DOLU YAĞIŞI 25 MİLYONLUK ZARAR AÇTI

Denizli'nin Sarayköy ilçesinde dün gece meydana gelen dolu yağışı pamuk tarlalarını vurdu. Ortalama 13 Bin dönüm ekili arazi zarar gördü.

  • 08 Temmuz 2020 - 11:03
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Dün akşam saatlerine Sarayköy ilçesinin Ahmetler ve Tosunlar Mahallesinde etkili olan dolu yağışı ekili arazilere zarar verdi. Çiftçi büyük zarara uğradı. Pamuk fidelerinin dalları ve yaprakları tamamen kırıldı.  Hasat sezonu bekleyen çiftçileri yıkan dolu ortalama her iki mahallede 25 Milyon zarara yol açtı.

Ahmetli ve Tosunlar  Mahallesindeki pamuk ekili arazilerin bir bölümünde devam eden 30 dakikalık dolu yağışı, Nisan ayında ekilen pamuk fidelerinin dalları ve yaprakları tamamen kırdı. Ortalama her iki mahallede toplamda 13 bin dönüm pamuk ekili arazide tüm ürünlerin harap olduğunu gören çiftçiler, tarlalardaki suları kendi imkanlarıyla boşaltmaya çalıştı. Yağan yağmur ve dolu sonrası zarar gören arazilerde TARSİM eksperleri gelerek hasar tespitinde bulundu.

“Yetkililer sesimizi duysun”

Dün akşam saatlerinde olan şiddetli dolu yağışının pamukla dolu olan tarlaları yerle bir ettiğini ifade eden Ahmetli Muhtarı Hasan Kılıç, çiftçinin kan ağladığını iddia etti. Yaşanan afetten dolayı Ahmetli ve Tosunlar halkı ve çiftçilere geçmiş olsun dikellerini ileten Kılıç, "Şiddetli dolu yağışı büyük bir afete neden oldu. Tüm masraflarını yapan ve hasat sezonunu beklemeye başlayan çiftçimiz büyük bir zararla karşı karşıya kaldı. Büyük Menderes Ovası'nda ortalama 13  bin dekar arazi bu halde. Cebinde parası olmayan çiftçimizin durumu şuan ağlanacak vaziyette. Yetkililerin gelip bize kucak açması lazım. " dedi.

"Çiftçinin cebinde para kalmadı"

Pamuğa aşırı yağışın değil şiddetli dolu yağışının zarar verdiğini kaydeden Tosunlar Mahallesi Muhtarı Ayhan Karakaya "Şiddetli dolu tüm pamuk köklerinin tepesini biçmiş. Çiftçinin cebinde artık para kalmadı. Bizim bölgemizde ortalama 6 bin 500 dekar civarında arazide zarar var ancak  Büyük Menderes ovasındaki zararla  birlikte bu zararın daha da yüksek boyutlarda olduğunu tahmin ediyoruz. TARSİM yetkilileri bölgede inceleme yapıyorlar ve duyduğumuz kadarıyla zararımızın tamamını değil küçük bir kısmını karşılayacaklarmış, böyle bir şey olursa çiftçi bu zararın altından kalkamaz burada bir felaket yaşandı ve devletimizden gerekli desteğin yapılmasını bekliyoruz” dedi. Muhtar ayrıca geçtiğimiz hafta meydana gelen aşırı yağışlar sırasında yine Tosunlar mahallesinde ortalama 200 dönümekili alanın zarar gördüğünü ifade etti.

ZARAR ORTALAMA 25 MİLYON LİRA

Acilen burası afet bölgesi ilan edilmeli diyen muhtarlar eksperlerin ortalama yüzde 50 ile  yüzde 25 aralığında zarar yazdığını, bu yazılandan daha fazla ürünün zarar gördüğü için cebinde parası kalmayan çiftçinin çok zor durumda kalacağını ifade etti.

PAMUKKALE BÖLGESİNDE DE ZARAR BÜYÜK 

Denizli'de dün akşam saatlerinde mevsimsel yağışlar Pamukkale ilçesine bağlı kırsal mahallelerde etkili oldu. Bir anda başlayan ve Akköy, Gölemezli, Çeşmebaşı, Kavakbaşı ve  Develi Mahallelerinde etkili olan  dolu yağışından tarım arazileri büyük  zarar gördü. Akköy Mahallesinde sel oluşurken, bu bölgelerde kademe kademe 15-20 dakika süren dolu yağışı meydana geldi. Doluda pamuk ekili alanlarda yüzde 70'e varan zararlar oluştu. Mısır ekili alanları da etkileyen dolunun ardından bölgede Tarım İl, Tarım İlçe Müdürlükleri ile TARSİM ekiplerinin hasar tespit çalışmaları yapacağı öğrenildi.

Kaynak: Saraykoy.com.tr