye, her sektörden ihracatımız oldu. İhracat, salgının etkisiyle dış talebin azalması ve resmî tatiller nedeniyle, mayısta yıllık bazda düştü ancak, nisana göre %10,84 arttı. İhracatın ithalatı karşılama oranı da, 8 puan artışla %66,3'ten %74,3'e yükseldi. Bu arada, Denizli olarak, yılın ilk 5 ayında, 151 ülkeye 1 milyar 73 milyon 805 bin Dolar’lık ihracat yaptık. İnanıyorum ki, ihracatta en kötü geride kaldı… Bu anlamda, haziran ayı, bir geçiş dönemi olacaktır. Önümüzdeki günlerde, hem en çok ihracat yaptığımız AB ülkelerinin yeniden toparlanmasını bekliyor, hem de dünya genelinde kademeli bir normalleşmeye geçişin olacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.

BAŞKAN ERDOĞAN: “ÜYELERİMİZE, 81 MİLYON 342 BİN TL’LİK KREDİ DESTEĞİ SAĞLADIK”

2 yıl önce uluslararası gelişmelerin döviz kuruna yansımasından dolayı oluşan sıkıntılı dönemde, DTO olarak, üyelerine 168 milyon TL’lik nefes kredisi dağıttıklarını hatırlatan Başkan Erdoğan, “2018’de, onların yanında durduğumuz gibi bu yıl da yine pandemi sürecini aşmak adına tüm kaynaklarını üyelerimize açtık… Şu ana kadar, 644 işletmeye Denizbank’tan 40 milyon 680 bin TL’lik nefes kredisi, 1.629 işletmeye de Halkbank’tan 40 milyon 662 bin TL’lik can suyu kredisi olmak üzere, toplamda 81 milyon 342 bin TL’lik destek sağladık” dedi.

DTO’DA KAYITLI YABANCI SERMAYE 250 MİLYON 112 BİN 80 TL’YE ULAŞTI 

Toplantının yapıldığı gün itibarıyla, DTO’da 18.231 firmanın kayıtlı olduğunu da açıklayan Başkan Erdoğan, yabancı sermayeli firma sayısının ise 1 artarak 179’a ulaştığını duyurdu. Bunlar arasında, 32 firmayla İranlı ortağı bulunan şirketlerin ilk sırada, 31 firmayla ise Almanyalı ortağı bulunan şirketlerin ikinci sırada yer aldığını belirten Erdoğan, “Bu şirketlerin toplam sermayesi, 298 milyon 868 bin 950 TL. Bunun %83,69’una denk gelen 250 milyon 112 bin 80 TL’si, yabancı sermaye.” dedi.

KARŞILIKSIZ ÇEK TUTARI %78,94; PROTESTOLU SENET TUTARI İSE %52,35 AZALDI

Son dönemdeki verilerden piyasalardaki toparlanmanın öncü işaretlerini aldıklarını kaydeden Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, yılın ilk 5 ayındaki karşılıksız çek adedinin geçen yılın aynı dönemine göre %70,9 azaldığını da vurguladı. Erdoğan, “Karşılıksız çekler, tutar bazında ise, %78,94 azaldı; 45 milyon 623 bin TL’de kaldı. 2019’un aynı döneminde, 216 milyon 597 bin TL idi. İlk 4 aydaki protestolu senet adedi ise, geçen yılın aynı dönemine göre %36,87 azalarak, 2 bin 973 adet olarak kayıtlara geçti. Protestolu senetler, tutar bazında da %52,35 azalarak, 43 milyon 71 bin TL olarak kayıtlara geçti. 2019’un aynı döneminde, 90 milyon 385 TL idi.” dedi.

Sonraki Haber

€